Demente i Favrskov kan nu få en følgeven. Forening efterlyser frivillige. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Demenscentrum Aarhus Sygeplejeske Mette Tibergaard holder en dement bebor i hånden. Ritzau Scanpix

Søger frivillige: Demente skal have følgevenner

Nyt projekt skal skabe tryghed for demente og give frivillige livsværdi

Af
Kian Johansen

Favrskov Et helt nyt projekt med at give både demente og frivillige noget indhold i livet er startet. Det er Demensfællesskabet Østjylland der står for projektet og i den forbindelse leder de efter frivillige følgevenner både i Favrskov og Syddjurs Kommune, fortæller Maria Bergmann Nielsen, der er frivilligkoordinator i Demensfællesskabet Østjylland.

Tanken er at frivillige kan blive følgevenner med en person med demens i tidligt stadie. De kan få noget meningsfuldt sammen, gå en tur, eller sidde og snakke. Det er både for at aflaste den dementes familie, men også for at give den demente person indtryk fra en udefrakommende person, der ikke kender vedkommende på forhånd.

Maria Bergmann Nielsen

"Tanken er at frivillige kan blive følgevenner med en person med demens i tidligt stadie. De kan få noget meningsfuldt sammen, gå en tur, eller sidde og snakke. Det er både for at aflaste den dementes familie, men også for at give den demente person indtryk fra en udefrakommende person, der ikke kender vedkommende på forhånd."

Stor erfaring i Favrskov

Projektet er foreløbig startet op i to kommuner og især Favrskov er interessant, mener Maria Bergmann Nielsen. For her er der tradition for en høj frivillighed i forvejen og desuden har Favrskov Kommune stor erfaring i at samarbejde med både Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og vågetjenesten omkring diverse arrangementer – for eksempel caféeftermiddage, biografforestillinger og foredrag. Og derfor er der i forvejen god fokus på de dementes livssituation.

Næsten 10.000 personer lever med en demenssygdom i Østjylland. Hvert år kommer ca. 1.000 nye til. Livet med demens vender op og ned på hverdagen – både for demenspatienten og for dennes familie. Efterhånden som sygdommen skrider frem, bliver behovet for støtte og hjælp til at klare hverdagen større og større. Men i tiden med sygdommen er der stor brug for at opleve meningsfulde aktiviteter og samvær med andre, lyder det.

fakta

Demensfællesskabet Østjylland

Er et åbent og uvisiteret tilbud for mennesker med demens i tidligt stadie samt deres pårørende og venner.

Her har du mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter, der rummer alt fra kultur, motion og højskoleaktiviteter. Desuden kan du få rådgivning og støtte til at håndtere hverdagen med demens.

Projektet startede i 2017 og er et samarbejde mellem Alzheimerforeningen, Favrskov, Odder, Århus og Syddjurs kommuner.

Publiceret 25 November 2020 14:00