XL-BYG i Thorsø har undervist en stor gruppe lokale håndværkere i, hvordan de effektivt foretager radonsikring af boliger. Pressefoto

XL-BYG i Thorsø har undervist en stor gruppe lokale håndværkere i, hvordan de effektivt foretager radonsikring af boliger. Pressefoto

Op mod 1500 huse i Favrskov har et alarmerende højt radonniveau

Dan Graversen fra XL-BYG i Thorsø mener, at det er svært at engagere forbrugerne i radonudfordringerne

Favrskov Kommune har et højt niveau af den kræftfremkaldende gasart radon. XL-BYG i Thorsø har derfor undervist en stor gruppe lokale håndværkere i, hvordan de effektivt foretager radonsikring af boliger.

Gasarten radon siver konstant op fra undergrunden – nogle steder meget, andre steder næsten ingenting.

Favrskov Kommune ligger i den høje ende, og mellem tre og 10 procent af kommunens 15.368 parcel-, række- og stuehuse fra før 2005 har et radonniveau, der er mere end dobbelt så højt, som den anbefalede maksimumsgrænse.

Lungekræfttilfælde

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er hovedårsagen til ni procent af nye lungekræfttilfælde, svarende til 300 om året. På trods af de skadelige virkninger er det svært at overbevise boligejere om at investere i radonsikring af hjemmet.

Det oplever XL-BYG Thorsø, der i de seneste år har kørt kampagner og forsøgt at gøre de private kunder opmærksomme på problemerne med radon – desværre uden det store held.

"Da man hverken kan se, lugte eller høre radon, og fordi eventuelle sundhedsreaktioner kommer over en lang årrække, bliver radonsikring nedprioriteret. Salget af radonmålere er stadig meget begrænset, og det er svært at engagere forbrugerne i radonudfordringerne," forklarer Dan Graversen, der er produktansvarlig i XL-BYG Thorsø.

Som konsekvens af de private kunders manglende interesse, udvider byggemarkedet på Møllevej nu indsatsen til også at gælde de professionelle håndværkskunder.

XL-BYG Thorsø har derfor inviteret en række lokale håndværkere med på kursus i de bedste metoder og produkter til effektivt at begrænse koncentrationen af radon inden døre.

"Indtil nu har vi haft 32 forskellige håndværkere i kursuslokalet, hvor eksperter har ført dem up to date på de nyeste teknikker til radonsikrende foranstaltninger – både de enkle og de omfattende. Vi tror på, at de private boligejere i sidste ende lytter til en fagperson, når de har kontakt med vedkommende i forbindelse med renoveringer, tilbygninger eller reparationer," fortæller Dan Graversen.

Kontinuerlig ventilation

Ifølge Dan Graversen er den nemmeste måde at sikre sig mod ophobning af radon i boligen på at sørge for kontinuerlig ventilation af luften.

Han understreger, at det ikke er nok at lufte ud en, to eller tre gange om dagen, da radonkoncentrationen er tilbage på samme niveau efter en halv time.

Han anbefaler et-rums-ventilationsanlæg med varmegenvinding, der konstant cirkulerer luften med et minimalt tab af varme på mellem fem og ti procent.

XL-BYG Thorsø er en del af XL-BYG-kæden med 107 forretninger og en omsætning på godt 8,5 milliarder kroner én af Danmarks største byggevarekæder med en stor webshop.

Kæden henvender sig både til professionelle og private. www.xl-byg.dk.

mj

Publiceret 10 May 2020 11:00