Klaus Lund, Slagter Lund, ved røgeriet. Han fortæller, at han trods mange år i faget glæder sig lige vildt hver gang til at åbne røgskabet, når en ny portion pølser er færdige. Fotos: Anette Bonde

Klaus Lund, Slagter Lund, ved røgeriet. Han fortæller, at han trods mange år i faget glæder sig lige vildt hver gang til at åbne røgskabet, når en ny portion pølser er færdige. Fotos: Anette Bonde

Slagter Lund:

"Jeg elsker hver dag"

Slagter Lund åbnede for 16 år siden sin gårdbutik i håbet om, at der 'bare ville komme nogen forbi' - det gik hen og blev en gedigen succes

Af
Anette Bonde

erhverv Klaus Lund har rejst rundt i verden som skibskok, været slagtersvend på Grønland, og haft slagterbutik på Åboulevarden i Aarhus. Hans CV tæller også mange andre ting, men de seneste 16 år har han med succes drevet sin gårdbutik 'Slagter Lund' på Herstvej 88 lidt uden for Grundfør.

"Selv om vi ligger lidt fra alfarvej, er det dog tæt på Randersvej, så man kan være inde midt i Aarhus i løbet af 20 minutter."

Artiklen fortsætter under billedet

Hen imod 300 kunder drejer ind omkring gårdbutikken hver uge. Foto: Anette Bonde

Hen imod 300 kunder drejer ind omkring gårdbutikken hver uge. Foto: Anette Bonde

Folk fra et stort opland har da også fået lært, hvor Slagter Lund ligger. De kommer både fra Hinnerup, Hadsten, Risskov, Højbjerg og Randers.

"Nu er jeg holdt op med at spørge, hvor de kommer fra," smiler han i erkendelsen af, at kunne risikere at spørge nogen, han allerede har spurgt.

Skønsmæssigt er der cirka 300 ekspeditioner om ugen.

Ville der komme nogen?

At det ville komme til at gå så godt, turde han knap håbe på, da han åbnede i 2004 efter først at have renoveret privaten og derefter indrettet butik i den lille landejendom. For mon kunderne kunne finde butikken? Derfor havde han til åbningen også kun anskaffet sig to frysere og to kølere. Disken og kasseapparatet var et campingbord og en cigarkasse.

"Jeg ville jo ikke investere en masse i butiksinventar. Vi ligger jo ude midt i ingenting og vidste ikke, om der ville komme nogen," griner han.

Han behøvede nu ikke at være så bange. Hele weekenden var der stort rykind, og søndag ved lukketid var alt udsolgt.

Mad ud af huset

Klaus Lund kæmpede hårdt de første tre år for at få et levebrød ud af gårdbutikken. Sideløbende med at han holdt åben i to timer hver dag fra klokken 17 - 19 samt lørdag og søndag klokken 10 - 16, arbejdede han for andre, blandt andet på LH Kød i Galten i månederne op mod jul og på Plejecenter Hinneruplund.

"Det var nogle seje måneder op til jul, hvor der jo var ekstra travlt i butikken."

Efter fire år var var den i så god en gænge, at Klaus Lund kunne ansætte en slagtersvend og kort efter også en køkkenassistent til at hjælpe med mad ud af huset. Det stoppede han dog med igen, idet det både var for tids- og pladskrævende.

Artiklen fortsætter under billedet

Klaus Lund med broholmerne Ludvig og Delle. Han er en stor dyreven og har netop overtaget Ludvig, som de tidligere ejere ikke kunne have længere. Foto: Anette Bonde

Klaus Lund med broholmerne Ludvig og Delle. Han er en stor dyreven og har netop overtaget Ludvig, som de tidligere ejere ikke kunne have længere. Foto: Anette Bonde

"Det vi skal leve af, er slagtervarer."

Man kan dog stadig bestille mad ud af huset hos Slagter Lund, både kød, kartofler og salat samt pølsefad, ostefad og tapasfad, men nu med et enklere menukort.

I dag har Klaus Lund to deltidsansatte. Hans egen arbejdsuge er som regel på cirka 50 timer ugentligt, sommetider mere. Han starter klokken 7, holder en times middag, og er så færdig ved 18.30-tiden om aftenen.

"Jeg elsker hver dag. Og jeg fortsætter lige så længe mit helbred kan holde og kunderne kommer."

Fødselsdag i 12 dage

Hvert år den første weekend i november fejrer Klaus Lund butikkens fødselsdag. Det plejer at være et kæmpe tilløbsstykke, hvor mellem 2000 og 3000 mennesker finder hen til den gule gårdbutik. Sidste år holdt han fødselsdagsfest med et stort telt, mad over bål, vikinger etc.

I år strækkes fødselsdagen på grund af corona-situtationen over halvanden uge for at sikre den anbefalede afstand mellem kunderne. Fødselsdagen holdes fra onsdag 4. november til søndag 15. med gode tilbud af julesul og -sager.

I øvrigt kan Klaus Lund i februar 2021 fejre sin egen 60 års fødselsdag. Hans højeste ønske er at holde den i Saigon i Vietnam - altså hvis corona'en tillader.

Fakta:

Klaus Lund

Startede som 16-årig som Slagterlærling Privat, dvs uddannet i både slagt og butik

Som ny-udlært arbejdede han i et par år som skibskok på en coaster, der sejlede med våben mellem Portugal/Spanien og til østlige og arabiske lande, og herfra retur med kartofler til England. Der var 12 besætningsmedlemmer og Klaus Lund var eneste kok.

Derefter slagter på akkord på Rødding Slagteri i fem år, og siden til jobbet som slagtersvend i Brugsen i Nuuk, Grønland.

Efter Grønland blev han slagtermester i Brugsen i Kristrup og derefter slagtermesterens højre hånd i OBS ved Horsens.

I 1996 blev han ansat som slagtersvend på Åboulevarden i Aarhus, og et år senere overtog han forretningen. I 2003 blev ejendommen eksproprieret i forbindelse med åbningen af Aarhus Å - og Klaus Lund tog springet til Grundfør og gårdbutikken 'Slagter Lund'.

Publiceret 24 October 2020 11:00