Gurli Hansen håber, at alle førskoler vil tage den nye bog til sig og bruge den. Foto: CSJ

Gurli Hansen håber, at alle førskoler vil tage den nye bog til sig og bruge den. Foto: CSJ

Ny bog til førskole-børn:

"Jeg håber, at alle børn en dag render rundt med en JegKaSelv-knap"

Gurli Hansen fra Hammel står bag en bog, der er den første af sin slags

Af
Christina S. Johansen

Hammel En ny bog om det at skulle i førskole har netop set dagens lys. Det er Gurli Hansen fra Hammel, som står bag. Hun fandt et "hul" i bogmarkedet for tre år siden og besluttede sig for selv at udfylde det.

Derfor står hun altså nu med 'I førskole med Gabriel JegKaSelv' i hænderne.

Gurli Hansen var med til at starte førskolen på Skovvangskolen i 2016. Hun havde 24 børn med fra Børnehaven Skovvang og nu skulle de lære alt det nye at kende.

"Da jeg så fik muligheden for at være med igen i 2017, ville jeg finde noget litteratur, som børnehavebørnene kunne spejle sig i. Men det fandtes ikke. Der er en masse om selve skolestarten, men ikke om førskolen. Derfor begyndte jeg selv at skrive kapitler ned inspireret af de dagligdags-udfordringer, børnene mødte," siger Gurli Hansen.

Efter tre års skriverier er den gennemillustrerede bog nu at finde i Hammel Boghandel, og den kan desuden bestilles hjem i samtlige andre boghandlere.

Vigtigt at kunne spejle sig

For nogle børn kan springet fra de trygge rammer i børnehaven over til skolen være svært, forklarer Gurli Hansen, som har 25 års pædagogisk erfaring med børns trivsel.

Det skal Gabriel og hans venner, som bogen altså omhandler, være med til at lave om på. Han er en frisk, lille gut, som fortæller, hvad han tænker og føler om det nye førskoleliv.

Gabriel har desuden en JegKaSelv-knap oven i hovedet, som han kan trykke på, når han skal lære nyt.

"Bogen beskriver eksempelvis hvad et frikvarter er, og den fortæller om den nye garderobe, hvorfor man skal række fingeren op, de nye toiletter med lås på døren og om omklædning efter idræt. Det er helt almindelige færdigheder, man kan læse om, og man møder nogle forældre, som giver slip, og lader Gabriel kunne selv," siger Gurli Hansen, som fortsætter:

"Jeg synes, at det er vigtigt, at børnene har noget at spejle sig i, og mit håb er, at alle børn en dag render rundt med en JegKaSelv-knap. Og mit mål er, at alle førskoler vil bruge bogen."

Optaget af dagligdagsliv

Det er første gang, at Gurli Hansen skriver en bog. Men det der med at lege med ordene er ikke helt fremmed for hende. Hun kan nemlig godt lide at skrive festsange og har da også tidligere udgivet en cd med 14 børnesange på.

"Det var børn, som sang om det at gå i børnehave. For jeg er optaget af dagligdagslivet og kan godt lide at sætte ord på det," siger forfatteren, som da også har puttet en del remser ind i den nye bog.

"Jamen jeg kan godt lide at rime, og så tænker jeg, at færdighederne er nemmere at huske, hvis der kommer en remse på." Og det der med at huske, hvad det nu lige er, man har læst, hjælper spørgsmålene bagerst i bogen også på.

"Så kan man læse et kapitel og bagefter tage en snak om, hvad der faktisk stod. Så får børnene selv sat nogle ord på."

fakta

Førskole

  • 12 skoler i Favrskov tilbyder førskole. Kun Præstemarkskolen i Søften har ikke førskole men rullende indskoling.
  • De børn, der skal begynde i skole 1. august, får tilbud om at starte i førskole 1. marts.
  • Ordningen er et tilbud, og som forælder kan man vælge det fra/til.
  • Der har været førskoletilbud på Hadsten-skolerne i mange år, og i 2016/2017 blev det udbredt til andre skoler i Favrskov.
  • Førskole bruges til at skabe en god overgang fra børnehave til skole. Desuden følger der personale med fra børnehaven til førskolen.

Publiceret 30 December 2020 19:00