Foto: SF Studios

Foto: SF Studios

Bestselleren ’Undtagelsen’ er blevet til film

Dansk thriller rammer biograferne i denne uge

Af
Stine Teglgaard

kino.dk

bio Voksenmobning. Folkedrab. Ondskab. Det lyder ikke rart, når man opremser tematikkerne i spil i den aktuelle danske film ’Undtagelsen’ - og det er det da bestemt heller ikke. Christian Jungersens roman-forlæg var nemlig i forvejen en grum sag, som nu er blevet til en lige så grum dansk thriller med og af toppen af dansk film.

Vi følger fire kvindelige kolleger, der arbejder på Dansk Center for Information om Folkedrab. Jobs der kræver, at man kan tåle at nærstudere virkelighedens værste forbrydelser og udfylde sine dage med alle de barske realiteter. Iben, som selv har dybe ar på sjælen efter at have været holdt som gidsel i Afrika, virker udadtil til at trives med sin stilling.

Et stærkt firkløver: Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic og Lene Maria Christensen. Foto: SF Studios

Et stærkt firkløver: Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic og Lene Maria Christensen. Foto: SF Studios

Masser af frustrationer

Hun får afløb ved at skrive om ondskabens anatomi, mens hun derhjemme bevæbner sig med dolk… bare for en sikkerheds skyld. Hendes tætte veninde og kollega, Malene, har ikke samme spøgelser i skabet, men hun er til gengæld ved at miste grebet om sin krop, da en svær gigt langsomt og smertefuldt overtager.

Frustrationer er der altså nok af, men Iben og Malene har jo hinanden, og sammen kan de få afløb via raffineret mobning af den nye kollega Anne-Lise. Bare lige et par kommentarer her og der, så de føler sig oven på, og så hun ikke bliver sikker nok til at udfordre dem professionelt. Dagligdagen er med andre ord helvede på jord for den nytilkomne Anne-Lise, der ikke får et ben til jorden på kontoret, og som heller ikke kan finde alliance hos den sidste medarbejder, Camilla, der hellere vil være medløber.

Snart minder arbejdspladsen mest af alt om de mareridtsvækkende krigszoner, kvinderne har dedikeret deres liv til at skrive om. For er der én ting, deres arbejde har lært dem, så er det, at vi ALLE er i stand til at slå ihjel!

Solgt i over 200.000 eksemplarer

Christian Jungersens succesfulde roman fra 2004 blev ikke bare anmelderrost, solgt i 200.000 eksemplarer, udgivet internationalt i 20 lande og belønnet med De Gyldne Laurbær.

I rollerne som de fire centrale kvinder ses et imponerende firkløver af dansk films førende skuespillerinder. i form af Danica Curcic (Stille hjerte) og Amanda Collin (En frygtelig kvinde) som veninderne Iben og Malene, samt Lene Maria Christensen (Arvingerne) som medløberen og ikke mindst Sidse Babett Knudsen (Borgen), der leverer lige dele varme og mystik i rollen som Anne-Lise.

Læs om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Publiceret 02 July 2020 06:00