Mogens Høegsberg kommer helt tæt på vores fortid som her, hvor en landsby har ligget 500 år før Kristi fødsel. Foto: Michael Wulff

Mogens Høegsberg kommer helt tæt på vores fortid som her, hvor en landsby har ligget 500 år før Kristi fødsel. Foto: Michael Wulff

Video:

Inden der bygges nyt skal fortiden lige afdækkes

Arkæologer fra Moesgaard Museum (MOMU) skraber lag efter lag af i det nordlige Hinnerup

Af
Michael Wulff

HINNERUP Det tager kun et par minutter fra bilen er parkeret på gruset nær Rylevej i Hinnerup, til man er 2.520 år tilbage i tiden.

Arkæologer fra Moesgaard Museum (MOMU) har indtaget området mellem Bjergegårdsvej og Haldumvej, hvor der skal byggemodnes. Men først skal vores historie lige afdækkes – og dækkes til igen.

”Det, vi udreder her, er en landsby eller en boplads fra ældre jernalder, som er 500 år før Kristi fødsel,” fortæller arkæolog Mogens Høegsberg, mens han lige holder en kort pause fra den skarpskårne udgravning.

Søgegrøfter

Området skal bebygges, men først kommer arkæologerne fra Moesgaard forbi og graver søgegrøfter, der kan vise, om det er værd at gå videre.

”Og det var det i dette tilfælde,” siger Høegsberg.

MOMU har entreret med en gravko, der på nænsomste måde kan tage det øverste lag, inden de små fugeskeer kommer frem.

”Vi har konstateret, at der i området her har været 20 huse eller konstruktioner. Halvdelen har været decideret langhuse med beboelse i den ene ende og stald i den anden,” fortæller Mogens Høegsberg.

Afdække og tildække

Han og kollegerne fra Moesgaard fortsætter deres arbejde med at kigge på stolpehuller for at udrede faserne i bygningerne frem til midten af juni.

”Og så dækker vi det hele til igen. Vi er vel de eneste videnskabsfolk, som afdækker tingene og så graver det ned igen.”

Resultaterne fra Rylevej bliver registreret og gemt i arkiverne på Moesgaard Museum.

Publiceret 15 May 2020 19:00