Der er kommet andre klinker på vægge og gulv, siden Jørgen Iversen havde sin slagter i Østergade 28. Foto: CSJ

Der er kommet andre klinker på vægge og gulv, siden Jørgen Iversen havde sin slagter i Østergade 28. Foto: CSJ

Tilbageblik:

Slagter Iversen satsede på pølserne

Slagteren i Østergade 28 er en saga blot. I 35 år var butikken Jørgen Iversens. Hør ham fortælle om dengang

Af
Christina S. Johansen

Hammel Østergade 28 i Hammel forandrer sig i disse uger. En ny café med blomster og boliginteriør er ved at indrette sig i de lokaler, som ellers har huset en slagterforretning gennem 50 år.

Det var Slagter Iversen, som først lavede slagter på stedet.

Jørgen Iversen er i dag 88 år gammel og bor blot 150 meter væk fra det, som var hans arbejdsplads gennem 35 år.

Lokalavisen Favrskov satte Jørgen Iversen stævne for at tale gamle dage, så godt som hukommelsen nu engang tillader det.

"For den er jo ikke, hvad den har været. Vi må se, hvad jeg kan huske," siger Jørgen Iversen.

Overtog forretning

Faktisk var det ikke i nummer 28, Slagter Iversen først åbnede. Nej, det var ved siden af i det, som i dag er Skoringen.

"Der overtog jeg i 1964 en slagterbutik. Dengang var der slagter, urmager og bager i Skoringens lokaler," forklarer Jørgen Iversen.

Så de havde alle tre udgang til "gågaden"?

"Gågaden? Nårh ja, i dag er der gågade. Dengang holdt rutebilen jo ude foran," siger den gamle slagter.

Han forklarer, at han er ud af en slagterfamilie, hvor både broderen og faderen er inden for faget.

Da han derfor fandt forretningen i Hammel gennem et billetmærke i Jyllands-Posten, slog han til.

"Der var kun to slagter-butikker i byen dengang, så jeg tænkte, at der måtte være et godt kundegrundlag," siger Iversen, som fik "pengesagerne i orden" og købte butikken.

Pølser holdt gang i hjulene

Der gik dog ikke mere end en håndfuld år, før han voksede ud af lokalerne.

"Det var dengang supermarkederne kom til. Så måtte jeg jo finde noget at tilbyde, som de ikke havde - og det var altså hjemmelavede pølser. Men det var der ikke plads til," forklarer slagteren.

Derfor købte han ejendommen nummer 28.

"Dengang var der skotøjsforretning, så vi lavede det selv om til slagter," siger Jørgen Iversen og peger så til venstre:

"Derhenne var disken," og så til højre:

"Her var der kølediske."

Artiklen fortsætter under billedet

Det var her, pølsemageriet var. De hjemmelavede pølser var det, som skilte Slagter Iversen ud fra supermarkederne. Foto: CSJ

Det var her, pølsemageriet var. De hjemmelavede pølser var det, som skilte Slagter Iversen ud fra supermarkederne. Foto: CSJ

Og ude bagved. Der var pølsemageriet.

"Selvom supermarkederne kom, så steg min omsætning. Jeg vil tro, at det var pølserne, som holdt godt liv i butikken," siger Iversen, som i øvrigt stadig selv laver blandt andet sin egen leverpostej og rullepølse.

"Du skal lige have den her med dig hjem," siger han til undertegnede og rækker mig en lille pakke svøbt i aviser. Inden i ligger de fineste skiver rullepølse, sirligt lignet op.

Artiklen fortsætter under billedet

"Værsgo!" Lokalavisens udsendte skulle have hjemmelavet rullepølse.

Otium med golf

Da Jørgen Iversen kom op i sine tressere i midten af 1990'erne, var der en køber til butikken, og han slog til. Nu var tiden til at lave noget andet.

"Jeg var jo begyndt at spille golf. Nu var vi ikke nogle strandløver længere, så det passede godt med, at vi kunne tage på golf-ferier," siger han og tilføjer med et nik:

"Jeg spiller stadig - vognen derude bruger jeg til at køre rundt på banerne."

Hvad tænker du om, at der nu sker noget helt andet i nummer 28?

"Det er da rart at se, at der sker noget. Jeg kunne da godt have ønsket mig, at det var en slagter, men når man tænker på, hvor mange, som har lukket dér så..."

Publiceret 23 October 2020 11:00