Det er ikke svært at dyrke rødbeder, og det kan også gøres i en krukke på altanen. Foto: Luna Worm.

Det er ikke svært at dyrke rødbeder, og det kan også gøres i en krukke på altanen. Foto: Luna Worm.

Dyrk nemt dine egne rødbeder derhjemme

Rødbeder fås i flere farver og striber – og så er de nemme at dyrk

Af
Kim Gregersen

Videncentret Bolius

BOLIG Trods navnet er rødbeder ikke altid røde. De findes også i andre farver, for eksempel hvide, gule og bolsjestribede. Og de fås også i forskellige former, lange tynde og små runde.

Hvornår skal de sås?

Du kan så rødbeder, når jorden er mindst 6 grader varm – normalt kan frøene sås fra maj til først i juli. Du kan både dyrke rødbeder i en potte, et højbed eller i køkkenhaven. Fælles er, at jorden skal være næringsrig og fugtig, og at rødbederne skal dyrkes et solrigt sted. Du kan eventuelt blande lidt kompost i jorden, inden du sår.

Gennemarbejd jorden først, så den ikke er for hård, og lav en ca. 2-3 centimeter dyb rille og vand grundigt. Læg frøene ned med cirka otte centiemters mellemrum, dæk med jord og vand igen. Der skal være cirka 25-30 centimeters afstand mellem rækkerne.

Hvis du vil høste rødbeder på forskellige tidspunkter, kan du så rødbedefrøene med jævne mellemrum i perioden. Hvis du vil bruge dem til syltning, skal du først så dem i juni, ellers kan de blive for store og grove.

Dyrkning og gødning

Hvis du dyrker rødbederne på friland i køkkenhaven, kan du dække jorden til mellem rækkerne, når rødbedeplanterne begynder at dukke op – det kan hjælpe med at holde på vandet. Når toppen af planter er 15 cm lang, kan du dække med jord helt inde mellem planterne.

Gød, når der kommer blade på rødbedeplanten, og den for alvor begynder at vokse. Tynd eventuelt ud i rødbederne kort efter, de er spiret, så der er en afstand mellem planterne på 5-10 centimeter, når de er omkring to centimeter høje. Klip overskydende spirer af med en saks, så du ikke kommer til at beskadige dem, der er tilbage.

Hold jorden fugtig gennem hele perioden.

Hvornår skal de høstes?

Du kan normalt høste rødbeder fra august til oktober afhængigt af, hvornår du har sået dem. Rødbeder kan ikke tåle nattefrost. Roden skal være mindst fire centimeter tyk i toppen. Planten vokser, så længe bladene er grønne og stritter opad.

Fremgangsmåden er lige til. Du skal simpelthen bare trække planten op ved at tage fat om bladene nede ved jorden og hive. Hvis jorden er hård, kan du løsne den med en greb eller en planteske.

Klip ikke toppen af med en saks. Vrid den i stedet af, så undgår du, at den røde saft siver ud og misfarver.

Sådan opbevares de

Skal rødbederne kun holde et par uger, kan du lægge dem i køleskabet i en plastpose med huller, så de kan ånde.

Skal de holde længere, kan de lægges ned i sand i eksempelvis en spand eller en flamingokasse. De skal stå mørkt, køligt og frostfrit og helst på et sted, hvor der er lidt ventilation. I givet fald bør de kunne holde sig friske et halvt år eller mere.

Du kan også lave en såkaldt jordkule, og opbevare dem der, indtil varmen igen kommer i foråret.

Du kan også skrælle rødbederne og skære dem i skiver. Så kan de fryses ned eller syltes.

FAKTA

Rødbedesorter

Rødbeder findes i mange forskellige sorter – f.eks.:

Blankoma, Boltardy, Bull´s Blood, Burpees Golden, Chioggia, Crapaudine, Crosby´s Egyptian, Cylindra, Detroit 3, Egyptische Platrunde, Forono, lbina Vereduna, Italian Rossa Mammouth, Juwakugel, Moulin Rouge, Rubia, Solist, Tjekkisk u.s.n. (Cvikla), White Devoy

Kilde: gourmethaven.dk

Hvor stammer rødbeder fra?

Rødbeder stammer fra den vilde strandbede, Beta vulgaris var. maritima, som vokser vildt på strande i Europa, og som blev brugt som lægeurt. I Danmark findes den vilde strandbede langs en del kyster, bl.a. ved Storebælt. Strandbeden udvikler ikke en opsvulmet rod som rødbeden.

Romerne forædlede som de første strandbeden for rodens skyld og til medicinsk brug. I 1500-taller kan man læse de første beretninger om rødbede, hvor planten romerbede beskrives.

Denne art blev hurtigt spredt til England, Skandinavien, Rusland og det øvrige Østeuropa.

Publiceret 15 June 2020 16:00