Morten Elsøe og Anne Gaardmand står bag bogen Madro.

Morten Elsøe og Anne Gaardmand står bag bogen Madro. Foto: Malthe Zimakoff

Gode madvaner og et sundt kropsbillede for børn

Hvad stiller man op, når familiens måltider har udviklet sig til kampscener, der dræner alle for energi?

Du kender det sikkert: Klokken er lidt i fem om eftermiddagen. Ungerne er små ulve, der snapper ad hinanden, bjæffer ad dig og konstant søger mad. Du ved godt, det ikke er deres skyld, de er bare trætte efter en lang dag i børnehave og skole. Men hvad skal du stille op? Du orker ikke mere uro og kaos. Og du ved, du kan få fem minutters fred ved at give dem noget at gumle på.

En kamp med børnene

Historien er opdigtet, men den finder sted i danske hjem hver eneste dag. Middagsbordet bliver ofte en kamparena for børnefamilier. Med børn, der ikke spiser, spiser for meget eller spiser forkert. Og forældre, der er frustrerede og bekymrede på deres børns vegne – og som prøver hvad som helst i en evig kamp for at få børnene til at spise.

Heldigvis findes der en vej frem, garanterer forfatterne bag den nye bog Madro, Anne Gaardmand og Morten Elsøe. Som forældre frygtede de, at deres egne børn skulle komme til at bruge alt for mange mentale kræfter på sundheds- og slankeræset. Derfor dykkede de dybt i videnskaben, omsatte den til praksis og satte sig for at skrive en bog, der kunne give andre forældre konkrete redskaber til.

"De sidste par år har vi i vores arbejde fået flere og flere spørgsmål fra fortvivlede forældre," fortæller forfatterne. "De kæmper med, at deres børn ikke vil spise grøntsager, ikke vil smage noget nyt, altid plager om slik og kage eller spiser for meget. De aner ikke, hvad de skal gøre."

Samfundskultur

Alle forældre vil deres barn det bedste, men nogle gange kan man komme til kort. Ikke mindst, når man som vi lever i en kultur med stort fokus på diæter, kropsformer og idealer.

"Selvom vi prøver at give vores børn gode madvaner, risikerer vi at falde i en af de mange fælder, som får madstress til at accelerere – og øger lysten til slik og sænker lysten til grønt," hævder Anne Gaardmand og Morten Elsøe.

Skal vi så bare give slip og lade børnene bestemme?

"Nej. Det er vores ansvar som forældre at hjælpe vores børn til gode vaner. Kunsten er at gøre det uden, at vores børn får et anstrengt forhold til mad. Det har vi forsøgt at sætte fokus på her, så forældre ikke uforvarende kommer til at give deres ulykkelige forhold til mad videre til børnene."

"Ambitionen er, at stemningen ved aftensmaden i de danske hjem skal blive mere rar og hyggelig. At måltidet samler familierne”, siger forfatterne.

"Og forældrene hviler i, at deres barn får, hvad det har brug for, så aftensmaden er mindre ragnarok og mere råhygge."

Fakta

Om forfatterne

Morten Elsøe og Anne Gaardmand er makkerparret bag den populære podcast 'Detox din hjerne'. De har begge en ernæringsfaglig baggrund, men arbejder i dag primært med adfærdspsykologi og vaneændringer.

Publiceret 30 June 2020 09:00