"Der er en naturlig fremdrift i krimier. En naturlig begyndelse, midte og slutning - en gåde, som skal løses. Det kan jeg godt lide," siger Line Holm (til venstre), som her ses sammen med Stine Bolther.Foto: Thomas Howalt

Holm fra Hammel står bag anmelderrost krimi

Line Holm fra Hammel er den ene halvdel af Danmarks nye krimi-duo, som netop har udgivet bogen 'For barnets bedste'

Af
Christina S. Johansen

Hammel Et sted mellem Roskilde og Køge tager Line Holm telefonen. Hun er på boghandlerturné med forfatter-makkeren Stine Bolther. Sammen står de bag den nyudgivne og anmelderroste krimi 'For barnets bedste'. For at sikre sig, at landets boghandlere tager godt i mod bogen, får butikkerne et personligt besøg. På samme vis dukker Holm og Bolther op hos Bogormen i Hadsten 25. september ved middagstid, hvor interesserede kan få signeret den nye udgivelse.

troede at jeg skulle lave fjernsynmen det bliver hurtigt meget stort. Jeg kan godt lide intimiteten i at møde op med blok og pen og hurtigt komme tæt ind på folk.

troede at jeg skulle lave fjernsynmen det bliver hurtigt meget stort. Jeg kan godt lide intimiteten i at møde op med blok og pen og hurtigt komme tæt ind på folk.

Hadsten, og i det hele taget Favrskov Kommune, er langt fra fremmed land for Line Holm. Den 44-årige uddannede journalist har nemlig gået på gymnasiet netop her.

Hele barndommen er desuden foregået i Hammel, hvor hun gik på Skovvangskolen. I Hammel var faderen brugsuddeler i 30 år frem til slutningen af 1990'erne, mens moderen var socialrådgiver i Hinnerup.

"I dag bor begge mine forældre i Hinnerup, og jeg besøger dem ganske ofte. Ligesom jeg tit er på besøg hos min bedste gymnasieveninde i Søften," fortæller Line Holm.

Skulle overtales til fiktion

At skrive er Line Holms levevej som journalist på Berlingske, men selvom hun her har specialiseret sig i at lave længere fortællinger og gerne bruger virkemidler fra skønlitteraturen i sine artikler, så lå det ikke lige i kortene, at hun skulle ende ud som krimi-forfatter:

"Det var slet ikke faldet mig ind, at jeg en dag skulle lave fiktion," siger Line Holm, der da også havde et tydeligt svar parat, da Stine Bolther spurgte hende, om hun ville være med i et krimi-projekt:

"Nej!"

"Jeg var hendes førstevalg, og hun ringede helt glad og fortalte, at det her var noget, som forlaget ville satse på, så vi ville få et forskud. Og så sagde jeg bare nej! Det skal jeg ikke. Det tør jeg ikke! Hvad nu hvis jeg ikke kan finde ud af det," siger Line Holm.

Elsker det skrive-tekniske

Et hurtigt spring tilbage til femte klasse på Skovvangskolen i Hammel afslører, at det dog ikke er første gang, at Line Holm kaster sig over fiktionens verden - med succes:

"Min mor har fortalt, at jeg deltog i en skrivekonkurrence lavet af en bank. Man skulle lave en historie om penge. Så jeg skrev om en femøre, der løb gennem byen, og alle prøvede at fange den. Jeg vandt konkurrencen," smågriner Line Holm, som altså senere gik journalistvejen.

Med uddannelsen til journalist voksede også interessen for selve skrive-processen.

"Jeg er utrolig interesseret i, hvordan man formidler. Altså det rent tekniske. Det har jeg været på mange kurser i i ind- og udland," forklarer Line Holm.

Mødtes over retssag

Stine Bolther skrev for 10 år siden en krimi, og Politikens Forlag har siden forsøgt at få hende til at skrive endnu en. Da forslaget om at skrive sammen med en anden kvinde, efter eget valg, så kom på bordet, vakte det interessen, og Line Holm skulle så lige overtales.

Stine Bolther og Line Holm lærte hinanden at kende i 2011, da de sad ved siden af hinanden under retssagen mod Amagermanden - Line for Berlingske og Stine for Kanal 5. Derefter holdt de kontakten.

Sammen og hver for sig

I december 2019 begyndte skriveriet af 'For barnets bedste'.

"Først talte vi handlingen igennem fra start til slut. Karakterer, handlingen, hvordan skiller vi os ud. Og siden har vi så skrevet hver for sig og løbende udvekslet kapitler, så tonen er den samme. Fordi vi er journalister, er vi så vant til at arbejde sammen med andre og hoppe ud og ind af hinandens arbejde uden at blive fornærmet over det," forklarer Line Holm, som tilføjer, at de i en periode sad på hver sin side af kloden og skrev - Line i Danmark og Stine i Australien.

Slappede af i maven

3. september kom så endelig dagen, hvor 'For barnets bedste udkom', og alle kunne stifte bekendtskab med efterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin, som kæmper med opklarelsen af mordet på Røde Kors’ generalsekretær. Og historikeren Maria Just, der ved et tilfælde finder en forbindelse mellem den verserende sag og et 52 år gammelt uopklaret dobbeltdrab i Hellerup.

Line Holm ventede spændt på modtagelsen af bogen:

"Da den blev solgt til Norge allerede før udgivelsen, tænkte jeg, at så kunne det da ikke være helt skidt. Da den første gode anmeldelse så kom, begytndte jeg at slappe af i maven. Det var helt vildt fedt - et selvtillidsboost. Virkelig tilfredsstillende og en lettelse."

Publiceret 24 September 2020 18:30