Jakob Fink,sognepræst i Vejerslev-Aidt-Thorsø

Jakob Fink, sognepræst i Vejerslev-Aidt-Thorsø

Præsteklummen:

"Hverken politikere eller præster skal være lys i mørket - det er et ansvar, vi alle må bære"

"For mens vi venter på at lyset skal komme til os, mens vi venter på jul, forår og corona-vacciner, så må vi forstå at vi alle hver især har hvert vores lys at skinne med indtil da. Det er hverken politikerne eller præsterne der skal være lys i mørket – men det er et ansvar vi alle må bær," skriver sognepræst Jakob Fink

Af
Jakob Fink

Sognepræst i Vejerslev-Aidt-Thorsø

Klumme Det er mørkt i november - sådan er det altid… Og så er der alligevel år, hvor november virker ekstra mørk. Sådan kan det godt føles i år, hvor der ud over efterårsvejret også er skygger af corona. Man kunne få lyst til som en anden bjørn at krybbe i hi og sove indtil det bliver forår, og først vågne når lyset igen er på vej, og der forhåbentligvis er fundet en corona-vaccine, og verden ligner sig selv.

Det er fristende helt at melde sig ud af fællesskabet og lukke sig inde i sin egen lille verden - eller blot sætte sig vredt til tasterne og skrive på facebook om alt det der burde være anderledes. Mørket er omkring os, og det er svært ikke bare selv at blive opslugt af det.

Der er brug for lys i en mørk tid - men hvor skal vi finde lyset? Måske håber vi på at lyset vil komme til os udefra - måske sætter vi vores lid til Mette Frederiksen, Søren Brostrøm eller Phillip Faber eller andre, der snart må fortælle os gode nyheder.

Hvis man var til gudstjeneste 1. november, Allehelgens søndag kunne man høre Jesus sige disse ord:

"I er verdens lys. En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules. Man tænder heller ikke et lys og sætter det under en skæppe, men i en stage, så det lyser for alle i huset. Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene." (Matthæusevangeliet 5,14-16)

Disse ord sagde Jesus til sine disciple for totusinde år siden, men han sagde det også til de sørgende der var mødt op i kirken ved Allehelgen - og så siger han det til os i dag.

For mens vi venter på at lyset skal komme til os, mens vi venter på jul, forår og corona-vacciner, så må vi forstå at vi alle hver især har hvert vores lys at skinne med indtil da. Det er hverken politikerne eller præsterne der skal være lys i mørket – men det er et ansvar vi alle må bære. Det svært, især hvis man inden i sig selv kun kan se mørke. Men Jesus siger altså at han kan se lyset i os, også selvom vi måske ikke selv ser det. Så kan det godt være at lyset måske kun er en lille flakkende flamme. Men der skal ikke meget lys til at lyse et rum op eller gøre så at man kan finde vej. Lys kan være mange ting, det kan f.eks. være en lille venlig gestus eller et øjebliks tålmodighed, som gør den store forskel for andre.

For at være lys for andre, så må vi også selv opsøge det der kan nære vores ild, det der giver os håb, glæde og kræfter til at lyse- og her er kirken og dens budskab jo et godt bud.

Publiceret 22 November 2020 06:00