P-skiven skal spille sammen med en telefon-app, som angiver, om man for eksempel befinder sig i en zone med tidsbegrænset parkering.

P-skiven skal spille sammen med en telefon-app, som angiver, om man for eksempel befinder sig i en zone med tidsbegrænset parkering. Foto: Wuusa

Slut med parkeringsbøder:

Iværksættere står bag intelligent p-skive

En gruppe unge iværksættere står bag en ny slags p-skive, som i højere grad skal hjælpe ejeren med at undgå p-bøder

Af
Jens Overgaard

Der er næsten ikke noget mere irriterende end en parkeringsbøde. Det vil en gruppe unge danske iværksættere nu gøre noget ved. Det sker med den elektroniske p-skive Wuusa, der spiller sammen med en telefon-app.

De unge iværksættere bag har brugt det sidste års tid i en kælder i Glostrup på at designe, udvikle og få lavet prototyper af det, som de kalder verdens første intelligente parkeringsur. Helt praktisk går Wuusa ud på at tage helt indlysende ting i opløbet, som for eksempel hvis man har glemt at starte en parkering, ikke når tilbage, inden tidsbegrænsningen udløber, eller måske endda, hvis parkeringsskiven løber tør for strøm, eller man ikke har styr på sommer-/ vintertid. Det sker ved, at p-skiven sammen med telefonappen holder styr på, hvilken parkeringszone man befinder sig i, og om den er gratis, tidsbegrænset eller med betaling. Når man kommer retur til bilen, husker den også ejeren på at stoppe sin parkering, inden vedkommende begynder at køre, så man ikke betaler for parkering, som man ikke bruger.

"Det helt basale er, at vi oplever, at nogle folk ikke er så gode til at få trukket en p-billet. Det er irriterende at få en p-bøde," konstater Lasse Gørlitz, som er en af initiativtagerne bag Wuusa, der er udviklet af iværksætterforetagendet Konekt.

Tjekkede 2.500 biler

Folkene bag har gjort deres forarbejde grundigt. De har været ude at kigge over 2.500 biler i forruden og noteret, hvilke parkeringsskiver de kører med. Svaret i den uvidenskabelige undersøgelse lyder, at elektroniske p-skiver har vundet godt indpas. Det er nemlig 48 procent af de undersøgte biler, som har den i forruden. Den klassiske elektroniske parkeringsskive har dog sine begrænsninger. Den kan nemlig ikke fortælle, hvilken parkeringszone man holder i. Mange af dem kan heller ikke opdatere automatisk til sommer-og vintertid, ligesom de ikke alle fortæller tydeligt, når de er ved at løbe tør for strøm. P-skiven lanceres ved en såkaldt kickstarter med crowdfunding. Det betyder, at der skal være solgt 500 p-ure inden 25. juni for at produktionen igangsættes. Den officielle pris er 799 kroner, men de første 50 sælges for 399 kroner, mens prisen så stiger til 799 kroner. Lasse Gørlitz ser store muligheder for opfindelsen både herhjemme og i udlandet.

"Det ser ud, som om der er en lille gruppe mennesker, som får hovedparten af bøderne og er på omkring 10 procent af markedet. Med 2,5 millioner biler herhjemme bliver det 250.000 bilister," siger Lasse Gørlitz, der i første omgang ser muligheder i Norden, men også mod Østrig og Tyskland. P-skiven skal spille sammen med en telefon-app, som angiver, om man for eksempel befinder sig i en zone med tidsbegrænset parkering.

Fakta

Wuusa-parkeringsskive

  • Wusaa husker automatisk på at starte en parkering, når man stiger ud af sin bil, hvis man har parkeret i en betalingszone.
  • Wuusa stopper parkeringen igen inden du begynder at køre så du ikke betaler for parkering, som ikke bruges.
  • Designet er kreeret af Christoffer Kronholm, der tidligere har løst opgaver for blandt andet Jacob Jensen Design

Publiceret 11 July 2020 06:00