Antallet af huse og lejligheder, der har været til salg i april og maj, har været faldende, hvis man sammenligner med tallet fra sidste år. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Antallet af huse og lejligheder, der har været til salg i april og maj, har været faldende, hvis man sammenligner med tallet fra sidste år. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Udbuddet i bund:

Markant færre huse at vælge mellem i Østjylland

Alle Østjyllands kommuner har oplevet fald i antallet af huse og lejligheder, der har været sat til salg i de to seneste måneder

bolig Foråret plejer at være det absolutte højdepunkt for det danske boligmarked: I takt med knopperne springer ud og temperaturerne stiger, vokser også antallet af huse til salg.

Men i år har tingene set anderledes ud og i Østjylland - så vel som i resten af landet - har køberne haft langt færre huse at vælge imellem under boligjagten

Det viser nye tal fra boligsitet Boliga.dk.

Antallet af udbudte villaer og rækkehuse i det østjyske var således 14 procent lavere i april og maj i år end i de samme måneder sidste år, hvor huskøberne havde 6.000 huse at vælge mellem.

"Det har på mange måder været det forsømte forår på boligmarkedet. På grund af usikkerheden i samfundet, har dem, der gerne ellers ville sælge været forsigtige og ventet med at sætte huset til salg, hvilket kan ses på udbuddet," siger Mikel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

Størst fald

På landsplan er udbuddet af huse de seneste to måneder faldet med cirka 12 procent, og altså gået fra over 47.600 huse til salg i april og maj sidste år til 42.000 i år.

Det er ikke bare, når man sammenligner Østjylland med landet som helhed, at der er store forskelle på, hvor meget udbuddet er faldet. Også blandt kommunerne i regionen er der nemlig stor forskel.

I Aarhus Kommune og Syddjurs Kommune har der været hele 24 procent og 17 procent færre huse til salg i de seneste to måneder sammenlignet med samme periode sidste år, mens der i den anden ende af skalaen ikke er sket så meget i Norddjurs og Horsens Kommune, der har oplevet mere beskedne udbudsfald på bare fire og otte procent.

"Det er helt vildt store fald, men det skyldes, at de dyrere kommuner er særligt følsomme overfor konjunktursvingninger. Her har sælgerne mest at tabe og mest at vinde, hvis priserne skulle falde eller stige på grund af det lave udbud," siger Mikkel Høegh.

"Ofte har man også en stærk privatøkonomi, så dem i de dyre kommuner har som regel råd til at vente med at sætte til salg. Hvorimod boligmarkedet i de mindre kommuner ikke har samme udsving i priserne, og så har sælgeren heller ikke er helt lige så god grund til at vente."

De seneste uger er der ifølge tal fra Boliga.dk så småt begyndt at komme flere huse til salg i Østjylland, men i de fleste kommuner ligger udbuddet stadig under niveauet for sidste år.

Indtil videre har det ikke betydet så meget for priserne, som husene er kommet til salg for, men bankerne forventer ifølge Mikkel Høegh et lille fald i år, som ventes at blive opvejet næste år.

mj

Fakta

Udbud villa/lejlighed i april/maj

  • Aarhus: 1223 (fald på 24 procent ift. 2019)
  • Syddjurs: 511 (fald på 17 procent ift. 2019)
  • Norddjurs: 488 (fald på fire procent ift. 2019)
  • Favrskov: 405 (fald på 14 procent ift. 2019)
  • Skanderborg: 570 (fald på ni procent ift 2019)

Kilde: Boliga.dk

Publiceret 14 July 2020 09:00