"Når vi kigger på fakta, så er 1,7 millioner kroner mange penge at spare på et beredskab," mener borgmester Nils Borring.

Borgmester:

Det er nødvendigt at lukke brandstation

Hvis man beholder brandfolk i Hinnerup, så vil det koste 2,7 millioner kroner at bevare stationen. Og så vil det betyde dobbeltdækning, da brandfolk fra Lisbjerg alligevel skulle rykke ud under mange af brandalarmerne

Af
Kian Johansen

Lukning af brandstation "Jeg har selv været skeptisk overfor de her beregninger og det gør ondt på et personligt plan, at skulle sige farvel til de frivillige brandfolk i Hinnerup. Men når vi kigger på fakta, så er 1,7 millioner kroner mange penge at spare på et beredskab," siger borgmester Nils Borring til Lokalavisen Favrskov.

For Beredskab & Sikkerhed Randers – Favrskov – Djursland sparer godt 1,7 millioner kroner på at skifte Falck i Hinnerup ud med beredskabsfolk fra Lisbjerg fra 2022.

Lokalavisen Favrskov har ellers skrevet, at besparelsen landede på 750.000 kroner. Men det var uden at tage højde for en lovændring.

"På grund af den lovændring ville man alligevel skulle have hjælp til udrykninger i især Søften fra den nybyggede brandstation i Lisbjerg. Og det ville betyde en forventet merudgift på 1 million kroner uanset hvad," forklarer Nils Borring.

Det er det samme beløb man regner med, at Østjyllands Brandvæsen vil have for et samlet udbud og for at overtage hele dækningen.

Lovændringen siger, at det skal være den hurtigste udrykkende enhed der skal tage en alarm. Og når brandstationen i Lisbjerg er bygget, så kan de heltidsansatte brandfolk fra den døgnbesatte station rykke på et minut og dermed kan de nå langt ind i Søften, inden de frivillige brandfolk kunne nå det. Her tager det gennemsnitligt fem minutter, før man er klar til at køre.

"Og hvis vi bevarer stationen i Hinnerup, så skal vi både betale Falck i Hinnerup i et nyt udbud og betale Østjyllands Brandvæsen for hver gang de rykker ud i Favrskov-området," forklarer borgmesteren.

Dermed er besparelsen på 1,7 millioner kroner. Og det stopper ikke her, for nye arbejdsmiljøkrav til brandfolkene forventes også at få et kommende udbud til at stige i pris.

Han tilføjer. "Vi har faktisk hidtil taget en besparelse på 15 procent fra vores udgifter til beredskab fra andre serviceudgifter i kommunen. Det var den tidligere regering, der krævede de 15 procents besparelse, da vi omlagde beredskabet. Men vi har ikke kunnet finde pengene."

Hvad vil du sige til de borgere i Hinnerup, der lige nu føler sig trygge ved at have en station tæt på?

"Jeg kan godt forstå følelsen af, at man føler man er stillet dårligere lige omkring brandstationen. Men det er der ikke grund til, når vi kigger på tallene. Langt over halvdelen af udrykningerne fra stationen i Hinnerup er til automatiske brandalameringsanlæg og langt de fleste af dem er falske alarmer. I de fleste andre tilfælde er det småbrande, hvor brandfolkene er tilbage efter en halv time. Desuden opstår der ikke mange livstruende brande i villakvartererne. Og her betyder en ekstra udrykningstid på et par minutter ikke det store."

Publiceret 05 June 2020 17:25