Erik Frandsen ved et komfur, han har måttet sandblæse for at komme ned til de rigtige ornamenter.

Erik Frandsen ved et komfur, han har måttet sandblæse for at komme ned til de rigtige ornamenter.

Åbent én dag om året:

Museet i Haurum, der slet ikke blev ramt af coronavirus

Landets museer er efter et par måneder med tvungen lukning pga. corona godt i gang med at genåbne. Lukningen har alle steder kostet besøgende og penge. Men for Haurum-Sall Lokalhistoriske Forenings lille museum har coronatiden ikke gjort nogen forskel. De har nemlig ikke haft mere lukket end de plejer - og holder til gengæld heller ikke mere åbent, end de plejer

Af
Uffe Normand

JP Aarhus

Haum Haurum-Sall Lokalhistoriske Museum bor i en lånt, nedlagt kostald på en nedlagt ødegård.

Der er kun tændt for strømmen en dag om året, det er på åbningsdagen, så formanden for museet, Erik Frandsen, viser her - en dag udenfor sæsonen - rundt med lysende hjælp fra en lommelygte.

Alt er, som det plejer at være på Haurum-Sall Lokalhistoriske Forenings lille museum.

I hvert fald hvad angår åbningstiderne, hvor corona-restriktionerne ikke har kostet en eneste åbningstime - og en eneste museumsgæst.

Man har trods krisen holdt sig til sin åbningsplan, som du kan se i faktaboksen.

Lokalavisen Favrskov var på besøg i 2013, mens Uffe Normand fra JP Aarhus var det i 2020. Effekterne har stort set ikke ændret sig siden dengang. Derfor bringer vi igen Erling Baastrups billeder.

Lys en gang om året

"Ja, vi har kun åbent en dag om året. Og det er måske for meget - der kommer i hvert fald kun meget få gæster. Til gengæld bliver lyset tændt, så vi den dag ikke skal nøjes med en lommelygte," siger Erik Frandsen, der er formand for den lokalhistoriske arkivforening for Haurum og Sall, der ejer og driver det lille museum - eller måske rettere - den lille samling af værktøj, husgeråd og redskaber, der alle bare har det til fælles at de er blevet brugt i lokalområdet og overdraget til arkivet.

"Engang havde vi også åbent den sidste søndag i juni, men det var altså for meget. De gæster, vi har, kommer nu også mest for at drikke kaffe - de har jo set de ting, vi har. Og vi har i øvrigt heller ikke noget, som alle andre museer ikke også har," siger Erik Frandsen.

Museet er vokset ud fra det lokalhistoriske arkiv.

Flag markerer som altid, når der er åbnet på arkivet. Arkivfoto: Erling Baastrup

Flag markerer som altid, når der er åbnet på arkivet. Arkivfoto: Erling Baastrup

Pibesamlingen

En af de mere kuriøse ting er pibesamlingen, der har tilhørt Karl Sehested, Sall. Erik Frandsen fortæller, at manden har en aftale med sin kone om, at når de skulle i byen, så stoppede og medbagte hun en håndfuld piber, han så kunne ryge i løbet af aftenen. "En klar arbejdsdeling, hun stoppede, han røg".

"Folk afleverer ikke bare tekst og billeder til arkivet, men også genstande, ting og træsko, som de siger, vi skal passe på. Og det gør vi så."

Først var der plads til tingene i arkivets lokale på Frijsendal Friskole - fortsættelsen af Haurum-Sall Centralskole.

Senere kom nogle af tingene med hjem til nogle af de frivillige - og for omkring 20 år siden lånte arkivet en kostald, der ikke længere var i drift.

Det gælder i øvrigt i dag for hele gården på Vestermarksvej mellem Haurum og Thorsø.

Det lokalhistoriske museum har flere objekter fra hverdagen på Haurum-Sall egnen.

"Mange penge har vi ingen af, så huslejen her på ødegården er tre flasker rødvin om året."

Rigmor Prebensen ved vinden og rokken. Bag hende ses Karl Sehesteds pibesamling. Arkivfoto: Erling Baastrup

Rigmor Prebensen ved vinden og rokken. Bag hende ses Karl Sehesteds pibesamling. Arkivfoto: Erling Baastrup

Lokale ting - helt lokalt

For det får museet strøm til den årlige åbningsdag (resten af året er belysningen keglen fra en lommelygte) og et stort lokale til alle deres genstande - en skolebænk, en kane, en kulsliske, laboratorieudstyr fra det lokale mejeri, der kunne måle fedtprocenten i mælken, en kompressor, strygejern, svingbor, en kornrensemaskine og en der kunne lave hakkelse til hesten, et mindre træskoværksted, en kværn fra Dronningeborg Maskinfabrik i Randers, en saks, der blev brugt til at klippe køer med, rulleskøjter, rigtig mange køkkenting i emalje, en vugge, et skilt fra Hammel Kommune, billetstempler fra togstationen i Sall, brandspande af lærred med tilhørende sprøjte, en radiogrammofon på størrelse med en kommode, en tørvetrillebør, en stor kassebog fra brugsforeningen, der nu skrives færdig som gæstebog og alle mulige andre ting fra egnen ved Haurum og Sall.

Og mere til. Og endnu mere.

"Meget af skidtet er produceret lokalt. Det er fra dengang transport betød noget," siger Erik Frandsen.

Han er også selv lokal.

Han har boet hele sit 70-årige liv i Haurum. Som også hans far gjorde det. Hans farfar var til gengæld tilflytter i Haurum - han kom til den lange vej fra Sall et par kilometer mod sydvest.

FAKTA

Åbningstider for museet

  • 1. januar- lukket. 2. januar - lukket. 3. januar - lukket. Og så videre.
  • Uge 1 - lukket. Uge 2 - lukket. Uge 3 - lukket. Og så videre.
  • Januar - lukket. Februar - lukket. Marts - lukket. Og så videre hele vejen gemmen april, maj og juni.
  • Men i juli sker der noget: 1. til 25. juli - lukket.
  • 26. juli - åbent fra 10 - 16.
  • 27. juli - lukket. 28. juli - lukket. Og så videre gennem resten af juli, august, september, jo, og faktisk året ud. Lukket.

Publiceret 27 June 2020 11:00