Leif Byskov (i forgrunden) har været jæger i 35 år og Henrik Gammelgaard i 15 år. Foto: CSJ

Leif Byskov (i forgrunden) har været jæger i 35 år og Henrik Gammelgaard i 15 år. Foto: CSJ

Rågerunger skudt:

Skrighalsene endte på tallerkenen

Rågeregulering er netop blevet tilladt, så Lokalavisen Favrskov tog med jægerne i skoven

Af
Christina S. Johansen

Hadsten Med et hult "dunk" lander den døde rågeunge i skovbunden. Den ryger i Henrik Gammelgaards medbragte pose, hvor adskillige andre skudte rågeunger ligger i forvejen.

Lokalavisen Favrskov er taget med en tur på rågeregulering i bøgeskoven ved Kollerup Gods. Reguleringen er nemlig netop blevet tilladt - helt præcist fra 1. maj til 15. juni. Oplever man derfor jægere vandre rundt med nakken bøjet godt bagover og et fast blik rettet mod træernes top, så er de efter al sandsynlighed på udkig efter rågeunger.

Støjer og generer

Ovenover træernes kroner kredser de voksne råger og råber deres karakteristiske skrig. De opfanger hurtigt, at noget er på færde. Rågeungerne er dog ikke så kløgtige, så de hopper nysgerrigt ud på kanten af rederne, hvor de dødbringende skud falder.

Men hvorfor overhovedet skyde de sorte skrighalse?

"Hvis ikke vi regulere dem lidt, vil de udbygge kolonien voldsomt," fortæller Leif Byskov fra Jagtkonsortiet Kollerup.

Han forklarer, at jægerne altid skal medbringe en tilladelse til at skyde rågerne med konkrete begrundelser. I dette tilfælde er tilladelsen givet, fordi "kolonien ligger nærmere end 200 meter til beboelsesbygninger", og at "støjen er af et omfang, så den udgør fare for menneskers sundhed".

For Henrik Gammelgaard er det en dejlig form for jagt:

"Der sker noget, og så er det lige midt i bukkejagten, så man kan tage på bukkejagt nogle timer tidligt, så ud og skyde råger, og så på bukkejagt igen. Og så kan jeg godt lide, at det her faktisk hjælper folk," siger han.

På den time, Lokalavisen Favrskov var med, skød tre jægere 21 rågeunger. Foto: CSJ

På den time, Lokalavisen Favrskov var med, skød tre jægere 21 rågeunger. Foto: CSJ

Smager godt

På den time, Lokalavisen er med, lykkes det tre jægere at nedlægge 21 rågeunger og så falder spørgsmålet til undertegnede:

"Skal du ikke have nogle med hjem?"

Øhh, bøøh, hmm...

"Det smager så lækkert med fløde og champignoner. Det er så mørt, at du kan tygge det med læberne. Det er bare lige af med frakken, og så skærer du brysterne fri," overtaler Henrik Gammelgaard.

Overtalelsen virker. Med hjem kommer fem rågeunger, som bliver serveret med løg, champignoner og fløde for gæsterne dagen efter.

Reaktionerne er blandede. Den bedre halvdel kalder smagen for alt for kraftig, en anden får association til lever, og den tredje siger ikke så meget. Så syv bryster ligger tilbage på panden. Heldigvis kan undertegnede godt lide dem, så haps x 7.

Undertegnede kunne godt lide rågeunge-bryst – gæsterne knap så meget.

Undertegnede kunne godt lide rågeunge-bryst – gæsterne knap så meget.

Publiceret 23 May 2020 11:00