Et smadret toilet på Dannebrogspladsen i Ulstrup har fået meget omtale. Men hvorfor skete det? Privatfoto

Et smadret toilet på Dannebrogspladsen i Ulstrup har fået meget omtale. Men hvorfor skete det? Privatfoto

Et sprængt toilet fik Ulstrup ved Gudenåen på landkortet - hvorfor?

Formanden for Ulstrup Lokalråd bestormet af opkald fra vrede borgere med tips om hærværksmænd og spørgsmål fra medierne. Opslag på Facebook stak helt af

Af
Kian Johansen

Ulstrup "Det er jo helt vildt. Et lille opslag om hærværk når via medierne og vores Facebook-opslag næsten 6,5 procent af befolkningen i Danmark," fortæller formanden for Ulstrup Lokalråd, Thomas Hedegaard Søby.

"Hvorfor er det så interessant for folk," lyder det åbne spørgsmål.

Han slog søndag før jul et opslag op på Facebook-siden 'Ulstrup ved Gudenåen'.

Det handlede om det smadrede toilet ved Dannebrogspladsen i Ulstrup. Det ligger i en helt ny bygning tæt på Gudenåen.

Toilettet blev smadret fredag 18. december om aftenen eller natten. Alt tyder på at et kanonslag har raseret toiletbygningen, for håndvasken hænger endnu, mens den person der opdagede det også så, at vandet fossede ud i bygningen.

Udover de mange kommentarer på Facebook er der også nogle, som har kontaktet Thomas Hedegaard Søby direkte med oplysninger, som kan lede til hærværksmændene.

Unge med bil

Alt tyder i følge Thomas Hedegaard Søby på, at det er unge mænd over 18 år og med biler. Grupperingen er mobil og personkredsen er fra området i en krans udenom Ulstrup.

Byer som Ulstrup, Langå, Bjerringbro, Sahl, Thorsø, Laurbjerg og Hvorslev er nævnt.

Grupperingen har tilsyneladende før hængt ud ved det nye friluftsbad i Bjerringbro i sommerperioden og rykkede derefter blandt andet til Dannebrogspladsen i Ulstrup. De har også hængt ud ved Ulstrup skoles bålhus og omkring Ulstrup Stadion.

"Det handler om unge mennesker der nok ikke stiller sig tilfreds med at kommunen eller andre tilbyder dem et sted at være. De vil selv bestemme og er ikke lige sådan at få i tale," lyder karakteristikken fra Lars Storgaard sig. Han bor i Ulstrup, er byrådsmedlem for de konservative og samtidig ansat ved Østjyllands Politis alarmcentral i Aarhus.

Dusør overvejes

Før jul overvejede man at udlodde en dusør, for at få nogle navne frem.

For alle vil gerne, at de ansvarlige stilles til ansvar. Men om det bliver til noget, var før avisens deadline under overvejelse, for situationen skal helst ikke trappes op.

"Vi er rigtig kede af, at toilettet er ødelagt. Der er jo lagt meget frivilligt arbejde i at få både shelters og toilettet etableret, og så er det ærgerligt, at nogen ødelægger det," siger Thomas Hedegaard Søby og tilføjer.

"Vi har som lokalråd lagt så mange kræfter i arbejdet omkring Dannebrogspladsen. Det er over ti års arbejde med at søge fonde, få kommunen med på ideen og selv være med til at bygge noget godt op. Og i 2021 kommer vores eget friluftsbad også op. Så er det ærgerligt at se noget af det smadret."

"Det er ufatteligt, at noget som hele samfundet har kæmpet for at få etableret, at det skal smadres på få minutter," ærgrer Lars Storgaard sig.

"Vi vil jo gerne vise kommunen, at vi kan passe på vores ting her i Ulstrup. Vi er jo udkantsområde og får normalt ikke så meget, så vi vil gerne vise, at vi er ansvarlige når vi får noget godt til byen," indskyder Thomas Hedegaard Søby.

I første omgang er bygningen lukket af politiet og kommunen. På den anden side af nytår skal skaderne udbedres, så Ulstrup er klar til at modtage de mange, der sejler i kajak og kano på Gudenåen i sommermånederne.

Kilde: Rigspolitiet. 2016 (rød) 2017 (mørkeblå) 2018 (lyseblå) 2019 (orange). Illustration

Kilde: Rigspolitiet. 2016 (rød) 2017 (mørkeblå) 2018 (lyseblå) 2019 (orange). Illustration

Hvor er politiet og forældrene?

Et andet aspekt af det her handler om forældre, nærvær og politi.

Og det gør det i øvrigt i mange andre byer i området.

"Jeg er blevet kimet ned af desperate beboere i andre byer, der også er træt af hærværk i deres nabolag. Det er dog ikke så grelt som det her," siger Thomas Hedegaard Søby.

"Det må i nogle tilfælde også handle om et svigt fra forældrene. Når børnene er 10-16 år, så er det der, hvor de er sårbare og du kan præge dem i den rigtige retning. Der skal jo ske noget godt for de unge og de skal mærke deres forældre, samt en konsekvens," mener Lars Storgaard.

Hos Østjyllands Politi er man opmærksom på sagen, fortæller Camilla Nielsen, der er fungerende vicepolitiinspektør i Forebyggelsesafdelingen hos Østjyllands Politi.

"Hvis du som forældre oplever, at dit barn eller unge teenager er på vej ud i noget problemfyldt, så kan du tage kontakt til vores lokale betjente i Hammel, eller ringe til Østjyllands Politi på 114. Vi har fagpersoner ansat, der kan hjælpe dig og det unge menneske," lyder det.

Lang responstid

"Jeg tror det handler om at især den her gruppe unge har opdaget, at de kan gøre hvad de vil her i området, før at politiet når frem. I sommer anmeldte vi også noget ballade ved Dannebrogspladsen og det tog politiet over en time og et kvarter at nå frem," siger Thomas Hedegaard Søby, der selv er meget imod selvtægt, som andre har talt om, især i denne sag.

"Men man kan godt stille spørgsmålet. Hvor er de voksne forældre og politiet i denne sag?"

"Vi er klar over, at der i Ulstrup og Favrskov er en længere responstid end inde i Aarhus midtby. Indtil videre i 2020 har vi forbedret responstiden med 4 procent i forhold til responstiderne i 2017 i Favrskov. Og vi har sat som mål at nå en 5 procents forbedring," fortæller Camilla Nielsen der sagtens kan følge borgernes frustration.

"Jeg er nødt til at sige, at hvis vi ikke får anmeldelser fra folk, så danner vi os et forkert billede. Vi registrerer alle opkald, og selvom det måske ikke i første omgang fører til sigtelser eller afhøringer, så stykker vi altid informationerne sammen til noget, der måske kan bruges i en given sag."

Informer politiet

Thomas Hedegaard Søby er ekstra ærgerlig. For Facebook-opslagene, der har nået en del danskere har givet ham masser af tips og informationer som han gerne vil videregive til politiet. Men han savner, at der åbenlyst bliver efterforsket i sagen.

"Det er jo nu vi har momentum og masser af oplysninger at give videre. Men landbetjenten fortæller mig, at han er gået på juleferie og først kigger på sagen efter nytår.""

Her lyder svaret:

"Østjyllands Politi holder ikke ferie. Der arbejdes i skrivende stund med sagen af lokalpolitiet i Hammel, hvortil der kan rettes henvendelse med informationer om sagen."

Hvis man har informationer som de her, så ring til os på 114, eller tag direkte kontakt til vores lokale betjente, der dækker Ulstrup, Thorsø og Hammel. Vi registrerer alle opkald og man kan også ringe anonymt, hvis man er bange for repressalier," forklarer Camilla Nielsen fra Østjyllands Politi.

Og der er flere grunde til at anmelde selv de mindre sager, lyder pointen.

"Hvis vi skal kende det reelle omfang, som borgerne her beskriver det, så kræver det jo, at vi får informationer om det. Så hvis du som borger oplever noget ulovligt, så anmeld det til os. Det er der også en anden årsag til. Vi opbygger vores patruljering og disponerer mandskab efter analyser af blandt andet anmeldelser. Og vi har ikke umiddelbart mange anmeldelser i Ulstrup-området," lyder det fra Camilla Nielsen.

Publiceret 23 December 2020 14:30