Klumme:

Kommunikation, der dur

Af
Michael Jensen

Hadsten. Direktør i Colea Consult

KLUMME Kommunikation er en sjov ting: På den ene side kommunikerer vi hele tiden—med os selv eller andre—på den anden side, så er det som om vi aldrig bliver fuldt udlært i denne disciplin.

Derfor har jeg sat mig for i dette og i nogle af de kommende nyhedsbreve at sætte fokus på kommunikationens svære kunst—en kunst som ikke bliver mindre kompliceret af, at den foregår i en organisation.

En grundlæggende ting i kommunikation er, at vi i vore dage har fokus det forkerte sted: Vi tror det handler om at tale mest muligt. Men faktisk betød kommunikation i sin oprindelige udgave—det oldgræske dialogos—"sam-lytten" eller "at søge fælles ord".

Når jeg lytter har jeg fordelen, når jeg taler har andre den

Gammelt arabisk ordsprog

Vi kan med fordel forestille os dialogen som en art ordenes ping-pong, hvor vi i "slagudvekslingen" bliver klogere sammen.

Dette kunne være en opfordring til, i den kommende tid at prøve at fokusere mere på denne side af kommunikationen.

Lad mig for yderligere at inspirere til dette komme med et par ord til overvejelse:

Hvornår lærer vi mest: når vi taler eller når vi lytter?

For at pege på en ofte overset vinkel ved kommunikation, så kan jeg oplyse, at jeg en gang faldt over den påstand, at "tale er klogskabens privilegium, mens lytning er visdommens" – det var den vise Sokrates, der sagde disse ord!

I organisationer, hvor kommunikationen så at sige er skelettet eller den katalysator, som muliggør – eller forhindrer – værdiskabelse er det uhyre vigtigt, at vi evner at lytte til hinanden.

For at evne denne uforbeholdne lytning, kan det nogle gange være en hjælp, at vi overbeviser os selv om at alle vi taler med ved mindst én ting bedre end os selv, lytningen kommer så til at handle om at søge læring eller oplysning.

Så bliver opgaven i dialogen at møde den anden med denne tilgang i baghovedet og testen på om vi har lyttet bliver så, om vi har lært noget, når vi forlader samtalen – god fornøjelse!

Publiceret 14 May 2020 13:00