Ole Stenstrup Høys 'drengeting' er gamle biler, her med en model af samme røde Jaguar, som han kører i om sommeren. Fotos: Anette Bonde.

Ole Stenstrup Høys 'drengeting' er gamle biler, her med en model af samme røde Jaguar, som han kører i om sommeren. Fotos: Anette Bonde.

Video-Ole har landets største film-mekka

Ole Stenstrup Høy, også kaldet Video-Ole, har drevet Video Shoppen i Hinnerup i 36 år

Af
Anette Bonde

film 36 år med Videoshoppen, 365 dage om året. Kun juleaftensdag og nytårsaftensdag lukker han lidt tidligere, ellers holder han en stabil syv-dages arbejdsuge i sol og vind, regn og slud.

"Næ hov, der var da forresten nogle år, en seks-otte år i træk, hvor jeg var på skiferie. Men ellers har jeg været her hver dag i 36 år."

Artiklen fortsætter under billedet

Video-Ole har alle tilgængelige filmtitler, der er udgivet i Danmark.

Video-Ole har alle tilgængelige filmtitler, der er udgivet i Danmark.

Ole Stenstrup Høy, der af mange kendes som Video-Ole, kigger sig omkring i butikken. Der er en sirlig orden med mange utallige hyldemeter DVD'er og VHS-bånd, men også et system med flere lag for at få plads til alt. Ole har ikke præcist tal på antallet af film, men det er cirka 40.000. Hvert år stiger antallet med cirka 1000 nye udgivelser.

Video Shoppen i Hinnerup er i øvrigt landets største. Man kan leje og købe film og afspillere, og så er der is, sodavand, chips og slik på hylderne.

"Alt hvad der hører sig til en hyggelig aften foran fjernsynet."

DK's største videobutik

"Hvem fanden ville åbne Danmarks største videoforretning i Hinnerup," siger Ole.

Det er et spørgsmål, han tit har mødt. Også aviser og tv har besøgt ham flere gange for at finde ud af, hvad Video Shoppen på Storegade 24 er for en størrelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Video Shoppen har ligget på Storegade 24 i Hinnerup siden 1983.

Video Shoppen har ligget på Storegade 24 i Hinnerup siden 1983.

Video Shoppen blev etableret i 1983 af Oles kammerat Kjeld, der sideløbende drev et tømrerfirma. I 1986 gik Kjeld konkurs med sit firma, i forbindelse med at han ikke fik pengene for et stort projekt, han havde lavet i Aarhus. Bygningen, som Video Shoppen havde til huse i, var oprindelig købt af Ole, Kjeld og to andre kammerater. Ved konkursen var det kun Ole og Kjeld, der ejede bygningen. Ole overtog nu restgælden i ejendommen og genåbnede Video Shoppen.

"Sådan gik det til ..."

"Sådan gik det til, at jeg endte med en videoforretning," konstaterer han muntert. Han trives rigtig godt.

"Jeg elsker at stå her. Der er noget i det, for eksempel når dem, der var børn i starten, i dag kommer ind med deres børn for at leje en film. De holder af at komme her. Eller når folk vil udfordres - de færreste ved i dag, hvad der findes af film, de åbner bare for kassen med det smalle kommercielle spor i tv."

Artiklen fortsætter under billedet

Film på alle vægge i flere lag. Kun 1/16 af filmene er udstillet i butikken.

Film på alle vægge i flere lag. Kun 1/16 af filmene er udstillet i butikken.

Andre kommer for at lede efter en film, de så engang, nogle for at finde en film, der passer til for eksempel mormor og barnebarn, eller de søger en film i en ganske bestemt genre.

Ole Stenstrup Høy er udlært mekaniker. Efter at have skruet i tilpas mange biler valgte han at blive dekoratør for en reklamefotograf. De første seks-syv år med Video Shoppen havde han således dobbeltarbejde: startede klokken 8 hos fotografen, pause et par timer og derefter i sin egen butik fra klokken 18 - 22. Video Shoppen åbnede klokken 16, og de første to timer havde han unge til at passe den.

"Der var mange unge mennesker som kunder, og mine hjælpere var helt pjattede med at stå her. Tænk dig, dengang var der kun DR - ingen streaming, ingen computer, ingen mobiltelefon."

En drengeting

I 1993 valgte han at sige sit job op og kun arbejde for sig selv i Video Shoppen. Han har dog beholdt interessen for biler og ejer hele syv gamle biler, blandt andet en rød jaguar, som han kører i om sommeren. Om vinteren er det en Fiat 500. Desuden har han en Volvo 480 ES på hjul og fire, der ikke er kørende: en MGB GT2 Coupé, en Morris 1000, en Fiat 600 og en såkaldt 'udefinerbar'.

"Mekanik er min drengeting. Problemet er bare, at der hvor jeg skulle stå og skrue, er blevet til en videoforretning," siger han med et glimt i øjet.

Siden han i 1986 overtog huset og genstartede Video Shoppen er den nemlig blevet udvidet betragteligt. Dengang var der 300 film på hylderne, og resten var værksted, garage og tekøkken.

"Hvis ikke det findes her"

Selv om der i dag er masser af underholdning på digitale medier, er Ole ikke bekymret for fremtiden. Indtjeningen er ikke den store, men han har det, han skal bruge.

"Jeg lever, lad os sige det sådan," smiler han.

Han har mange faste kunder, der ved hvor de skal søge. Med de 40.000 titler har han alle tilgængelige film, der er udgivet i Danmark, både udenlandske og danske film helt tilbage til de første Fy & Bi-film. "Hvis det ikke findes her, findes det ingen steder."

Fakta

Videoshoppen

Cirka 40.000 filmtitler i alt: 17.000 VHS, 23.000 DVD, 800 koncertfilm. 1/16-del af filmene er udstillet i forretningen, resten er i lageret i butikken eller på fjernlageret

Publiceret 25 October 2020 10:00