Knud Bunde Fries, sognepræst i Ulstrupbro, V. Velling og Sdr. Vinge sogne. Pressefoto

Knud Bunde Fries, sognepræst i Ulstrupbro, V. Velling og Sdr. Vinge sogne. Pressefoto

Præsteklummen:

Ingemanns salmer er fyldt med lys og inderlighed

Denne uges præsteklumme er skrevet af sognepræst Knud Bunde Fries fra Ulstrupbro, V. Velling og Sdr. Vinge sogne

Af
Knud Bunde Fries

Sognepræst i Ulstrupbro, V. Velling og Sdr. Vinge sogne

I 2016 udkom der et tillæg til Den Danske Salmebog, nemlig 100 salmer, der jo som navnet antyder indeholder 100 nye salmer.

Det er der behov for, og det er dejligt at høre nye bud på poetiske tekster om vores liv med Gud og hinanden og jo også høre nye melodier, der nogle gange falder i ens smag med det samme, og som måske andre gange kræver lidt tilvænning.Når der kommer nye salmer, så kommer man også til at tænke på nogle af de gamle salmer og salmedigtere.

For nylig var jeg i Sorø, og her levede B.S. Ingemann en stor del af sit liv. Han har skrevet en del af de mest kendte og elskede salmer, som er i salmebogen. 'Nu titte til hinanden', 'I østen stiger solen op' og 'Dejlig er jorden' er blandt nogle af de 40 salmer, som er kommet med af Ingemanns salmer i den nuværende salmebog. For år tilbage blev Ingemanns salmer anset for at være for at være for lette og tyndbenede, og han er blevet slået i hartkorn med dårlig smag, men på trods af kritikken har hans salmer overlevet og er siden kommet til ære og værdighed.

Sproget i Ingemanns salmer er let og flydende. Det er det, der giver dem slidstyrke, og som gør, at de stadig kan synges over hundrede år efter, at de er skrevet.

En anden grund til salmernes holdbarhed er melodierne, som er smukke og sangbare. Melodierne er komponeret af C.E.F. Weyse, som blev kaldt Danmarks svar på Mozart.

B.S. Ingemann blev født i 1789 og døde i 1862 og levede i det, der siden er blevet døbt den danske guldalder. Han var præstesøn og studerede selv jura, men endte med at blive lektor på Sorø Akademi. I dag kender vi Ingemann fra hans salmer i salmebogen, men i hans levetid var han især kendt for sine historiske romaner, som vandt stor udbredelse i befolkningen, blandt andet om Valdemar Sejr, og romanerne var en vigtig del af den nationalromantiske strømning, som var med til at lede frem til grundloven og demokratiets indførelse.

Ingemanns salmer har en lys tone i sig, men også en inderlighed og en tro på Guds godhed.

Gud er en kærlig far og en omsorgsfuld skaber, der tager vare på den mindste skabning.

Publiceret 28 June 2020 06:00