Den bedste løsning for miljøet og din pengepung er at bekæmpe ukrudt manuelt uden brug af pesticider eller hjemmelavede opløsninger.

Den bedste løsning for miljøet og din pengepung er at bekæmpe ukrudt manuelt uden brug af pesticider eller hjemmelavede opløsninger. Foto: Adobe Stock

Må du bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel?

Få et overblik over de fire godkendte eddikesyre-baserede produkter, du må bruge til at bekæmpe ukrudt i haven

Af
Malte Abildgaard Christensen

Videncentret Bolius

Ukrudt Brug eddike mod ukrudt. Sådan lyder et gammelt husråd. Men først i december 2015 er det rent faktisk blevet lovligt for private at bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel.

Du må dog ikke bare gå ned i dit lokale supermarked og købe den grønne Borup-flaske med eddikesyre eller den brune husholdningseddike og hælde det over ukrudtet. Produkterne er nemlig ikke lovliggjort af Miljøstyrelsen.

Få produkter er godkendt

Tror du på eddikens virkning, har du kun få muligheder, der er lovlige. Og det er at bruge et af de produkter, der er godkendt af Miljøstyrelsen til ikke-professionel brug.

Produkterne er kun godkendt til at bekæmpe ukrudt og mos på eksempelvis fortov, terrasser, udyrkede områder og fliser og må dermed ikke bruges i græsplænen eller andre dyrkede områder.

Det er desuden vigtigt at bruge det i moderate mængder, helst i en klar til brug-udgave, så du undgår at overdosere og dermed skade naturen eller dig selv.

Eddike ikke godkendt

Natria No Weed Special var det første produkt baseret på eddikesyre, der blev blevet godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel til private haveejere.

At produktet er det første godkendte af sin slags, handler i højere grad om manglende ansøgninger end miljømæssig begrundelser. Siden er flere produkter blevet testet og godkendt, men hjemmelavede produkter og almindelige eddiker for eksempel lager- og husholdningseddike er fortsat ikke godkendt.

Drop hjemmeløsninger

Så længe Miljøstyrelsen ikke har givet godkendelser til andre produkter, kan de ikke stå inde for produktets sikkerhed og påvirkning af miljøet. Derfor anbefales du altså ikke at bruge andre midler end de godkendte. Af samme årsag må du heller ikke bruge hjemmelavede løsninger af for eksempel eddikesyre, salt og/eller opvaskemiddel.

Det er decideret ulovligt at bruge produkter, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen til ukrudtsbekæmpelse, da Miljøstyrelsen i så fald ikke kender eventuelle påvirkninger på miljøet og menneskets sundhed.

Eddikesyre er ætsende på blandt andet mennesker og dyr samt diverse metaller. Almindelig husholdningseddike indeholder normalt mellem fem og otte procent eddikesyre, og eddike til syltning kan komme op på 18 procent eddikesyre. Derfor er begge dele også no-go som ukrudtsmiddel.

Fakta

Brug godkendte sprøjtemidler

  • Det er ulovligt at købe og anvende sprøjtemidler, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen.
  • For at være godkendt, skal produktet blandt andet være fra Danmark og kun indeholde stoffer, der er tilladt i Danmark.
  • Per 9. juni 2020 er de godkendte produkter: Keeper Quick, Linds All Gone, Natria mod ukrudt og No Weed.
  • Miljøstyrelsen anbefaler, at du altid overholder instrukserne samt køber klar til brug-produkter, der mindsker risikoen for spild.
  • Du kan se, om produktet er godkendt at Miljøstyrelsen på produktets etikette og på Miljøstyrelsens liste (bekæmpelsesmiddeldatabasen).

Publiceret 11 August 2020 13:00