Thit Kirkeby-Hinrup

Thit Kirkeby-Hinrup

Kirkeklumme:

Dåbsklude - fællesskab på nye måder

Af
Thit Kirkeby-Hinrup Sognepræst i Hvorslev

Gerning og Vellev kirker

præsteklumme Tilbage i februar sad jeg sammen med Røde Kors Nørklerne i Ulstrup, vi snakkede og strikkede. Nørklerne forstår virkelig at få vedligeholdt de sociale kontakter mens pindene går. Jeg var der, fordi de manglede garn til dåbsklude.

Dåbskludene strikkes ud over det almindelige nøklerprogram til kirkerne i Thorsø-Ulstrup området. Skikken med dåbsklude har gennem de seneste år bredt sig over store dele af Danmark. Den lille, hjemmestrikkede klud ligger på døbefonten i kirken, når der er dåb, og bruges til at tørre vandet af den døbtes hoved. Derefter får familien dåbskluden med hjem, som en gave fra menigheden til dåbsbarnet.

Under vores snak den eftermiddag kom den lokale kulturformidler forbi. Vi kom på at lave en lille udstilling med de smukke dåbsklude på biblioteket i Ulstrup. En god idé syntes vi alle. Men så blev det marts, Danmark blev lukket ned. Nørklerne kunne ikke mødes til strik og samvær, som de plejede. De måtte sidde hjemme med strikkepindene og Philip Faber. Det blev et lyspunkt, at de stadig kunne hente garn og aflevere det færdige strikketøj.

Også i kirkerne blev vi påvirket af de nye regler. Da vi måtte begrænse antallet af kirkegængere, blev det mere og mere almindeligt, at holde barnedåb uden for søndagens højmesse. En ordning der holder smitterisikoen nede, sikrer at der er plads til søndagens kirkegængere og at den nærmeste familie kan være med til at fejre barnedåb. Men også en ordning der gjorde det sværere at få øje på det kristne fællesskab som vi døbes ind i.

Derfor har dåbskludene i år fået en helt ny og central rolle i vores kirker.

Under samtalerne med de nybagte forældre taler vi ofte om dåbens symboler, om traditioner og fællesskab. I den forbindelse viser jeg også dåbskluden og fortæller familien at de, efter at barnet er tørret med kluden, får denne fine gave med hjem som et dåbsminde.

Det er en handling der påskønnes. Især i denne tid, hvor vi alle må holde afstand. Jeg møder stor glæde og taknemmelighed, når jeg viser dåbsfamilierne kludene. Dåben er en særlig oplevelse for familien og det er godt, at have noget med hjem som har været i brug under ritualet. Familierne sætter stor pris på, at Nørklerne med deres hænders arbejde har gjort noget for, at byde netop deres lille nye velkommen til verden. Dåbskludene kommer på den måde til at stå for det lokale, kristne fællesskab. Den lille klud viser, at vi tænker på hinanden og byder hinanden velkommen også selvom vi holder afstand.

I løbet af sommeren er de gode ideer stille vokset frem, mange havde smukke dåbskjoler de gerne ville udlåne til udstillingen. Der blev strikket og forberedt. Det har været godt at have noget at glæde sig til.

Den lille udstilling af dåbskludene kan ses på Ulstrup Bibliotek i november måned. For mig viser den meget mere end fint håndarbejde.

Den viser hvordan vores fællesskaber og omtanke finder nye veje. Vi holder afstand, men vi er stadig et fællesskab.

Publiceret 15 November 2020 06:00