Jakob Skovsgaard har i løbet af 13-14 år fået skabt 28 arbejdspladser med produktion af chokolade og kager. Fotos: Anette Bonde.

Jakob Skovsgaard har i løbet af 13-14 år fået skabt 28 arbejdspladser med produktion af chokolade og kager. Fotos: Anette Bonde.

Kathrine Andersen Chokolade: Sats på chokolade og kager lykkedes

Jakob Skovsgaard købte i 2007 en lille en-mands virksomhed, i dag beskæftiger han 28

Af
Anette Bonde

erhverv Mod, klogskab, snilde, stædighed, masser af knofedt og meget lidt fritid.

Jakob Skovsgaard, 43, er lykkedes med at udvikle en enmands-virksomhed med røde tal på bundlinjen frem til en moderne og driftig forretning: Kathrine Andersen Chokolade, der i dag har domicil i nye bygninger på Rho i Søften.

Produktionen blev i år udvidet med småkager, hvilket endda medførte en fordobling af medarbejdertallet.

Lune småkager, lige taget ud af ovnen.

Lune småkager, lige taget ud af ovnen.

Jakob Skovsgaard er uddannet produktionsingeniør. Samtidig med at han arbejdede som logistikchef i Denja, Randers, tog han på deltid en Master in Business Administration fra Henley Management College i London. Derefter arbejdede han i knap tre år som Lean-ekspert hos Tvilum Scanbirk

Aarhusiansk konditori

Historien om Kathrine Andersen Chokolade begynder for mere end hundrede år siden, hvor Kathrine Andersen i sit århusianske konditori fik succes med sine håndlavede chokolader.

Da Jakob Skovsgaard i 2007 kom ind i billedet lå virksomheden i Vitten og blev betjent af ejeren selv uden yderligere ansatte.

Jakob Skovsgaard kom fra Tvilum Scanbirk og ville hellere arbejde med fødevarer end med Lean. Da han tilfældigt fik nys om at Kathrine Andersen Chokolade var til salg, slog han til.

"Det spændende er for mig at optimere en virksomhed og sikre drift og effektivitet - vende den til noget positivt," forklarer han.

Med i handelen var, at den tidligere ejer og konditor Henrik Larsen skulle oplære Jakob Skovsgaard i faget. Det første år var han således føl hos konditoren selv.

"Det gav mig ro i maven at jeg godt ved, hvordan man tempererer chokolade og laver flødeboller," fortæller Jakob Skovsgaard og tilføjer smilende, at han også har arbejdet som pakkedame op til jul.

Da Henrik Larsen stoppede efter et år, fortsatte Jakob Skovsgaard på egen hånd i et par måneder. Derefter har han udvidet medarbejderstaben løbende med cirka én ansættelse om året.

Da chokoladen fik selskab af småkagerne, blev det som nævnt til en fordobling.

Der er i dag 16 faste medarbejdere, et unge-hold under 18 år på 10 og et par fleksjobbere.

Ændrede strategi

Jakob Skovsgaard valgte fra begyndelsen at ændre strategi. Med ren delikatesse ville virksomheden være ekstremt sårbar, men med flere ben at stå på blev den stærkere i markedet.

Udover chokoladeproduktion etablerede han nu samarbejde med gavefirmaer, cateringvirksomheder og private label. Sidstnævnte betyder, at virksomheden producerer for andre i deres navn.

Kathrine Andersen Chokolade vækstede nu stille og roligt gennem årene i Vitten. I 2017 pressede spørgsmålet 'Hvad skal vi nu?' sig på, for der var ikke mere plads til vækst.

Svaret på dette spørgsmål lod Jakob Skovsgaard alle sine medarbejdere få lov til at svare på. Han indkaldte dem til to dages gruppemøde, hvor de drøftede fremtiden og tegnede planer.

Den korte version herefter er, at en entreprenør lavede de endelige tegninger, og så skød det store domicil i Søften i vejret. Det blev taget i brug i maj 2019 - et hop fra 500 kvadratmeter i Vitten til 1200 i Søften, og hvor der også var gjort klar til eget bageri.

Artiklen fortsætter efter billedet

Jakob Skovsgaard med to af Kathrine Andersens egne knive.

Jakob Skovsgaard med to af Kathrine Andersens egne knive.

Eget bageri

Bageriet blev sat i gang i 2020, og selv om coronaen spændte ben i starten, viste efterspørgslen sig at være kolossal.

"Kunderne, som vi jo havde bagt på i et halvt år, skulle pludselig have småkager i store mængder."

Det betød, at ovnene var i gang i døgndrift, og bemandingen gik i treholdsskift.

I øjeblikket er det sat ned til 18 timer i døgnet, og Jakob Skovsgaard håber ved hjælp af yderligere investeringer at få alle medarbejdere over på daghold. Han imødeser allerede yderligere investeringer, idet der allerede igen mangler plads i forhold til produktionsmængden.

"Men der kan være ubekendte faktorer, så jeg vil gerne have nogle år og sikre en sund virksomhed, der giver overskud - få bekræftet, at tallene holder og at det hele kører."

Fakta

Kathrine Andersen Chokolade

  • I tilknytning til fabrikken har Kathrine Andersen også en chokoladebutik, der dog er midlertidigt lukket på grund af corona. Kathrine Andersen chokolade kan kun købes i specialbutikker samt online.
  • Man kan i øvrigt også komme på kursus hos Kathrine Andersen Chokolade
  • Kathrine Andersen Chokolade importerer kakaobønner fra Ghana og fokuserer på bæredygtigheds- og fair trade-principper samt FN's 17 verdensmål.

Publiceret 25 November 2020 19:00