Hammel Tænk at kunne leve af at drikke alkohol. Det kan 32-årige Mads Heitmann fra Hammel. Argh, den indledende sætning er måske lige at stramme den. Men i hvert fald har Mads Heitmann siden 2010 blogget om rom på Romhatten.dk og er i dag danmarks mest fremtrædende formidler af netop rom.
Nu har han så netop sendt sin anden bog på gaden 'Caribisk rom - et hav af smag'. Det er en 300 sider lang bog med en grundig gennemgang af produktionsmetoder samt interviews med vigtige romproducenter, inspiration til romindkøb og ikke mindst opskrifter på rom-cocktails.
Den nye bog er efterfølger til 'Rombogen- opdag de gyldne dråber', som Mads udgav i 2015, og som blev solgt i 20.000 eksemplarer. Det var den første rombog på dansk.
"I den nye bog går jeg endnu mere i dybden, eksempelvis med produktionsformen, for det betyder meget i forhold til at forstå, hvorfor rommen smager, som den gør - altså for oplevelsen i glasset. At det lige er Caribien, som jeg tager udgangspunkt i, skyldes, at der her er størst diversitet, flest romproducenter og den bedste rom, hvis du spørger mig," siger Mads Heitmann.
Grønt liv i den gamle slagter
"Jeg var bare solgt"
Hvordan går det lige til, at man bliver Danmarks mest fremtrædende rom-formidler? Vi skal tilbage til Mads' gymnasietid, hvor han var fejedreng på Vestas i Hammel.
Her introducerede en af medarbejderne rommen for den unge knægt.
"Han prægede mig til 'ikke at drikke alt det vodka'," husker Mads Heitmann med et smil.
"Og jeg kunne jo godt se, at det faktiske klædte colaen, at der var en mørk, kraftig romsmag bag. Så er jeg nok lidt nørdet af natur, så jeg begyndte at gå mere og mere op i det. Hvad får man mon, hvis man betaler lidt mere for rommen?" Forklarer rom-eksperten.
"Det, der fangede mig ved rommen, var dens sødme. I begyndelsen kunne jeg ikke lide det rent. Der gik lige et par år. Men da jeg først havde smagt en 12 år gammel El Dorado, så var jeg bare solgt. Den smager jo af slik, og jeg var helt oppe at ringe over det," fortsætter Mads Heitmann, som i dag mest er til en tør og kraftig rom:
"Men har jeg en sød tand, så kan en sød udgave være godt. Det er jo også det, som gør rommen så spændende for mig: Det er en bred spiritustype, som kan fås sød, tør og frugtig."
Nu bliver græsplæner forvandlet til vilde blomsterenge
En hobby med job i
Romhatten.dk var stedet, hvor Mads Heitmann for alvor begyndte sit romeventyr. På siden skriver han artikler og anmeldelser med rom som omdrejningspunkt.
Siden blev en virkelighed i 2010, fordi han læste til multimediedesign. Her var en af opgaverne, at man skulle lave en hjemmeside. Så i stedet for bare at lave noget tilfældigt, lavede han og en kammerat Romhatten.dk.
"Det kom sig af, at jeg var træt af, at der ikke fandtes nogle danske rom-bloggere eller -anmeldere. Så kiggede jeg på min beskedne romsamling og tænkte: Jamen det gør jeg da så," siger rom-eksperten.
Cirkus Baldoni besøger Hammel og Søften
Da Mads et par år senere mødte et bekendtskab, som sagde: "Det der kan du leve af," lød svaret: "Argh, det tror jeg sgu ikke."
Men ikke desto mindre gik det sådan, at rom blev Mads' fuldtidsarbejde omkring år 2014-15. Ud over at skrive artikler og lave anmeldelser laver han nemlig også romsmagninger - 50-80 om året. Enten booker han sig selv ind et sted, hvor folk så kan købe billetter, eller også bliver Mads hyret til en privat forsamling.
"Det er alt fra fire personer i et køkken til 256 i en sportssal. Under corona har vi så lavet virtuelle smagninger, hvor man har kunnet følge med på skærmen og så tilkøbe otte prøver, som man smager derhjemme samtidig," siger han.
"Altså det er jo på mange måder bare blevet et arbejde, men når jeg sådan lige stopper op og tænker over det, så er det jo faktisk ret fedt, at jeg kan leve af det her," fortsætter Mads Heitmann, som i dag bor i Aarhus midtby og desuden er medejer af baren 'Alberts' i Aarhus C - det som tidligere hed Thorups Kælder.
"Ny" butik med børnetøj og legetøj
Løsning på unge-uro bliver undersøgt - uden penge
Bodegaen sætter Knæk Cancer på menuen
100-årig: Når de allernærmeste er samlet, er vi 60!