11 procent af dem, der ikke har hus og have, fået lyst til at få det på grund af corona-epidemien. 6 procent ønsker nu et sommerhus, mens 7 procent ønsker adgang til flere grønne, rekreative områder i byerne, viser en YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius fra maj 2020. Foto: Stuart McIntyre

11 procent af dem, der ikke har hus og have, fået lyst til at få det på grund af corona-epidemien. 6 procent ønsker nu et sommerhus, mens 7 procent ønsker adgang til flere grønne, rekreative områder i byerne, viser en YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius fra maj 2020. Foto: Stuart McIntyre

Efter corona: Vi vil have mere lys, grønt, frihed og fællesskab

Corona har skubbet til vores ønske om sommerhus, hus med have og flere grønne områder, viser undersøgelse. Eksperter mener, det kommer til at påvirke den enkeltes indretning og boligvalg – og den offentlige byplanlægning

Af
Kirsten Marie Juel Jensen

Videncentret Bolius

BOLIG En lille haveplet. En luftig altan. En frodig baggård eller park i nærheden. Og plads til at trække sig tilbage på en hjemmearbejdsplads, samtidig med nem adgang til fællesskab med familien eller naboerne.

Det er nogle af de drømme, corona-pandemien har forstærket, lyder det fra en række eksperter. Og det samme tyder en ny undersøgelse på, som YouGov har udført for Videncentret Bolius blandt danskere, der bor i ejer- eller andelsbolig.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius blandt danskere i alderen 25+, som bor i ejer- eller andelsbolig. Der er i alt gennemført 1.015 CAWI-interviews fra 15.-18. maj 2020

gsdgdf

gsdgdf

Corona får os dog ikke til at flytte i stride strømme. Kun syv procent mener, at pandemien har betydning for, hvor de i fremtiden vil bosætte sig. Det gælder for dobbelt så mange i hovedstadsområdet – 13 procent – end i resten af landet. Men overordnet har 9 ud af 10 ikke ændret boligplaner.

Ændrer ikke geografien

"Generelt viser undersøgelsen, at danskerne er glade for, hvor de bor. Vi kommer ikke til at se store folkevandringer på grund af corona. Der er mange andre faktorer som job, familie og venner, der spiller ind på, om man vil flytte," siger Henrik Sonne, senioranalytiker i Videncentret Bolius.

Uanset, om der er mange flytteplaner på bordet eller ej i de danske hjem, peger undersøgelsen dog i retning af, at flere har gennemtænkt deres værdier, og hvilket liv de vil leve i fremtiden.

For eksempel har 11 procent af dem, der ikke har hus og have, fået lyst til at få det på grund af isolation under pandemien. Og 6 procent af dem, der ikke har sommerhus, ønsker nu dette, mens 7 procent ønsker adgang til flere grønne, rekreative områder i byerne, fordi de ikke har det.

Det overrasker ikke Tina Saaby, der er stadsarkitekt i Gladsaxe Kommune og tidligere har været det i København.

"Under den hjemmekarantæne, som de fleste har været i, har der været mere tid til at drømme og reflektere over, om man bor det rette sted, og hvad der har betydning for en i forhold til hjemmet, indretningen og omgivelserne," siger hun.

Hun mener derfor, at corona har forstærket helt grundlæggende boligværdier.

"Mange er eksempelvis blevet opmærksomme på, hvor vigtigt det er at have gode dagslysforhold, at man kan lufte ordentligt ud, og at man har et udested – en altan eller et lille stykke have – så man kan få frisk luft. Eller at der er gode steder i nærområdet, hvor man kan gå tur," siger Tina Saaby.

"Jeg tror også, det er gået op for mange, hvor vigtigt fællesskab er. Uanset, om man bor alene eller med familien. har det en værdi, at man har gode naboer, man kan stoppe op og sige hej til."

Fællesskab og udeområder

Tina Saaby ser ikke corona som begyndelsen på urbaniseringens endeligt. Men den vil få en langtidseffekt på både boligen og byrummet.

"Jeg oplever, isolationen har forstærket vores fokus på, at vi både har behov for privathed og fællesskab. Så det kan gøre, at flere for eksempel søger mod større eller mindre bofællesskaber – især, hvis de bor alene som unge, fraskilte eller ældre. Og ellers søger man en bolig, hvor der er adgang til gårdhave eller et andet hyggeligt udemiljø med kontakt til naboer og omgivelser."

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen ser også byrummene udvikle sig, men han mener alligevel, flere på sigt vil få behov for mere grønt, end byen kan levere.

"Jeg mener ikke, at en fortsat urbanisering er mejslet i sten. Siden finanskrisen har vi set en udflytning til Sjælland i mange omgange. Og corona har ført til, at der for alvor er sket en afkobling mellem arbejdsplads og bolig. Flere har fundet ud af, at det virker med hjemmearbejdsplads og kan derfor bo langt væk fra deres job," mener han.

Publiceret 02 August 2020 06:00