John Jeppesen, formand for Lyngaa Borgerforening, er lettet over, at kyllingestaldene nu søges på Jernit, Frijsenborgs avlsgård, i stedet for ved Lyngaa. Arkivfoto Anette Bonde.

John Jeppesen, formand for Lyngaa Borgerforening, er lettet over, at kyllingestaldene nu søges på Jernit, Frijsenborgs avlsgård, i stedet for ved Lyngaa. Arkivfoto Anette Bonde.

Kyllingestalde: Ærgrelse vendt til glæde i Lyngå

Glæde og håb har afløst ærgrelse i Lyngå efter udmeldingen om, at Frijsenborg Gods søger deres nye kyllingestalde opført ved avlsgården Jernit

Af
Anette Bonde

erhverv Frijsenborgs planer sidste år om at opføre nye kylingestalde på Brundtvej et par kilometer fra Lyngå gav rystelser i byen. Mange imødeså gener fra staldene, men det medførte samtidig nogle kedelige konsekvenser for nogle borgere i Lyngå, fortæller formand for Lyngå Borgerforening John Jeppesen.

"Der går en masse rygter og spekulationer. Reelt har vi folk her i Lyngå, der ikke kan sælge deres hus, og der er hushandler, der blev aflyst for et år siden."

At man nu fra kommunen har fået bekræftet, at der ligger en ansøgning om at opføre to kyllingestalde ved avlsgården Jernit på Frijsenborgvej, cirka fire kilomter øst for Hammel, har hjulpet på humøret.

Ingen svar

John Jeppesen er dog indigneret over, at Bendt Wedell ikke har besvaret henvendelserne fra borgerforeningen.

"Vi har spurgt, men hører ikke noget fra Bendt Wedell. Det er ikke fair. Vi ville gerne have haft en afrunding af sagen."

Lokalavisen har spurgt lensgreve Bendt Wedell, Frijsenborg, om sin opfattelse af dette og konsekvenserne i forhold til hushandlerne. Det ønsker han imidlertid ikke at kommentere på.

"Det har ikke noget med os at gøre."

Søgt opført på barmark

Borgerforeningens primære indsigelsespunkter har hele tiden været, at staldene på Brundtvej blev søgt opført på barmark, at der var tale om en stor udvidelse af produktionen i forhold til den tidligere svinebesætning på matriklen, at der ville være risiko for grundvandet samt afstandskrav til bebyggelse. John Jeppesen mener ikke, at det var hensynet til borgerne, der gjorde udslaget for at kommunen standsede sagsprocessen i sin tid og udbad sig flere oplysninger.

"Der var intet af dette, der blev nægtet af hensyn til borgernes ve og vel. Det er Bendt Wedell, der har truffet den rette beslutning."

Glæde i Lyngaa

John Jeppesen understreger, at man i Lyngå er meget lettede over, at planerne er blevet ændret.

"Vi er glade for at systemet virker, hvis planerne om kyllingefarmene på Brundtvej er blevet taget af bordet på grund af den ankesag, vi ville have rejst. Men det er li'godt voldsomt, at det skal ende i en konflikt som denne."

Han undrer sig i øvrigt også over, at ingen politikere ville gå ind i sagen. Herfra henviste man til, at det var en forvaltningsmæssig afgørelse.

Nu håber han bare, at Frijsenborg vitterligt får tilladelse til at opføre kyllingestaldene ved Jernit. Og derefter kan de borgere, der har givet et beløb til borgerforeningens indsamling, få et beløb retur. Indsamlingen skulle rejse midler til advokatbistand i en eventuel ankesag. Nogle af pengene er blevet brugt til en foreløbig juridisk rapport. .

"Først og fremmest er vi glade for at det endte, som det gjorde. Vi er rigtig glade over, at den sunde fornuft sejrede. Ingen af os havde lyst til en lang proces med ankesag."

Publiceret 03 December 2020 11:00