Haveekspert Jesper Carl Corfitzen dyrker selv purpursolhatte i sin have.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen dyrker selv purpursolhatte i sin have.

Purpursolhat – sådan dyrker du den i haven

Den flotte prærieblomst purpursolhat kan sagtens lykkes i Danmark, hvis den plantes i den rigtige jord og på det rigtige sted

Af
Jesper Carl Corfitzen og Kim Gregersen

Videncentret Bolius

HAVE Der er noget vildskab og naturligt over dem, og de stråler om kap i pink, hvide, gule og orange nuancer, enkelte såvel som dobbelte. Der findes også arter som Bleg purpursolhat og Coconut Lime.

Purpursolhatten, Echinacea purpurea, er populær, og aldrig har der været så mange nye sorter at vælge imellem. Der findes omkring 10 underarter af den smukke staude, som i øvrigt ikke skal forveksles med solhat, Rudbeckia. Purpursolhat kan blive cirka halvanden meter høj.

Den vokser naturligt i Nordamerika på de store græsstepper, også kaldet prærien. Kronbladene på blomsten er spiselige.

Purpursolhat kan være svære at få til at lykkes i haven. Men det kan lade sig gøre. Er du nybegynder med planten, så begynd eventuelt med de nært beslægtede vildarter som Echinacea pallida, Echinacea paradoxa og Echinacea purpurea 'Magnus’, der er blandt de mest stabile.

Sådan lykkes du

Purpursolhatte skal plantes i en porøs og veldrænet jordbund og ikke i en vandmættet, vinterkold havejord. Våde vintre kan slå enhver purpursolhat ihjel, hvis rødderne sopper i vand. Er din havejord til den lerede side, skal du blande godt med sand og kompost i jorden, når du planter purpursolhat.

Grav et hul, der er dobbelt så bredt og dybt som purpursolhattens rod. Fyld hullet op med vand, og lad vandet trække ned. Fyld lidt løs jord i hullet, og placér planten, så rødderne ikke bukker. Fyld dernæst jord i hele hullet. Vand igen og lad vandet trække ned. Fyld eventuelt mere jord i hullet. Træd forsigtigt jorden fast omkring planten. Plant purpursolhatte cirka 50 cm fra hinanden.

Plant purpursolhat på et sted, hvor de kan stå i næsten fuld sol, da de kun tåler meget let, forbigående skygge. Derfor bør du ikke plante dem på nordsiden af huset. Purpursolhat skal have luft omkring sig. Derfor bør de ikke stå et sted, hvor de klemmes inde af andre store og fyldige stauder.

Ønsker du rigtig præriestemning i din have, kan du plante lette prydgræsser som Panicum virgatum indimellem i bedet, så det får en lidt mere vild kant. Som mellemhøje kan du plante Liatris og Baptisia. Bagerst kan du sætte en hjortetrøst, der kan danne en fin bagkulisse for bedet. På den måde har du fået iscenesat vestens vilde præriedronning alias purpursolhat på en naturlig og enkel måde. Prærieplanter tiltrækker bl.a. humlebier og sommerfugle, som kan være med til at bestøve frugttræer og bærbuske.

Du kan både plante hele planter eller så frø. Gødning er ikke nødvendig.

Det bedste tidspunkt at plante purpursolhat i et bed er i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Det giver de bare rødder de bedste betingelser for vækst. Hvis du vil plante dem i potter, kan du stort set gøre det året rundt – jorden må dog ikke være frossen.

Normalt blomstrer purpursolhat blomstrer i et par måneder fra juni til oktober – alt efter, hvilke skorter du har. Purpursolhat visner om vinteren. Hvis du klipper de visne stængler ned en gang om året, kan det få planten til at danne flere blomster.

Hvis du har purpursolhatte i din have, kan du nemt få flere af dem. Det nemmeste er lade dem formere sig selv. De spreder simpelthen selv frø, og så vokser der nye planter op. Dem kan du flytte, hvis du hellere vil have dem til at stå et andet sted.

Du kan også høste frø fra dine purpursolhatte og spire dem det efterfølgende forår.

Purpursolhat som medicin

Purpursolhat er også kendt som en lægeplante. Det er plantens rødder og jordstængler, der bliver brugt som alternativ medicin. Planten indeholder alkamider, fenolske syrer og polysakkarider, der alle skulle kunne styrke immunforsvaret. Purpursolhat bruges til at bekæmpe infektioner, og nogle mener, at den hjælper mod forkølelse og influenza.

Publiceret 03 August 2020 08:00