Læs mere om influenzavaccination på apoteket.dk/influenzavaccination. Det gælder også borgere i en række risiko-grupper. Tilbuddet gælder mandag til fredag fra kl. 9.30-17.00, og der er ingen tidsbestilling. Pressefoto

Læs mere om influenzavaccination på apoteket.dk/influenzavaccination. Det gælder også borgere i en række risiko-grupper. Tilbuddet gælder mandag til fredag fra kl. 9.30-17.00, og der er ingen tidsbestilling. Pressefoto ASSOCIATED PRESS

Bliv vaccineret gratis mod influenza på apoteket

Fra 1. oktober kan alle, der er fyldt 65 år, få en gratis influenzavaccination på Hadsten og Hinnerup Apotek

sundhed Efteråret er skudt i gang, og med det kommer influenzasæsonen. Det kan betyde muskelsmerter, kulderystelser, træthed, hovedpine og feber. En omgang influenza kan være særdeles ubehagelig for alle, men for nogle kan sygdommen blive alvorlig og i værste fald dødelig.

Risikoen for et alvorligt forløb stiger, hvis man er fyldt 65 år eller tilhører en risiko-gruppe. Derfor kan det være en rigtig god idé at blive vaccineret, hvis man tilhører en af disse grupper – ikke mindst i år, hvor der samtidig er risiko for at blive smittet med COVID-19.

"Influenzaen kan være særligt farlig i år, fordi man risikerer at blive syg med både in-fluenza og COVID-19 samtidig," siger Lars Persson, apoteker på Hadsten og Hinnerup Apotek.

Et beskyttende stik

En influenzavaccination beskytter mod sygdommen ved at introducere kroppens immunforsvar for død virus. Kroppen danner herefter antistoffer, der kan uskadeliggøre levende virus, hvis den kommer ind i kroppen. Antistofferne bliver i kroppen i op til et år, men er halveret allerede efter seks måneder. Blandt andet derfor er det vigtigt at blive vaccineret hvert år, forklarer Lars Persson.

Man skal ikke bestille tid, men kan komme mandag til fredag fra kl. 9.30-17.00. Apotekets medarbejdere er uddannede i at vaccinere. Apoteker Lars Persson opfordrer alle i risikogrupperne til at komme på apoteket og blive vaccineret:

"Ældre personer og kroniske patienter risikerer at blive hårdere ramt end andre og blive alvorligt syge, hvis de får influenza. Når man bliver vaccineret, har man mindre risiko for at blive smittet. Og bliver man smittet på trods af, at man er vaccineret, er risikoen for at blive alvorligt syg og i værste fald dø af sygdommen væsentligt reduceret," siger apotekeren.

mj

Fakta

Hvem kan blive vaccineret gratis?

  • Personer, der er fyldt 65 år
  • Førtidspensionister
  • Gravide i 2. eller 3. trimester
  • Personer med kronisk lungesygdom
  • Personer med hjerte-kar-sygdom
  • Personer med diabetes 1 eller 2
  • Særlige risikogrupper – spørg på apoteket

Publiceret 30 September 2020 15:00