Favrskov tabte i udlignings-spillet, antyder Per Nikolaj Bukh Foto: Martin Dam Kristensen, Ritzau/Scanpix

Favrskov tabte i udlignings-spillet, antyder Per Nikolaj Bukh Foto: Martin Dam Kristensen, Ritzau/Scanpix Scanpix Denmark

Professor:

"Der må være nogen i regeringen, der ikke kan lide Favrskov"

Per Nikolaj Bukh, Professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, antyder at Favrskov kan have fået unfair behandling under ny kommunal udligningsreform

Af
Kian Johansen

Penge ud af kassen En kommunal udligning der i forvejen ikke var i vater, bliver ikke mere lige af, at man stadig måler på de gamle parametre, når man lægger vaterpasset på.

"Der må være nogen i regeringen der ikke kan lide Favrskov, eller som ikke kender kommunen særlig godt. Af en eller anden grund er kommunen ikke i kridthuset."

Sådan funderer Per Nikolaj Bukh, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Han har fulgt forhandlingerne tæt omkring den nye udligningsreform, som Socialdemokraterne og Venstre, med et par støttepartier i sidevognen, har banket igennem.

Favrskov, Aarhus, Skanderborg og Horsens lyser op i lyserødt. De er kommuner deralle må afgive penge til den ny udligningsreform. Illustration: Social- og Indenrigsminsteriet

Favrskov, Aarhus, Skanderborg og Horsens lyser op i lyserødt. De er kommuner deralle må afgive penge til den ny udligningsreform. Illustration: Social- og Indenrigsminsteriet

For 20 millioner kroner fællesskabsfølelse

Kort fortalt, så står Favrskov, Skanderborg og Horsens, sammen med Aarhus Kommune, som nogle af de eneste østjyske kommuner, der taber mest ved den nye reform.

20 millioner kroner må Favrskov Kommune aflevere til den store fælleskasse.

Kender maskinrummet

Og det selvom der i Favrskov sidder en person i det administrative lag, der måske har allermest styr på, hvad der foregår i maskinrummet, når reformen folder sig ud. Både den nuværende og den kommende reform.

Han er nok én af de eneste i Danmark der virkelig forstår sammenhængene, har direktør for Job og Økonomi i Favrskov Kommune, Asbjørn Friis Jensen tidligere fortalt Lokalavisen Favrskov.

Fair og sober udligning?

Selvom borgmester Nils Borring (S) flere gange har besøgt Christiansborg og blandt andet har forsøgt at føre en sober og saglig debat via interessefællesskabet Rimelig Udligning, der tæller seks østjyske kommuner, så er det ikke slået igennem hos landspolitikerne.

Forståeligt nok har Anders G. Christensens (V) meget korte vikariat på Christiansborg heller ikke haft en effekt.

Den halve MF'er i Favrskov, Daniel Toft Jakobsen (S), der er valgt primært via stemmer i Hedensted og Favrskov, ligger på yderste mandat i den socialdemokratiske folketingsgruppe og har med al sandsynlighed heller ikke kunnet tale Favrskovs sag temmelig tydeligt.

Synsninger og straf

Det efterlader et kedeligt indtryk hos professoren ved Institut for Økonomi på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

"Det kunne ligne historien om, at dem der taler højt og længe på rette tidspunkt, de vinder. Og at en mindre og, på papiret veldrevet kommune som Favrskov, hvor der både er land og by i kommunen, de taber."

Han uddyber.

"Det handler jo om, hvordan du ser på en kommune. Hvis du ser på den via synsninger, så er det træls, at kommuner med mange indvandrere og udlændinge på Vestegnen har været tæt på at miste tilskud. Og at det er godt, at en kommune i nød, som Norddjurs, nu står til at få mange penge. Du glemmer blot, at begge slags kommuner i forvejen måske har fået mange penge til at håndtere det pres de er under. Nu får de så flere penge. Men kommuner, der som Favrskov får budgettet til at passe, de straffes."

Publiceret 07 May 2020 09:00