Sommerhussalget har næsten hele 2020 ligget højere end de foregående fem år. Især i løbet af april har salget taget fart. Grafik: Boligsiden/home

Sommerhussalget har næsten hele 2020 ligget højere end de foregående fem år. Især i løbet af april har salget taget fart. Grafik: Boligsiden/home

Ingen krise på boligmarkedet: Rekordsalg af sommerhuse – og få på markedet

Der er solgt rigtig mange sommerhuse i de første fire måneder af 2020 på trods af et lavt udbud. Læs hvorfor, og hvad det kan betyde for priserne

Af
Kasper Jørgensen

Videncentret Bolius

Der er rift om de få sommerhuse, der er på markedet netop nu. Salgskurven for sommerhuse har siden årsskiftet til 2020 hver uge slået salgstallene fra de seneste fem år – kun afbrudt, da den første usikkerhed med coronavirus meldte sig i marts.

Ifølge Realkredit Danmark ligger sommerhussalget 40 procent højere end i samme periode sidste år. Det skal alt sammen lægges sammen med det laveste udbud i ti år, hvilket gør, at der er ekstra kamp om at finde den rigtige fritidsbolig til at feriere i. Der nu er godt 8.000 sommerhuse til salg mod mere end 11.000 i starten af april sidste år.

Handler om usikkerhed

Krisen kan være en forklaring på det lave udbud, men generelt handler det om usikkerhed, lyder analysen fra Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert i Videncentret Bolius, mens det kan ramme køberne på pengepungen.

"Forklaringen kan være, at nogle sælgere har trukket følehornene til sig på grund af usikkerhed om, hvorvidt de kan få solgt til den ønskede pris, ligesom flere nok har genovervejet deres salg grundet den manglende mulighed for udenlandsture i øjeblikket," siger han og fortsætter:

"For køberne betyder det, at de ikke har så meget at vælge imellem på markedet. Det kan i sidste ende få indvirkning på prisen, som kan blive højere, men det er stadig for tidligt at sige."

Corona giver lidt effekt

Derfor er der ikke noget, der tyder på, at eksempelvis frygten for isolation på grund af coronavirus har rykket nye købere ind på markedet.

"De fleste købere har klart haft tanken om et fristed i form af et sommerhus, og der er ikke bare tale om et impulskøb. Men corona gør, at mange nu gør planerne til virkelighed, fordi der er opstået en usikkerhed om vores sommerferie og fremtidige rejseaktiviteter, ligesom epidemien også motiverer nye købere," siger Michael Dalsager, kommunikationskonsulent hos home.

Det virker heller ikke til, at coronakrisen økonomisk har påvirket boligmarkedet synderligt.

FAKTA

Tjekliste til sommerhuskøb

  • Overvej dine prioriteter nøje: Skal du satse på et mindre sommerhus i første række ved vandet og måske i et mondæne område. Eller et større hus med plads til familie og venner med mere beskeden beliggenhed.
  • Luksus eller afslapning: Gør dig klart, om du skal have samme bekvemligheder, som i dit helårshjem som opvaske- og vaskemaskine, internet og store, åbne rum, eller om du kan nøjes med et mindre hus med færre luksusgoder.
  • Kørselsafstand: Hvor langt vil du køre? Der er størst efterspørgsel 1-2 timer fra de største byer i Danmark, hvilket kan ses på prisen
  • Tjek området: Undersøg ting som indkøbsmuligheder, bademuligheder, adgang til natur, tæt på støj (veje, industri, jernbane mv.), om det er let at komme dertil, og, hvis det er tæt på kysten, om der er lavet kystsikring.
  • Vedligehold eller ej: Vil du have et vedligeholdelsesfrit sommerhus, bør du kigge efter nyere sommerhuse eller huse, der er godt vedligeholdt fra start.

Publiceret 25 May 2020 09:00