Forfatter Maria Grønbæk - her som grøn viking - har besøgt eleverne på Lilleåskolen. Pressefoto

Forfatter Maria Grønbæk - her som grøn viking - har besøgt eleverne på Lilleåskolen. Pressefoto

Lilleåskolen lærte om forfatterskab, børnerettigheder og Etiopien

Masser af inspiration udefra til eleverne på Lilleåskolen

Undervisning Den seneste tid har budt på masser af inspiration udefra til eleverne på Lilleåskolen.

Et af de emner, børnene har beskæftiget sig med i undervisningen, er spørgsmålet om: Hvordan fastholdes de 10-12 årige i fortsat at gribe bogen? Her fik eleverne i 4.-6. klasse et meget inspirerende oplæg ved forfatter Maria Rørbæk, der lagde ud med at fortælle om hendes mange bøger til forskellige aldersgrupper.

Netop spørgsmålet om at fastholde denne aldersgruppe i at læse bøger, var da også et af af argumenterne i ansøgningen til Statens Kunstfond, da Lilleåskolen i Laurbjerg søgte og fik bevilling til besøg af forfatteren Maria Rørbæk.

Artiklen fortsætter under billedet

Børne-konventionen består af 54 artikler, der beskriver rettigheder for alle verdens børn. Det har Lilleåskolens elever på 4. og 5. årgang netop arbejdet med i undervisningen. Pressefoto

Børne-konventionen består af 54 artikler, der beskriver rettigheder for alle verdens børn. Det har Lilleåskolens elever på 4. og 5. årgang netop arbejdet med i undervisningen. Pressefoto

De hemmelige youtubere

Målgruppen de 10-12 årige fik et oplæg omkring 'De hemmelige youtubere' lige fra, hvordan ideerne til bogen skabes, nyskrivning og genskrivning.

Eleverne fik mange gode ideer til selv at blive den gode forfatter:

Hvordan skal din hovedpersons karakter være, hvordan taler vedkommende, og hvad vil din hovedperson opnå.

"Vi er sikre på, at eleverne fik inspiration til at skabe gode historier, og lysten til at læse er blevet endnu større - i hvert fald skal bogen 'De hemmelige youtubere' læses," siger Jette Aagaard Steiniche fra Lilleåskolen.

UNICEF og U-landskalender

Besøget af Maria Rørbæk er dog ikke det eneste besøg, Lilleåskolen har haft udefra i den senere tid.

Lilleåskolen var nemlig også blandt de 125 skoler, der var så heldige at 'vinde' et besøg fra UNICEF Danmark og spejderne.

Formidlingen har to formål dels at fortælle om årets U-landskalender, hvor projekt i Etiopien støttes i år, dels at formidle Børnekonventionen til børn i Danmark.

Eleverne på 4.-5. årgang fik besøg af Emilie, som er én af de formidlere, der tager ud til skoler i Danmark for at sprede kendskabet til Børnekonventionen.

Hvad er så Børnekonventionen?

Tilbage i 1989 vedtog verdens lande FN’s Børnekonvention. Det er 54 artikler, der beskriver rettigheder for alle verdens børn - om du er barn i Danmark eller i Etiopien.

Eleverne hørte også, hvordan eventyret om kaffebønnen begyndte i Etiopien.

Gruppevis arbejdede eleverne med seks artikler fra Børne-konventionen.

"Den vigtigste artikel skulle være øverst og i bunden skulle de tre mindst vigtige være. Det kom der mange og gode diskussioner ud af," fortæller Jette Aagaard Steiniche.

Eleverne skulle bl.a. argumentere for rettighederne 'Adgang til uddannelse', 'Respekt for børns meninger', 'Hvile, leg, kultur og kunst' m.m.

Et arbejde og en viden, der måske får eleverne til at se årets U-landskalender med lidt andre øjne.

gs

Publiceret 05 December 2020 06:00