De tre skatere har selv fået tilbudt stoffer. De mener, at Natteravnene gør en forskel i nattelivet. Foto: Magnus Emil Høgsbro-Nielsen

De tre skatere har selv fået tilbudt stoffer. De mener, at Natteravnene gør en forskel i nattelivet. Foto: Magnus Emil Høgsbro-Nielsen

Let adgang til stoffer for de unge

Flere steder i Favrskov savnes der frivillige natteravnene, som kan gøre en forskel for de unge og deres færden i nattelivet.

Af
Magnus Emil Høgsbro-Nielsen

studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Hadsten Hadsten er en af de byer i Favrskov Kommune, der har oplevet en stigende grad af uroligheder fra byens unge. Mængden af larm, skrald og hærværk har ifølge flere kilder været ekstra stor i løbet af sommeren i år.

Og spørger man de unge selv, er også stoffer en almindelig del af det lyssky ungdomsliv.

En flok unge drenge hænger ud ved skaterramperne ved Sløjfen i Hadsten.

Ifølge dem er det langt fra svært at få fingrene i stoffer, når man er på deres alder. Og alle kender nogen, der har været i berøring med den ene eller anden slags stoffer. De går i 9. klasse.

De tre unge skatere er til gengæld enige om, hvordan de ser på både stoffer og urolighederne.

"Det er for dumt!” Lyder det enstemmigt, når snakken falder på nogle af deres bekendtes skumle aktiviteter.

Drengenes navne er redaktionen bekendt. Vi har valgt ikke at bringe dem i artiklen.

Fik tilbudt som 10-årig

Til spørgsmålet om de selv direkte er blevet tilbudt stoffer, svarer flere af dem ja. En af dem var kun omkring 10 år. En anden fortæller om en episode han oplevede sidste år:

”Det var faktisk lige derover. Jeg var på vej hjem herfra. De stod og røg og spurgte sådan: ’Vil du have noget’. Jeg sagde bare ’nej!’ og skyndte mig forbi.”

De ved godt, hvem nogle af pusherne er. Generelt er drengene dog meget sikre på, at de bare kan sige nej, og føler sig ikke presset ind i kulturen.

Det kan både handle om stoffer og forstyrrende adfærd, så som hærværk og larm om natten. De synes, det er åndssvagt, at nogle af de andre unge ikke har noget bedre at tage sig til.

Natteravne og tryghed

Skaterdrengene virker positivt stemt over initiativet med, at Natteravnene giver tryghed, og det glæder Heidi Hagen Siem, der er formand for Natteravnene i Hadsten-Hinnerup.

”Det er dejligt at have sådan en tilkendegivelse med. Vi skal lige huske at det er jo ikke alle de unge, der er nogle øv-hoveder.”

Natteravnene er især til stede i aften- og nattelivet for at sørge for, at alle er trygge og glade, og det konkrete problem med stofferne, er de ikke så ofte i direkte kontakt med.

6. klasse kan nås inden

Skolechef i Favrskov Kommunes Børne- og Kultur Forvaltning, Anne Gammelby Lybecker, er ikke overrasket over problemet, som ifølge hende er almindeligt i byer som Hadsten.

”Vi er opmærksomme på det, og vi gør alt hvad vi kan. Vi har et godt samarbejde med SSP og nu også Natteravnene. Vi laver forløb helt ned til 6. klasse, for det er allerede der, vi skal nå ind til dem,” siger hun.

I forhold til Natteravnene ser Anne Gammelby Lybecker det som et tiltag, der kan sætte ind, der hvor kommunen ikke umiddelbart kan nå. Ligesom Heidi Hagen Siem glæder det hende, at de unge også støtter op om natteravnene.

På trods af, at kommunen, flere af de unge og Natteravnene selv mener, at et vågent øje med de unge kan afhjælpe problemer i nattelivet, så er det svært at finde flere frivillige natteravne. I samarbejde med Favrskov Kommune holdt Natteravnene sidste mandag et onlinemøde med det formål at få flere frivillige til at trække i de gule jakker. Kun et par fædre viste interesse for projektet og vil nu gå i dialog med foreningen om at blive en del af natteravnskorpset. Anne Gammelby Lybecker mener dog, de har fået noget ud af mødet.

”Jeg har fået et ret godt billede af, at det er bekymrede forældre med teenagebørn, der melder sig til, for ligesom at have fingeren lidt mere på pulsen med, hvad der foregår. Og jeg tror, der er en forklaring på, der ikke deltog flere i mødet. Vi skal holde et lignende møde i marts, og når det så er med lyse nætter og sommeren forude, så kan det være, forældrene er mere opmærksomme på, at de unge mennesker begynder at gå ud sammen med vennerne,” fortæller hun.

Der planlægges også andre tiltag i løbet af vinteren. Natteravnene er i dialog med SSP-samarbejdet i kommunen om at tage med ud på skolerne og fortælle om deres projekt, for at nå ud til flere. Desuden er der afsat 200.000 kroner årligt de næste to år til at forebygge unges forbrug af forskellige rusmidler.

Brug for flere

Det er med blandede følelser Natteravnenes formand i Hadsten og Hinnerup-området, Heidi Hagen Siem, ser tilbage på mødet.

”Ja, jeg kan jo ikke lade være med at være skuffet over, der ikke kom flere. Men nu skal ordet også sprede sig. Og så er det jo ren win-win, at de to, som er klar til at være med, kommer fra forskellige byer.”

Hvor natteravnene kommer fra, er nemlig også et problem. Heidi råder over 32 natteravne i Hadsten og Hinnerup, mens der kun er 7 i Hammel. Men selv i Heidis lidt større afdeling, kan de løbe ind i problemer med at have folk nok.

"Der kan være en der ringer og siger, han ikke kan. Det er jo fint. Vi finder en afløser, hvis vi kan, men hvis ikke, så bliver turen ikke gået. Og det er jo dét! Det er dér, vi har brug for flere!"

Magnus Emil Høgsbro-Nielsen, studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Magnus Emil Høgsbro-Nielsen, studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Publiceret 14 October 2020 11:00