Dannebrogsflagene stod i kø udenfor byrådssalen i Hammel, da Dronning Margrete 2. var på besøg i Favrskov i 2016. Et flertal i Favrskovs byråd har stemt nej til at have Dannebrog hængende under hvert byrådsmøde. Arkivfoto: Kian Johansen

Dannebrogsflagene stod i kø udenfor byrådssalen i Hammel, da Dronning Margrete 2. var på besøg i Favrskov i 2016. Et flertal i Favrskovs byråd har stemt nej til at have Dannebrog hængende under hvert byrådsmøde. Arkivfoto: Kian Johansen

Da en e-mail gav kæmpe-debat om Dannebrog og dens betydning

Simpel vidensdeling mellem DF's byrødder gav ideen til forslag i flere byråd om at indføre Dannebrog i byrådssalen

Af
Kian Johansen

Dannebrog Du tror nok ikke på det, men det var et simpelt ønske om at dele mere viden mellem Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer i hele Danmark, der i de seneste par uger har ført til en heftig debat om hvilket symbol og hvilken betydning Dannebrog har.

Læs mere længere nede

Følg debatten på vores debatside online

Debatten ses også på: Facebook.com/lokalavisenfavrskov

Hvad betyder Dannebrog for dig?

Skriv din mening i kommentarfeltet til denne artikel nedenunder.

Du skal registrere dig hos Disqus. Lokalavisen Favrskov bruger ikke oplysningerne til andet end at sikre sig, at der er et menneske bag profilen.

Ideen bredte sig 16. september

16. september udgør fødselsdatoen, hvor ideen om at placere Dannebrog i flere byråd blev undfanget blandt mange medlemmer af Dansk Folkeparti.

Det fortæller Dansk Folkepartis nyvalgte partisekretær Steen Thomsen på en telefon fra Christiansborg.

"Vi havde egentlig bare sat gang i en række e-mails til alle byrødder, fordi der var blevet efterlyst erfaringsudveksling mellem alle byrådspolitikerne fra Dansk Folkeparti. Og 16. september skrev vi blandt andet om nogle byrødder der havde sendt deres forslag om Dannebrog i byrådssalen. Og derefter tog det fart," husker Steen Thomsen.

Det var oprindelig Pia Kjærsgaard, der som daværende formand for Folketinget fik indført Dannebrog i Folketingssalen. Og senere bredte det sig altså til flere byrådspolitikere.

Ikke planlagt kampagne

Steen Thomsen bedyrer, at det ikke var en del af en planlagt kommunikationskampagne, som partiet ellers førhen har benyttet sig af.

Det var et simpelt budskab der spredte sig som løbeild.

"Det er samtidig en del af en værdipolitisk dagsorden, så det passer os meget godt, at debatten nu er i gang," siger partiseketæren.

"Vi er godt klar over, at det er noget der sætte sindene i kog landet over. Og i vores tilfælde stiller vi os side om side med alle, der mener at Dannebrog hører til i en byrådssal, uanset hudfarve, overbevisning eller andre forhold. Vi hylder danskheden," siger Steen Thomsen.

Flertal i Favrskov imod

I Favrskov endte Niels Kallehaves (DF) forslag med at 13 ud af 12 byrødder stemte imod forslaget. Socialdemokraterne, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stemte imod, mens Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative stemte for.

Fakta

Dannebrog i byrådet

Her har DF's forslag fået Dannebrog i byrådssalen:

  • Brønderslev, Frederikssund, Greve, Haderslev, Nyborg, Randers, Odense, Skanderborg, Skive, Vallensbæk, Aabenraa.

Her er det foreslået, men ikke afgjort endnu:

  • Gribskov, Norddjurs.

Kommuner der har stemt nej:

  • Egedal, Favrskov, Fredensborg, Glostrup, Halsnæs, Horsens, Middelfart, Odsherred.

Kommuner der har indført Dannebrog på andre partiers forslag:

Assens, Esbjerg, Helsingør, Ikast-Brande, Kolding, Ringsted, Roskilde. (Aarhus har haft det i flere år).

Kilde: Dansk Folkeparti

Publiceret 08 December 2020 11:10