Marie-Louise Kannerup, ejer af Bogormen i Hadsten. Arkivfoto: CSJ

Marie-Louise Kannerup, ejer af Bogormen i Hadsten. Arkivfoto: CSJ

Udtalelse vækker lokal harme:

 "Nu skal du NETOP handle i de fysiske butikker"

29 danske byer har lavet et åbent brev, hvori myndighedernes pressemøde 7. december bliver kritiseret. Kritikken går på, at alle blev opfordret til at handle på nettet fremfor i de fysiske butikker. Også her i kommunen er handelslivet forarget

Af
Christina S. Johansen

Handel "Yderst kritisabelt," "rasende" og "tankeløst." Det er blot nogle af de kommentarer, som handlen i Hinnerup, Hadsten og Hammel sender efter myndighederne, efter det på pressemødet den 7. december blev sagt, at befolkningen skal handle online fremfor i de fysiske butikker.

"Jeg er rasende over, at Mette Frederiksen og co. er så snævertsynede," siger Marie-Louise Kannerup, som ejer Bogormen i Hadsten.

"Nu er det jo desværre ikke første gang, at de står på nationalt tv og opfordrer befolkningen til at handle på nettet. Og jeg bliver trist hver gang. Trist over, at vores statsminister og de, som leder landet, er så unuancerede i deres billede af Danmark. Én ting er de retningslinier og restriktioner, de melder ud, her må vi alle vise samfundssind, men at de slet ikke tænker længere end til nethandel, det er uforståeligt. I de sidste mange år har vi talt om udkantsdanmark, spøgelsesbyer og en presset detailhandel, og det hjælper sådan en udtalelse om nethandel ikke på."

Frisør Christian Montez, som også er formand for Hinnerup Handel. Arkivfoto: CSJ

Frisør Christian Montez, som også er formand for Hinnerup Handel. Arkivfoto: CSJ

Vigtigere end nogensinde

På samme vis lyder der kritik fra frisøren Christian Montez, som er formand for Hinnerup Handel.

Han er helt med på, at situationen med corona-smitte skal under kontrol.

"Men det ændrer ikke på, at handel i de lokale byer er vigtigere end nogensinde. Flere forretninger har ventet på julehandel for at få deres omsætning i hus. De har fyldt deres varelagre op, og de vil derfor lide et meget stort tab, hvis kunderne bliver væk og handler på nettet i stedet," siger han og tilføjer:

"Jeg mener, at det er yderst kritisabelt, at vi har en regering, der i dén grad modarbejder dansk erhvervsliv, og i særdeleshed dansk detailhandel og restaurationsbranchen. Jeg er klar over, at vi står over for en stor opgave, men lige nu har de lokale butikker virkelig brug for, at der bliver støttet op."

Claus Leth Pedersen, som ejer Hammel Guld, Sølv og Ure. Foto: CSJ

Claus Leth Pedersen, som ejer Hammel Guld, Sølv og Ure. Foto: CSJ

Modsigende

I Hammel kalder Claus Leth Pedersen, som ejer Hammel Guld, Sølv og Ure, myndighedernes udtalelse for "tankeløst."

"Det er virkelig dumt sagt foran millioner af mennesker. Vi sidder jo netop klar til at høre, hvad vi nu skal rette os efter. Jeg håber, at de træder frem og siger, at det ikke var det, de mente," siger han.

Han påpeger, at folk alligevel står i kø for at hente deres pakker, som er handlet på nettet.

"Det hænger jo ikke sammen - det er modsigende," siger Claus Leth Pedersen.

Sikkert i butikkerne

Fra alle tre lyder det, at de fysiske butikker gør alt i deres magt for at sikre sikker shopping:

"Kæmpe JA! Kunderne kan sagtens føle sig trygge ved at handle i de fysiske butikker," siger Marie-Louise Kannerup.

"Det er som om, myndighederne slet ikke er klar over, hvor mange forskellige tiltag vi i de fysiske butikker gør, for at kunderne kan komme ind og handle trygt. Vi spritter butikken og flader af, vi har sprit til rådighed for kunderne, mange butikker sælger værnemidler, vi sikrer afstand for vores kunder og så videre. Alt sammen så kunderne trygt kan komme ind i butikkerne og handle," fortsætter boghandleren, som desuden har gjort det muligt, at kunder kan booke alenetid i butikken i 45 minutter.

Og kunderne er gode til at respektere butikkernes anvisninger, mener Claus Leth Pedersen:

"Jeg mener bestemt, at det er sikkert at handle lokalt. Politiet kigger jo også forbi for at sikre, at alt er i orden. Og restriktionerne respekterer kunderne. I min lille butik må der være fire kunder ad gangen. Så stikker folk lige hovedet ind og kigger og venter så udenfor, hvis der er for mange. Det accepterer de fuldt ud," siger han og tilføjer, at han har oplevet "enorm opbakning":

"RIGTIG mange giver udtryk for, at i år vil de handle julegaver lokalt. Og jeg har faktisk mere travlt i butikken nu, end jeg normalt har ved denne tid."

Publiceret 15 December 2020 19:00