Linen betyder ”den lige vej” og er med sine 12,5 kilometer den længste, næsten snorlige skovvej i Danmark. Foto: Michael Wulff

Linen betyder ”den lige vej” og er med sine 12,5 kilometer den længste, næsten snorlige skovvej i Danmark. Foto: Michael Wulff

Oplagt udflugtsmål:

Linen og kilden forener historien og naturen

Skovstien Linen og Dronning Dagmars Kilde er oplagte mål for "historiske" ture ud i den friske luft

Vandretur Kirken i Vitten er et godt udgangspunkt for et besøg ved Dronning Dagmars Kilde. Følg Klapskovvej ud af byen mod syd, til du lidt nede ad bakken møder skiltet, der viser hen til Dronning Dagmars kilde i Præsteskoven. Markvejen fører dig til skovbrynet, hvor du via en lille, og nogle gange lidt sumpet, sti til venstre kommer hen til kilden. Mindestenen ved kilden er rejst af Thor Lange i 1906.

Linen betyder ”den lige vej” og er med sine 12,5 kilometer den længste, næsten snorlige skovvej i Danmark. Foto: Michael Wulf><252</cutline_content><cutline_leadin></cutline_leadin><132><cutline_credit></cutline_credit></cutline

Linen betyder ”den lige vej” og er med sine 12,5 kilometer den længste, næsten snorlige skovvej i Danmark. Foto: Michael Wulf><252<132>

Smag på vandet

Du kan drikke af det rene kildevand, som før i tiden også blev brugt til dåbshandlinger i Vitten Kirke. Man ved, at Cisterciensermunkene i Vivild Kloster ved Hadsten også hentede vand til vievand og lægdomsgerninger. Tidligere mødtes folk fra Vitten ved kilden med medbragte madkurve for at hygge og danse. I dag er der nogle gange gudstjenester ved kilden. Sagnet fortæller, at Valdemar Sejrs Dronning Dagmar under en rejse fra Skanderborg gjorde holdt ved kilden og slukkede sin tørst – deraf navnet.

Linen i Hinnerup

Fra Bølvadsvej i Hinnerup fører skovvejen Linen lige til hovedtrappen på Frijsenborg Slot ved Hammel.

Linen betyder ”den lige vej” og er med sine 12,5 kilometer den længste, næsten snorlige skovvej i Danmark.

Og så er der endda mulighed for en endnu længere tur, da Skovsti Søbyvad fra Frijsenborg går videre nord om Hammel og gennem Gjern Ådalen.

Linen blev anlagt i 1863 af den daværende konseilspræsident, Frijsenborgs grev Christian Emil Kragh-Juel-Vind-Frijs. Han var ansvarlig for de nye jernbaneanlæg og fik placeret en station i Hinnerup.

Som konseilspræsident havde han brug for hurtigt at kunne komme fra Frijsenborg Slot til København.

Da kommunerne ikke ville være med til at betale for en vej fra Frijsenborg til stationen i Hinnerup, lavede han sin private vej. En række ledvogter-/skovløberhuse langs linen understregede den private status.

Et af dem, Klapskovhuset, ligger stadig der, hvor Klapskovvej krydser Linen, og lige overfor står den godt 500 år gamle Klapskov Eg.

I dag må du både gå og cykle på Linen.

Publiceret 08 August 2020 09:00