Du kan finde vildsvin ved Pøt Mølle. Dette her er dog ikke fra området. Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Du kan finde vildsvin ved Pøt Mølle. Dette her er dog ikke fra området. Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Lidt vildt:

Du kan møde vildsvin ved Pøt Mølle

Skovene ved Pøt Mølle er ikke kun restaurant og en rask vandretur, du kan også være heldig at møde vildsvin

Af
Vibe Søndergaard

Naturvejleder i Favrskov

Kig på Favrskov Lige uden for Hammel kan du se vildsvin. Du kan se dem når de græsser i indhegningen.

Men kom helst tidlig morgen eller i skumringen, for her er de nemmest at få øje på. Sjovest er det, hvis man er så heldig at opleve de stribede unger.

Vildsoen kan fare (føde) hele året rundt, men det sker hyppigst først på sommeren. Før soen nedkommer søger den langt væk fra flokken og finder et egnet redested beskyttet, af grene, læ og gerne med lidt udsyn. Her samler soen grene, græs, bregner og bygger sin rede, hvor hun siden farer. Den store, bløde rede hjælper soen med at beskytte de små grise mod at komme i klemme, når hun lægger sig. Efter nogle uger vender soen tilbage til flokken med grisene.

Husk at holde afstand til soen, specielt når den har unger.

Roden giver frø

Resultatet af vildsvinenes roden i jorden ses tydeligt overalt. Den bare jord, som svinene blotter, mens de søger føde, giver plads til, at nye plantefrø kan spire frem. Dette er med til at øge områdets artsrigdom.

Det er tale om private arealer, hvor det kun er tilladt at gå på de etablerede stier.

Se hjortearter

I Favrskov har vi desuden alle fire hjortearter: Rådyr, dådyr, sikahjorte og kronhjorte. Kronhjortene kan man opleve hele året, men de tiltrækker sig mest opmærksomhed i brunsten i slutningen af september og oktober måned. Hører du underlige brøl i skumringen der mest af alt minder om en mellemting mellem en løve og en ko – så har du hørt en kronhjort.

Sikahjorte kan man blandt andet være heldig at opleve hvis man går en tur i skoven på Hjertestien i Hammel – Lystskoven eller besøger Haxholm og Houlbjerg skov.

Publiceret 31 August 2020 19:00