De unge skal blandt andet sørge for en god stemning ved måltidet. Modelfoto: Adobe Stock

Grandmother and granddaughter preparing food together at kitchen. Bojan - stock.adobe.com

Unge kan få fritidsjob i ældreplejen

Tre plejecentre i Favrskov får nu unge mennesker ansat til at spise med de ældre og lave andre aktiviteter med dem, foruden at gå praktisk til hånde

Af
Christina S. Johansen

Ungejob "Er du mellem 15 og 17 år, og kunne du tænke dig at få et fritidsjob fyldt med mening og omsorg?" Sådan indleder Favrskov Kommune et jobopslag til ældreplejen.

De unge mennesker vil blive ansat som såkaldte måltidsværter på tre plejecentre i kommunen.

"De skal både gå praktisk til hånde, og så skal de bidrage til skabe en god stemning og samtaler ved måltidet. For mange ældre kan det være en udfordring at få næring nok – men over en god snak, glider der ofte en bid mere ned. Der kan opstå mange interessante samtaler mellem beboeren og den unge. De unge kan komme med deres perspektiver og fortællinger fra deres ungdomsliv, og de ældre kan fortælle deres livshistorier fra en anden tid," forklarer Henriette Halgaard Rasmussen, der er ældrechef i Favrskov Kommune - hun fortsætter,"

"De unge kunne dog også bidrage med andre aktiviteter, som vi ikke har i forvejen."

I jobopslaget nævnes blandt andet gåture med beboere, spille spil, lave skypeopkald til de pårørende, spille og synge.

"Tanken er også, at de unge får et fritidsjob med et perspektiv, som kan være med til at vække de unges interesse for omsorgsfaget," siger ældrechefen.

Besluttet af byrådet

Det er byrådet, som har besluttet, at fritidsjobs til unge skal oprettes indenfor ældreplejen og dagtilbudsområdet i år. Der blev afsat 200.000 kroner til ligelig deling.

Grundet corona har det dog først været muligt at komme i gang med tiltaget i ældreplejen nu.

Helt konkret er der tale om fritidsjobs på Plejecentret Hinneruplund i Hinnerup, Plejecentret Anlægget i Ulstrup og Plejecentret Thorshøj i Thorsø.

"Vi vil egentlig gerne have fritidsjobbere på alle vores plejecentre, men det her er, hvad den økonomiske ramme kan bære lige nu. Så kan det da godt være, at vi i fremtiden vil lade det gå på tur mellem plejecentrene," siger Henriette Halgaard Rasmussen.

Gode erfaringer

På dagtilbudsområdet har man været i gang med unge fritidsjobbere siden årsskiftet. Her er der gode erfaringer.

"Det er en god hjælp for os - et godt supplement. Samtidig kan vi se, at der sker en udvikling hos de unge. De bliver meget mere udadvendte - de får lidt mere hår på brystet, hvis man kan sige det sådan," siger Brian Leth Hansen, som er områdeleder for seks institutioner i Hammel, Lading og Farre.

FAKTA

Omsorgsjob for unge

  • Måltidsværterne skal arbejde mellem 8-12 timer om ugen.
  • Arbejdstiden kan være fra kl. 16.30 til 19.30 to til tre gange om ugen.
  • Jobopslaget kan findes på www.favrskov.dk

Publiceret 19 November 2020 08:00