Holdet fra 1970, der sikrede oprykning til Jyllandserien. Efternavne som Thomsen, Daugaard, Jensen og Laursen går igen i hele perioden.

Holdet fra 1970, der sikrede oprykning til Jyllandserien. Efternavne som Thomsen, Daugaard, Jensen og Laursen går igen i hele perioden.

Fra Serie 4 til Danmarksserien:

Bog om fodboldens helte i Houlbjerg

Landsby med 200 indbyggere trak 2.000 tilskuere til flere fodboldkampe i 1970'erne

Af
Kian Johansen

Houlbjerg En bog om fodboldeventyret og Houlbjerg er snart klar til læserne.

Bo Daugaard har lagt flest timer i udarbejdelsen. Et bogudvalg bestående af Kaj Skouboe, Ketty Schougaard, Bo Daugaard og nu afdøde Steen Thomassen, har samlet stof og skrevet artikler, fundet billeder, lavet interviews, læst korrektur m.m.

Og der har været mange kræfter inde over, blandt andet flere af Daugård-brødrene, der i den grad har præget Houlbjergs historie, både som fodboldspillere, men også som del af den familie, der i årtier drev bryggeriet og købmandsforretningen i byen.

Glemte et nej

Bogen bliver på ca. 250 sider.

Og indtil videre afhænger oplaget af, hvor mange der ønsker at købe bogen, der kan reserveres et eksemplar, lyder det.

En reception i Houlbjerg Forsamlingshus er planlagt til lørdag 3. oktober. Den er flere gange blevet skubbet. Først på grund af, at der skulle bruges mere tid på bogen, men senest fordi coronaen har forsinket mulighederne for at mødes, forklarer Ketty Schougaard, der blev opfordret af Bo Daugaard til at være bidragyder til projektet, bl.a. fordi hun er bosiddende i Houlbjerg, hvilket ingen af de øvrige bogudvalgsmedlemmer er

."Jeg har boet i byen i 40 år og den epoke i 60'rne og specielt 70'rne, har betydet meget for mig og hele byen," fortæller hun.

"Desuden," - tilføjer hun, " så glemte jeg at sige nej, da jeg blev spurgt."

Brødrene holdt sammen

Det er blandt andet historien om fire brødrepar; Daugaard, Jensen, Thomsen og Laursen, der i årtier dominerede fodbolden i byens fodboldklub og var med til at skaffe den sensationelle optur, der begyndte med oprykning til serie 4 i 1962, mellemlandede med Jyllandsserien i 1970 og kulminerede i 1975 med oprykning til Danmarksserien.

I den periode var der til flere af kampene mere end 2000 tilskuere på banen i Houlbjerg. Dengang boede der 200 i landsbyen, og oplandet lød på omtrent 800 personer.

"Mens Houlbjerg begyndte at sygne hen, startede byens fodboldhold en optur, som kulminerede midt i 70’erne. Man kan måske lidt flot hævde, at medens byen tabte terræn, rykkede befolkningen sammen om fodboldholdet, som på en ny måde gav indbyggerne selvværd og identitet," lyder det i oplægget til bogen.

"Vi var mange efterkrigsbørn i Houlbjerg. Da Laurbjerg IF, hvor vi havde spillet hidtil, ”gik i stå”, blev der startet et drengehold og et år senere et juniorhold af Jan Daugaard og Egon Mouritzen. Nu var det drengene fra Laurbjerg, der kom og spillede i HGF. Det var til alles overraskelse to meget stærke hold, der var blevet oprettet."

Herfra blev de spillere senere rekrutteret, som bragte Houlbjerg på fodboldlandkortet. Uden egentlig organiseret træning, men med meget selvtræning og stort talent lykkedes det de to hold at vinde deres respektive kredse. Specielt på drengeholdet var der stor aldersspredning. Og spillere fra drengeholdet måtte ind i mellem hjælpe juniorholdet med spillere.

Her var det navne som Jan Daugaard, Egon Mouritzen, Henning Hansen og Jørgen Sall, der optrådte på banen. Den største triumf var, da holdet vandt Randers Dagblads Cup på Kristrup Stadion.

Det var først, da drengeholdene begyndte at levere spillere til seniorholdet, at der for alvor skete noget. I første omgang Børge Jensen, Knud Erik Laursen, Bent Thomsen og Lars Daugaard. Senere Kaj Skouboe, Erling Laursen, Karl Åge Jørgensen, Bo Daugaard og mange flere.

Publiceret 14 August 2020 19:00