Lysnet er Favrskov Kommunes højeste punkt med sine 131 meter over havet. Foto: Wulff

Lysnet er Favrskov Kommunes højeste punkt med sine 131 meter over havet. Foto: Wulff

5 naturlige til ferien:

Turen går til Favrskov

Hop på cyklen eller tag vandreskoene på. Her får du fem bud på "naturlige" ture i Favrskov

Af
Christina S. Johansen

Sommerferie Vi skal ud i det blå og nyde naturen i Favrskov i denne sommer, hvor mange af os nok tilbringer ferien hjemme.

Lokalavisen Favrskov har bedt Alfred Borg, formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Favrskov-afdeling, om at komme med fem bud på, hvor turen skal gå til.

Lysnet: Højeste i Favrskov

"Lysnet er helt oplagt at tage en tur til. Det er Favrskovs højeste punkt, og man kan nyde udsigten ud over landskabet," siger Alfred Borg.

Lysnet ligger 131 meter over havet og er landets niende højeste punkt. Der er en imponerende udsigt over Lilleådalen mod Hadsten.

Busbjerg og Bølmesbakke

"Busbjerg og Bølmesbakke er et særligt område. Her finder man blandt andet to sjældne arter af edderkopper: Den flotte mariehøneedderkop samt Danmarks eneste fugleedderkop tapetser-edderkoppen - også kaldet nordlig fugleedderkop," forklarer Alfred Borg.

Busbjerg er en 92 meter høj og lyngklædt bakkeknude. Stedet er et yndet udflugtsmål med fine udsigter ud over Gudenåen, og i begyndelsen af august er blåbær moden til plukning. Ved Ulstrup to km øst for Busbjerg ligger Hvorslev Bakker med den 74 meter høje Bølmesbakke.

Vejerslev Skov/Trækstien

"Ved Vejerslev Skov og Trækstien finder man et væld af forskellige vilde planter. 120 forskellige lige oveni hinanden nærmest," siger Alfred Borg.

Trækstien langs med Gudenåen kaldes også Pramdragerstien. Det er en cirka 80 km lang vandrerute langs med Gudenåen fra Randers til Silkeborg. Cirka 20 kilometer af den ligger i Favrskov Kommune.

Bidstrup Skovene

"I Bidstrup Skovene ved Laurbjerg er der nogle rigtig fine vandreruter. Der er fire forskellige med en god formidling undervejs. Eksempelvis går den grønne rute gennem et område med 12 bronzealder-høje, og den blå går forbi to langhøje fra ældre bondestenalder," forklarer Alfred Borg.

Ruterne er etableret i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforeningen og Favrskov kommune. Der er fri adgang for alle i dagtimerne.

Tinning Mose

"Tinning Mose er en gammel tørvemose. Der er kun få stier, men det er et meget specielt område med nærringsfattigt vand. Her kan man finde flere kødædende planter, såsom vandplanten blærerod, der lever af vanddyr, desuden vibefedt og soldug, som også er kødædende," siger Alfred Borg.

Tinning Mose ligger mellem Hammel og Hinnerup.

Publiceret 11 July 2020 11:00