Fredensgade 30. november 2019 - tusindvis af mennesker kom forbi, det sker ikke i år, hvor lysene fordeles ud over hele byen. Arkivfoto: Michael Wulff

Fredensgade 30. november 2019 - tusindvis af mennesker kom forbi, det sker ikke i år, hvor lysene fordeles ud over hele byen. Arkivfoto: Michael Wulff

Hinnerup går sammen om at skabe 'lysenes by'

Corona-aflysninger satte gang i kreativiteten hos ildsjæle - Hinnerup Handel bakker op og skaber ny model for juleslikposer

Af
Michael Wulff

HINNERUP "Nå, så blev endnu en juletradition aflyst," tænkte Susanne Therese Hjørlund, Hinnerup, da hun så at blandt andet berømte Fredensgade bogstavligt talt trak stikket i år grundet corona-fare.

"Men jeg tænkte også, at så må vi finde på noget sammen – hver for sig," siger Susanne, som nu har sat gang i det helt store julelysshow, men hjemme hos hver enkelt.

Sluk - og tænd så

Søndag aften 29. november kl 19.45 kan alle i Hinnerup og omegn deltage ved at tænde de lys, som husstanden har hængt op.

"Mange har jo allerede lys i kæderne, men så kan man slukke og sammen tænde præcis 19.45," foreslår Susanne Hjørlund, der i det daglige er sognepræst i Kristrup Sogn i det sydlige af Randers.

"Jeg er også klar over, at det netop er 1. søndag i advent, vi tænder lysene sammen."

Garden livestreamer

Susanne er medstifter af facebook-gruppen ’Julelys i Hinnerup – vi spreder lys i mørket.’

"Jeg fik en henvendelse fra to af Hinnerups ildsjæle, Dorthe Pieper og Mette Nymark som begge har med Hinnerup Garden at gøre. Vi holdt et telefonmøde."

Hinnerup Garden har hvert år spillet i Fredensgade, når lysene blev tændt på samme tid.

"Nu er det meningen, at garden livestreamer julemelodierne på facebook-gruppen søndag aften, så kan vi synge med hjemmefra vores egen parcel," fortæller Susanne Hjørlund.

"Og når lysene er tændt, kan vi gå en tur sammen – hver for sig, selvfølgelig – og nyde de mange julelys. For der kommer mange lys, fornemmer jeg."

Hinnerup bliver ’Lysenes by,’ forudser hun.

Det er ikke meningen, at Fredensgade skal sættes af fremover, forklarer Susanne Hjørlund.

"I år kan vi bare ikke risikere, at vi skaber et corona-hotspot i gaden, hvor der normalt ville komme tusindvis af gæster. Men alle lysene i år skal så være byens kram til Fredensgade."

Slikposer i julesokken

Hinnerup Handel er også på mærkerne søndag 29. november om aftenen. Der vil blive juletræstænding på Torvet og ved Skafferiet, lys man kan nyde, når man har tændt sine egne og går en tur i byen.

"Det er en fantastisk ide med de mange lystændinger," siger formand for Hinnerup Handel Christian Montez.

"Vi rækker helt klart hånden ud, og vi støtter op om at tænde lyset samtidig i byen."

Formanden har med hjælp fra kunderne og sin bestyrelse udtænkt, hvordan uddelingen af slikposerne til børnene kan håndteres.

Foran alle Hinnerups Handels butikker vil du finde et juletræ og alle børn er velkomne til at komme ind med en julesok med deres navn på. Sokkerne vil hænge i butikkerne og så får julemanden mulighed for at lægge lidt corona-sikkert juleslik i hver af sokkerne, som børnene kan hente i midten af december.

Publiceret 24 November 2020 08:16