Disse vindmøller ved Postvej, mellem Hammel og Hinnerup er af ældre dato. De seks nye vindmøller der nu kan opstilles ved Hallendrup i nord, vil blive markant større. Dronefoto: Michael Wulff

Disse vindmøller ved Postvej, mellem Hammel og Hinnerup er af ældre dato. De seks nye vindmøller der nu kan opstilles ved Hallendrup i nord, vil blive markant større. Dronefoto: Michael Wulff

Rødt flertal:

Hallendrup får seks vindmøller og alle andre kan slappe af

På trods af Venstres flertal i økonomiudvalget, så trumfede rød blok beslutningen igennem i byrådet. Seks vindmøller ét sted

Af
Kian Johansen

Vindmøller Der var ikke meget at gøre for modstanderne af seks vindmøller i området ved Hallendrup.

For selvom Venstre via et flertal i økonomiudvalget forsøgte at få antallet ned på tre vindmøller, så trumfede et rødt flertal bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten de seks vindmøller igennem.

Dermed kan der nu bygges vindmøller seks store vindmøller og de fire nuværende kan rives ned.

Venstre, DF og Konservative stemte imod på byrådsmødet 24. juni.

Dermed har Favrskov Kommunes røde partier sikret sig, at der kommer til at gå længe før der der igen skal findes mulige placeringer af landvindmøller, hvis det nogensinde kommer til at ske igen.

"Alene de skriftlige bilag vejer 1,4 kilo," sagde formanden for Planudvalget, Erling Kvist Andersen (S).

"Det er ikke ideologi, det er et ønske om et grøn omstilling. Og ja, der har været en udvikling over mange år, blandt andet at møllerne er blevet større," indrømmede han og tilføjede:

"Strøm fra de såkaldte energiøer koster altså ti gange mere end landvindmøller, så der vil være et fortsat behov for billig strøm."

"Vi kan ikke være det bekendt"

"Konservative kan på ingen måde tilslutte os de seks vindmøller. Der ligger en aftale om noget andet," lød det fra Charlotte Green (K).

"Borgerne sagde for mange år siden ja til, at de eksisterende fire vindmøller blev udskiftet med tre større. Havde det ikke været for velvilje fra borgerne dengang, så havde Favrskov Kommune ikke haft et område at placere vindmøller i overhovedet. Jeg syntes ikke vi kan være det bekendt over at Hallendrup lige pludselig er området for alle Favrskovs nye vindmøller," lød det.

1,4 kilo bilag

"Jeg anerkender fuldt ud, at det kan være belastende med så store vindmøller. Vi står tit i et dilemma, når vi udsætter borgerne for støj. Men jeg læner mig op ad, at der er vedtaget kompensationer for borgerne. Som politikere skal vi træffe svære beslutninger," lød det blandt andet fra Erling Kvist Andersen.

Han fortalte også, at det havde været en langstrakt sag. Men at man på grund af ny lovgivning på området havde ladet den endelige beslutning vente på sig siden maj 2019. Her havde det samme røde flertal også stemt sagen igennem byrådet og godkendt lokalplan med VVM-undersøgelse og høring.

"Den nye lovgivning stiller beboerne bedre med kompensation. Den nye lov trådte i kraft 1. juni og det ser ud til at regeringens nye klimaplan stiller beboerne i området endnu bedre," lød det.

Publiceret 30 June 2020 19:00