"Vores synspunkt er, at de unge i vores lokalområde skal være trygge ved, at der er en plads til dem. Både når de søger i første omgang, og hvis de senere måtte fortryde et første uddannelsesvalg, eller hvis de flytter til kommunen eller andet," siger rektor for Favrskov Gymnasium, Morten Schutte Caspersen. Foto: Kian Johansen

Rektors frygt delvis imødekommet af regionsrådet

Regionsrådet har besluttet at lukke Aarhus Gymnasiums stx-tilbud i midtbyen af Aarhus og begrænse antal klasser på flere østjyske gymnasier, herunder Favrskov Gymnasium

Af
Emma Sennels og Henrik Grønvald

JP Aarhus

uddannelse I samme ombæring som lukningen af Aarhus Gymnasiums stx-tilbud på Dollerupvej i Aarhus besluttede regionsrådet forleden at fastsætte et kapacitetsloft i forhold til den nuværende kapacitet på Marselisborg Gymnasium, Egaa Gymnasium, Aarhus Statsgymnasium, Aarhus Katedralskole, Risskov Gymnasium, Favrskov Gymnasium og Skanderborg Gymnasium.

Her opponerede blandt andre regionsrådsmedlem Steen Thomsen (O), som mener, det er "drønærgerligt, at det skal gå ud over eleverne i omegnskommunerne, at man har problemer med elevsammensætningen i Aarhus".

Gymnasierne kender til det endelige antal ansøgere til deres gymnasium i midten af marts næste år. Volder kapacitetsloftet her udfordringer, vil flere politikere i regionsrådet være lydhøre over for at finde en løsning, siger han.

"Viser det sig, at Skanderborg Kommune og Skanderborg Gymnasium har ret i, at der vil komme flere førsteprioritetsansøgninger, så vil vi gøre alt, vi kan, for at ansøgerne til gymnasiet i Skanderborg såvel som i Favrskov kan få lov til at gå på deres lokale gymnasium og ikke skal sendes ind til Aarhus."

Glad for forståelse

Rektorerne fra Skanderborg Gymnasium og Favrskov Gymnasium har tidligere advaret om, at de med det nu vedtagne kapacitetsloft ikke vil kunne optage de elever, som bor i gymnasiernes lokalområder.

Rektor Morten Schytte Caspersen fra Favrskov Gymnasium hæfter sig ved, at flere politikere ønsker, at der i omegnskommunerne til Aarhus skal være plads til de lokale ansøgere.

"Det er noget af en kabale at få tingene til at gå 100 pct. op på forhånd, og kan man ikke det, så synes jeg, det er konstruktivt, at man er villig til at se på det, når vi i det nye år kender antallet af ansøgere," siger Morten Schytte Caspersen.

"Det er jo noget af det specielle ved vores system, at vi skal oplyse, hvor mange vi skal optage, inden vi faktisk kender antallet af ansøgere. Det lyder fornuftigt, hvis vi kan være fleksible, når vi kender tallene, så de unge i omegnskommunerne kan være trygge ved, at der er en plads til dem," siger han.

Nu er indstillingen fra regionsrådet på vej mod børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der skal træffe den endelige beslutning om kapacitetsbegrænsninger på gymnasieområdet for 2021-2022

Favrskov dækker et større areal end Aarhus

Rektorerne for Skanderborg Gymnasium og Favrskov Gymnasium har tidligere advaret om, at de ikke vil kunne optage alle de unge, som ønsker at blive optaget på deres gymnasier næste år.

"Vores synspunkt er, at de unge i vores lokalområde skal være trygge ved, at der er en plads til dem. Både når de søger i første omgang, og hvis de senere måtte fortryde et første uddannelsesvalg, eller hvis de flytter til kommunen eller andet," siger han.

Morten Schytte Caspersen påpeger, at der må tages andre hensyn i kommunerne rundt om Aarhus.

"Favrskov Kommune dækker et større areal end Aarhus Kommune, men har kun ét gymnasium. Det er måske sandt nok, at man bare kan vælge et andet gymnasium i Aarhus, hvor der er syv-otte tilbud, men hos os har de unge ikke samme mulighed," understreger han.

 

Publiceret 17 December 2020 10:31