Søften Bitten, Samson Amy og Congo. Det lyder som et festligt slæng, ikke?
Faktisk er det navnene på fire af de 22 hunde, der sammen med deres ejere torsdag lagde vejen forbi Søften Kultur-og Idrætscenter.
Her blev de tjekket og bedømt i forhold til at blive godkendt som besøgshunde. Det var TrygFondens besøgshunde-team, som denne dag havde lagt vejen forbi på dens lille Danmarks-turné.
Da Lokalavisen ankom, var den lille, 5-årige norrbottenspids Amy allerede i fuld gang i det, som bliver kaldt adfærdsgården. Her gælder det om at se, hvordan hunden reagerer på forskellige scenarier: En krykke, som falder på jorden, en dåse, som bliver tabt, en rullende kørestol, eller et gangstativ, som bumper afsted. Dertil testes hundens reeaktion på forskellige underlag, og endelig ser man, om vovsen kan modstå fristelsen af en godbid lige foran snuden.
Og oven i dette selvfølgelig meget begejstrede kram og nusseri.
Alt sammen situationer, som hund og ejer vil kunne komme ud for, hvis de ender som besøgshunde-par.
Hunde fra Hadsten kommer på frimærker
Enormt givende
For Amys ejer Mai-Britt, som havde taget turen fra Randers, er strabadserne ikke overraskende. Amy's mor er nemlig allerede besøgshund.
"Vi vil gerne det her, fordi det er enormt givende, både for mig og dem, som vi kommer på besøg hos, og ikke mindst hunden. Jeg kan jo se på Amy's mor, at hun bliver helt vild i varmen, bare jeg finder hendes tørklæde frem (som symboliserer, at nu skal man afsted, red.)," siger hun.
Erfaring som decideret besøgshund var der ikke så meget af hos den næste hund og ejer i "manegen": Den 48 kg store rotweiller/berner sennen/schæfer-blanding Congo på 5 år. Alligevel har Congo og ejer Maria Granner allerede erfaret, at den store hund vækker glæde hos ældre mennesker:
"Jeg har jo haft Congo med på besøg hos min mormor på hendes plejehjem. Her kunne jeg se, at beboerne blev glade og lyste op," fortæller Maria Granner, der var kørt fra Harlev.
Hinnerup-virksomhed laver én million mundbind med danske råvarer
Den fem år gamle Congo tog det hele i ganske rolig stil. Der var bare lige den der pokkers lækre og fristende godbid, som var svær at sige nej tak til.
En rolig kæmpe
Så blev det den 2,5-årige Bittens tur. Den lille dansk svenske gårdhund havde fut i poterne - faktisk så meget at det blev besluttet, at hun lige får et halvt år mere på bagen, og så går hun til audition igen.
I den helt anden afdeling var Samson - både i størrelse og rolighed.
Fem gange i år er mand uden kørekort taget i at køre bil
Samson er en newfoundlænder fra Hinnerup med 55 kg under pelsen. Han havde taget sin ejer Helene Søndergaard med sig til audition. Det er hende, der får lov at udtale sig til den udsendte presse:
"Vi vil gerne ud som besøgshund på Skejby Sygehus' lukkede psykiatri-afdeling. Jeg har selv arbejdet i psykiatrien i 11 år, og det vil da være fantastisk, hvis Samson og jeg kan give lidt glæde videre. Det er jeg sikker på, at Samson vil være god til, for han er så stille og rolig," siger Helene Søndergaard, som må vente på at høre resultatet af dagens strabadser, da det først kommer senere.
Åbner for minder
Det er et seks mand stort hold med blandt andet dyrlæge og adfærdskonsulenter, som flere gange årligt tager på en Danmarks-turné for at lave besøgshunde-auditions.
Alle hunde skal have deres papirer i orden, og alle bliver tjekket af en dyrlæge, før de kommer i adfærdsgården. Endelig bliver forventningerne om et fremtidigt "arbejde" som besøgshund også vendt.
Det er et halvstort set-up. Hvorfor gøre så meget ud af det her?
"Fordi der sidder mange ude i landet, som savner at have kontakt til dyr. Måske har de selv haft dyr tidligere, men har ikke længere mulighed for det," siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden - hun fortsætter:
"Vi hører tit, at det bliver et meget relevant nærvær, som kommer ud af besøgene. Har et menneske eksempelvis demens, så er det som om, at mødet med et dyr ligesom er en kanal, som personen stadig fungerer på. Så hunden åbner døren til den kanal, og der bliver åbnet for minder og måske også tårer."