Vilde cykelture:

Frisk luft og højt til loftet

Tag cyklen med på flere vilde baner i Favrskov. Den nyeste og største pump track bane i hele Midtjylland ligger i Ulstrup

Cykelliv Er du til friluftsliv og grøn natur er Favrskovs cykelstier og baner lige noget for dig

Parkerer du bilen ved Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, eller cykler dertil, er du også ved startstedet til MTB sporet i Hinnerup Skov.

En lille sti fører bagved fører et par meter ind i skoven hvor sporet på seks kilometer har sin start til højre.

Den lokale cykelklub, Team Søften, har både MTB og landevejscykling på programmet.

En af bagmændene, bag Midtjyllands største pump track bane i Ulstrup, hedder Bruno Kiilerich. Her er det sønnen Kasper, der giver den gas. Foto: CSJ

En af bagmændene, bag Midtjyllands største pump track bane i Ulstrup, hedder Bruno Kiilerich. Her er det sønnen Kasper, der giver den gas. Foto: CSJ

Dommerparkens cykelbane

I Hammel blev der for et par år siden bygget en cykelbane i et råt miljø på en tidligere slagteri-grund. Den anden del af grunden huser plejehjemmet Solhøj, men det afskrækker ikke de mange medlemmer af Hammel Cykle Klub og en del af byens unge i at give den gas på banen.

Ihærdige ildsjæle har lagt hundredvis af frivillige timer i at lave Ulstrups nye pump track. I sidste uge kunne de så betragte det færdige værk og erklære cykelbanen for åben.

"Det har været præcis den børnemagnet, som jeg havde håbet.Banen er jo åben for alle, altid, så længe man er på cykel. Og jeg har set alt fra løbecykler til damecykler med cykelkurv, og BMX'ere. Det er så fedt at opleve. Nu må vi se, hvor mange, som vil komme udefra. Der er i hvert fald god snak i mountainbike-kredse," siger Bruno Kiilerich, som har været manden, der har drevet projektet frem - han fortsætter:

"Det er skidefedt, at det har kunnet lade sig gøre. At folk har villet bakke op om projektet ved at lægge frivillige timer i det, og at de lokale virksomheder har været så positive og har støttet med et beløb. Jeg tror, at de i høj grad anerkender, at hvis byen skal udvikle sig, så skal ildsjælene hjælpes."

På Dommerparkens pump track bane er der plads til bmx-cykler og mountainbikes. Der er også en mindre asfaltbane, hvor de små cyklister kan øve sig. Foto: Kian Johansen

På Dommerparkens pump track bane er der plads til bmx-cykler og mountainbikes. Der er også en mindre asfaltbane, hvor de små cyklister kan øve sig. Foto: Kian Johansen

En bunke jord forvandlet

Idéen til pump track'en, som er en bulet bane til cykler, opstod for mere end halvandet år siden. Bag ved byens outdoor-område lå nemlig en stor bunke jord, som oprindeligt blev gravet af i forbindelse med halbyggeri i Ulstrup. Bunken havde ligget urørt hen i årevis og var i mellemtiden blevet groet til med selvsåede træer.

"Når man er en del af cykelkredse, ved man godt, hvad sådan en bunke jord kan bruges til, hvis man skovler det rigtigt sammen," siger Bruno Kiilerich med et smil.

"For halvandet år siden fik vi så tilladelse til at måtte bruge området og tænkte, at sådan en pump track kunne vi godt lige selv lave. Vi låner en maskine, og så får vi lige det fikset. Så vi udjævnede og ryddede ud, men kunne så godt se, at det alligevel var en for

stor opgave for en flok frivillige, som også havde vores mountainbike-spor at vedligeholde," fortsætter Bruno Kiilerich.

Nemt at finde frivillige

På det tidspunkt indbød kommunen Ulstrup MTBikers til at være med i det, som Bruno Kiilerich kalder Favrskov Sporlaug med klubber fra Hammel, Hadsten og Hinnerup. Herigennem blev der mulighed for noget finansiering.

"Og så skulle jeg bare finde resten. Det var også derfor, at projektet lå stille i et års tid," siger Bruno Kiilerich.

Helt præcis fik klubben 125.000 til realisering af pump track'en, og skulle så selv finde 165.000 kroner. Det lykkedes og 'Falle's Sti- og Sporbyg' blev hyret - en specialist indenfor baner til mountainbike-sporten.

Samtidig forpligtede klubben sig til at lægge 150 frivillige timer, men det endte med at løbe op i 250 timer.

"Og det har faktisk været let at finde frivillige. Også folk, som ikke er en del af klubben, har hulpet til," siger Bruno Kiilerich, som tilføjer, at klubben vil lave en ordentlig indvielse, når vi er lidt mere på den anden side af corona.

Publiceret 29 June 2020 11:00