Hans Gadeberg, der var en del af svømmehalsgruppen, præsenterer her en model af svømmehallen. Foto: Ove Rosenkvist

Hans Gadeberg, der var en del af svømmehalsgruppen, præsenterer her en model af svømmehallen. Foto: Ove Rosenkvist

Drøm:

Svømmehalsplaner i årtier

Siden 1975 har debatten om en svømmehal kørt i Hadsten. I 1998 var det tæt på at blive ført ud i livet

Af
Kian Johansen og Ove rosenkvist

Svømmehals-drømme i årtier Vi fra Lokalavisen Favrskov har tidligere interviewet tidligere lokalredaktør på Hadstens og Omegns Folkeblad, Ove Rosenkvist, der fulgte de seneste reelle planer om et svømmebad til Hadsten på tæt hold.

Han var nemlig også formand for Hadsten Borger-og Håndværkerforening i 1975.

Og i 1975 bad borgmester Henning Nielsen, (V,) og viceborgmester L. Leth Laursen, (K) Hadsten Borger-og Håndværkerforening om at drive Hadstens udendørs svømmebad videre, efter at to andre foreninger havde opgivet.

1975-forslag om indendørs svømmehal

Foreningen var ikke afvisende, men foreslog i stedet at bygge en svømmehal, der kunne benyttes hele året.

Politikerne viste i begyndelsen interesse, men fandt så på, at vandet kunne varmes op, først og sidste på sæsonen.

Det var før energikrisen, så det kunne lade sig gøre, men planen om en svømmehal havde ingen interesse.

Så fortsatte kommunen med selv at drive badet.

Den 19. august 1989 fejrede friluftsbadet sit 50 års jubilæum, men den manglende interesse for badet og dets dårlige økonomi, fik byrådet til at lukke badet i 2000.

Der var flere tilløb til at tale om en svømmehal. Op til hvert kommunevalg gjorde særligt de konservative meget ud af et forslag. Efter valget hørte man ikke noget om en svømmehal.

Aktiv gruppe

Da Hadsten Bank fyldte 75 år, i 1983, indstiftede banken en initiativpris for at fremme erhvervsudviklingen i Hadsten og omegn. Prisen blev de følgende år uddelt til aktive enkeltpersoner og grupper.

Den første pris gik til Hadsten Erhvervsråd, der i 1983 havde stiftet en slagkraftig organisation med initiativrige personer i ledelsen.

Et år gik prisen til svømmehalsgruppen, der benyttede pengene til at sætte en ind-samling i gang blandt byens borgere.

Gruppen besøgte forskellige svømmehaller og arkitekt Gunnar Nielsen tegnede et godt forslag til et vandland, der skulle ligge på den tomme grund fra Hadsten Andelsslagteri. Det er den plads, der i dag bærer navnet på Ernst B. Sund, og hvor kulturhuset Sløjfen ligger på den anden side af åen.

Tegningerne til svømmehallen rummede plads til motionscenter, svømmebassin, klatremur, varmtvandsbassin og cafeteria. Det var arkitekt Gunnar Nielsens tegninger, der i 1997 blev bragt i en kampagneavis i Hadsten

Tegningerne til svømmehallen rummede plads til motionscenter, svømmebassin, klatremur, varmtvandsbassin og cafeteria. Det var arkitekt Gunnar Nielsens tegninger, der i 1997 blev bragt i en kampagneavis i Hadsten

Kampagneavis i 1997

Tegningerne til svømmehallen rummede plads til motionscenter, svømmebassin, klatremur, varmtvandsbassin og cafeteria.

Samtidig var kommunen interesseret i en ny byplan for Hadstens bymidte. Det fik Erhvervsrådet til at udgive en kampagneavis 20. august 1997, med forslag til byplan og omtale af en svømmehal.

Nu ventede man kun på kommunevalget i 1998.

Rent faktisk tilbød svømmehalsgruppen at finansiere byggeriet af svømmehallen, mod at Hadsten Kommune efterfølgende skulle betale driftsomkostningerne.

Politikerne takkede nej og svømmehalsgruppen måtte sende de indsamlede penge tilbage til de, der havde støttet projektet.

Svømmebad i spil

Den seneste udvikling i sagaen om et svømmebad i Hadsten blev taget i 2018, da Jonas Jonas Søby Pedersen i Lokalavisen foreslog at etablere et å-bad øst for Sløjfen.

Den plan har heller ikke vakt politisk gehør.

Publiceret 31 July 2020 13:00

Foredrag i Ø. Velling Forsamlingshus