Elsebeth og Tyge Hvass' nyeste erhvervelse i Ansedalen er dette 28 kvadratmeter lille hus, der er beregnet til to overnattende. Foto: CSJ

Elsebeth og Tyge Hvass' nyeste erhvervelse i Ansedalen er dette 28 kvadratmeter lille hus, der er beregnet til to overnattende. Foto: CSJ

Ejer 5 sommerhuse samme sted i Favrskov:

"Ansedalen er vores legeplads"

Ingen har vel sommerhus i Favrskov? Jo da, Elsebeth og Tyge Hvass har fem

Af
Christina S. Johansen

Ulstrup Favrskov Kommune og sommerhuse er ikke umiddelbart to ting, som rimer særlig godt på hinanden. Men faktisk findes der sommerhuse her i kommunen. Helt præcist har 44 ejendomme status som sommerhuse. Fem af dem er ejet af Elsebeth og Tyge Hvass og ligger i Ansedalen midt mellem Ulstrup og Thorsø.

Lokalavisen Favrskov er nysgerrig efter at høre, hvorfor man vælger at have et sommerhus netop her - og så endda fem styk - så avisen sætter parret fra Langå stævne i det nyeste hus, Ansedalen nummer 33 - langt inde ad en grussti med træer og bakket landskab som kulisse og en hare, som hoppende byder velkommen.

Elsebeth og Tyge tager imod i det ganske lille, topersoners træhus på 28 kvadratmeter og udendørs bad.

Hvorfor i alverden vælger I at have et sommerhus her? Her er jo hverken vand eller strand.

"Netop derfor. Det er det gode ved det her område. Her er uspoleret natur, hvor et "rigtigt" sommerhusområde er anderledes poleret, og dér ligger husene tæt op ad hinanden. Tæt ved strand og vand får man jo ikke en tønde land omkring sig som her. Vi kan ikke se og høre andre, og det er dejligt. Det tætteste, vi kommer på vand her, er en grøft dernede og så et maleri af havet - det er da en form for havudsigt," griner hun.

"Desuden har vi altid haft travlt. Så hvis vi skulle have et hus at rode med, og det ville vi jo gerne, så vidste vi, at vi ikke ville køre langt efter det," tilføjer hun.

Men for parret er det slet heller ikke nødvendigt at komme langt hjemmefra.

"Vi er gode til at have en mental afstand. Når vi kører ind ad grusvejen her, så føler vi, at vi er langt væk. I starten kaldte vi det Sverige," siger Elsebeth Hvass.

Det er ikke tit, at man kan rumme et helt sommerhus i ét foto, men det kan man her. Køkkenet anes til venstre, toilettet er bag døren til venstre, og så er der ellers spiseplads og soveplads. Foto: CSJ

Det er ikke tit, at man kan rumme et helt sommerhus i ét foto, men det kan man her. Køkkenet anes til venstre, toilettet er bag døren til venstre, og så er der ellers spiseplads og soveplads. Foto: CSJ

Et rent tilfælde

Kærligheden til området opstod ved et komplet tilfælde for 20 år siden. Her manglede parret en gammel kommode, som de ville hente i genbrugsen i Ulstrup. Den kunne de dog ikke købe. Det regnede meget den dag, så de søgte tilflugt hos en ejendomsmægler.

"Her så vi et billede af et sommerhus, hvor det eneste, der havde været værd at fotografere, var en fjerdedel af taget. vi tænkte, at det var vi nødt til at køre ud og se. Og så var det lige noget for os. Det havde været til salg i fire år, så mægleren var glad," fortæller Elsebeth Hvass.

Parret gik i gang med at få noget brugbart ud af stedet, som stod temmelig sløjt til.

"Den her moslen og laven om kan vi rigtig godt lide, og det, vi boede i i Langå, var færdigt, så vi var nødt til at have noget nyt at rode med. Vi elsker det her med at se, hvad vi kan få ud af det, der er. At få meget ud af ingenting. Og vi kan godt lide at se, hvor lidt vi kan nøjes med. Det må gerne være lidt primitivt," forklarer Elsebeth Hvass.

Man må give parret ret i, at der er meget smukt i Ansedalen. Her fornemmer man lidt af højdeforskellene. Foto: CSJ

Man må give parret ret i, at der er meget smukt i Ansedalen. Her fornemmer man lidt af højdeforskellene. Foto: CSJ

Nummer to, tre og fire

Så ville skæbnen, at parret forelskede sig i endnu et faldefærdigt sommerhus på samme vej. De købte det og gik i gang med renoveringen. Og så skulle man måske tro, at det var nok, men næ nej.

Tyges firma lavede nemlig flytbare grisestalde på det tidspunkt, og her opstod så en ny idé. Hvis man kan lave flytbare, færdiglavede huse til firbenede, så kan man vel også til tobenede, tænkte han.

Og det krævede, naturligvis, en ny grund at lege på, så Elsebeth og Tyge investerede i deres tredje grund, så de havde et sted at bygge en prototype.

Det gik godt, og Tyge besluttede at satse på husene, så virksomheden lavede to styk til lageret, sådan at potentielle kunder kunne komme og se dem.

"Så skete der jo bare det, at vi selv forelskede os i modelhusene," griner Elsebeth.

Og ja, godt gættet, det krævede endnu en grund i Ansedalen, hvor begge huse blev placeret.

"Det er i nummer 1, og det er "vores". Det er der, vi selv tager hen med venner og familie og hygger os. Det er også et lidt større sted," forklarer Tyge Hvass.

Sikke en udsigt fra det lille hus og fra terrassen. Foto: CSJ

Sikke en udsigt fra det lille hus og fra terrassen. Foto: CSJ

Konstant fyldt med ideer

For et par år siden var den så gal igen. Skabertrangen begyndte atter at krible, og så var der ingen vej udenom. Ansedalen 33 kom i parrets varetægt. Områdets allerbagerste hus.

"Vi kan jo ikke sidde ned i 20 minuter uden at få en ny plan. At dase? Nej, det ord kender vi ikke til," smiler Elsebeth Hvass, og Tyge Hvass fortsætter:

"Det her er jo vores legeplads. Og det er helt fantastisk at se de resultater, som kommer ud af vores indsats."

Kun et af Hvass'ernes sommerhuse udlejes. Resten låner de ud til venner og familie.

Publiceret 03 August 2020 11:00