Jørgen Bækmark har et dejligt humør og er god for mange historier.

Jørgen Bækmark har et dejligt humør og er god for mange historier.

Møbelarkitekt Jørgen Bækmark: "Jeg holder aldrig op med at tegne"

Jørgen Bækmark runder snart 91år og er stadig aktiv møbeldesigner

Af
Anette Bonde

design I sit skab i arbejdsværelset i huset i Hammel har møbelarkitekt Jørgen Bækmark dokumentation for et langt liv som møbeldesigner.

"Der er et hav af møbler", siger han selv om de mange tegninger. En stor del af dem er blevet sat i produktion, men der er også nogle, som kun blev lavet i et enkelt eksemplar.

"Jeg har lavet alt for mange," smiler Jørgen Bækmark på spørgsmålet om, hvor mange møbler han egentlig har tegnet.

"Jeg har gang på gang prøvet at få noget i gang hos den ene og den anden møbelfabrikant, men det blev ikke til noget. Det er svært at få fat."

Jørgen Bækmark har ikke tal på, hvor mange af hans ideer, der er blevet realiseret. Men selv om han gerne havde ville have haft flere af sine designs i produktion, taler det aftryk han har sat på dansk møbeldesign vel nærmest for sig selv. Og han holder aldrig op med at tegne siger han.

Mandag 9. november fylder han 91 år.

Artiklen fortsætter under billedet:

Jørgen Bækmarks J80-stole i Hammel Kirke. Privat foto.

Jørgen Bækmarks J80-stole i Hammel Kirke. Privat foto.

Leder af Coop's tegnestue

Særlig kendt er Jørgen Bækmark for sine FDB-møbler, de såkaldte pindestole af lyst træ med flettet sæde og med og uden dampbøjede armlæn, samt bænke i samme stil. I modemagasinerne betegnes de som moderne klassikere.

Han var ansat som leder af FDB's møbelkontor fra 1958 og frem til 1968, og er således den, der nåede at sidde med det overordnede ansvar for tegnestuen i længst tid. Hans forgængere var Børge Mogensen, Poul M. Volther og Ejvind A. Johansson.

Jørgen Bækmark var leder af FDB's møbeltegnestue i en tid med øget konkurrence, idet markedets øvrige producenter og butikker havde set potentialet i den moderne lette stil. Den voksende unge middelklasse var blevet en omsværmet kundegruppe, men trods konkurrencen lykkedes det alligevel Jørgen Bækmark at designe stole for FDB, der blev store salgssucces'er og stadig anses som klassikere.

Stolene er siden blevet relanceret af Coop, og Jørgen Bækmark har selv bearbejdet sine gamle designs og tilpasset stolene moderne mål og dimensioner.

Artiklen fortsætter under billedet:

Denne stol har kun ét armlæn - så

Denne stol har kun ét armlæn - så

Uddannet møbelsnedker

Jørgen Bækmark er oprindeligt uddannet møbelsnedker. Efter soldatertiden arbejdede han i halvandet år på forskellige værksteder som juniorsvend, inden han startede på Kunsthåndværkerskolens Møbellinie. Som lærere her havde han blandt andet Hans J. Wegner og Poul Kjærholm, der begge opnåede ikonisk ry som møbelarkitekter.

Senere blev han hospitant på arkitektskolens møbellinje med blandt andet Mogens Koch og Ole Wancher som lærere.

Efter tiden hos FDB blev han ansat som lærer på Møbelskolen i København i knap 10 år og på Aarhus Tekniske Skole, hvor han stoppede som 77-årig.

Jørgen Bækmark foretrækker enkelhed og funktionalitet i sine møbler. Formlen er i al sin enkelhed, at:

"De skal være gode at sidde i."

Artiklen fortsætter under billedet:

Jørgen Bækmark bor i Hammel og er stadig produktiv møbeldesigner fra sit arbejdsværelse på førstesalen. Fotos: Anette Bonde.

Jørgen Bækmark bor i Hammel og er stadig produktiv møbeldesigner fra sit arbejdsværelse på førstesalen. Fotos: Anette Bonde.

Bager og kokkererer

Jørgen Bækmark mistede sin hustru for 11 år siden. Han bor stadig i huset i Hammel, hvor han klarer sig selv bortset fra hjælp fra sine sønner til forefaldende. De kokosmakroner han byder Lokalavisens udsendte på, har han selv bagt, og brunkagerne til jul er også hans egne. Hans ældste søn besøger ham et par gange om ugen og laver maden de dage, men resten af ugen kokkererer han selv.

Jørgen Bækmark har hverken tv eller computer, men han nyder til gengæld husarbejdet, og så slipper han aldrig sin metier.

"Jeg holder aldrig op, men bliver ved med at tegne møbler. I dag er det mest for min egen skyld, men jeg sælger, hvis jeg kan."

Fakta

Jørgen Bækmark

Jørgen Bækmark er opvokset i Ebeltoft. Efter sin ansættelse hos FDB flyttede han og familien til Jylland og efter nogle år i Svenstrup bosatte de sig i Hammel i 1994. Jørgen Bækmark har fire børn, tre børnebørn og to oldebørn.

Publiceret 08 November 2020 11:00