Den 19-årige Lærke Haffgaard fra Voldby drømmer om at blive biolog og at beskæftige sig med de danske dyr. Foto: Lærke Haffgaard

Den 19-årige Lærke Haffgaard fra Voldby drømmer om at blive biolog og at beskæftige sig med de danske dyr. Foto: Lærke Haffgaard

Altid på jagt efter det gode skud:

Ung natur-nørd med blik for det gode foto

Lærke Haffgaard fra Voldby elsker de danske dyr. Og lyder meldingen om en sjælden fugl, ja, så er Lærke på farten

Af
Christina S. Johansen

Voldby "Bird nerd" står der på den t-shirt, som Lærke Haffgaard har fået i julegave af sin søster. Og den er god nok. Den 19-årige pige fra Voldby er en vaskeægte fugle-nørd - eller måske nærmere natur-nørd.

Ansigtet lyser op og hele kroppen følger begejstret efter, når samtalen drejer sig om at finde og fotografere dyr. Til eksempel er det vel de færreste, som begejstret fortæller: 

"Vi tror måske, at vi har en husmår på loftet. Det er fantastisk! Det er da så hyggeligt."

Men sådan tænker Lærke, og lige så snart, der er egnet fotovejr, så kan du finde hende i den Favrskovske eller omkringliggende natur.

"Jeg tjekker vejrudsigten hele tiden - jeg er helt afhængig af det - og så tjekker jeg DOFbasen (Dansk Ornitologisk Forenings database over observationer af fugle, red.), om der skulle være meldt noget interessant ud," fortæller birderen - et lidt mere ungt udtryk for ornitolog.

Mangfoldigheden i arter

Interessen for insekter har Lærke Haffgaard altid haft, men først som 14-15-årig opstod den store fugleinteresse.

"Det begyndte med den pind derude," siger den unge kvinde og kigger ud af vinduet.

"Der begyndte min mor at fodre om vinteren. Og så sad jeg her og fulgte med i den ene art efter den anden. Jeg fik en fuglebog og begyndte at nørde i arter, køn og om det var ungfugle og så videre. Og pludselig kunne jeg alle de danske fuglearter," fortsætter Lærke Haffgaard, som i dag har set 243 fuglearter ud af de 450, som findes i Danmark.

Det er netop mangfoldigheden i arter, som Lærke finder yderst interessant. Og kommer der en melding om en observation af en sjælden art indenfor rækkevidde, ja, så er Lærke den, som er smuttet.

"Jeg blev student i sommer, og dér kom meldingen om en stendrossel på Ebeltoft Færgehavn. Så to timer efter, jeg fik huen på, stod jeg og fotograferede den sjældne stendrossel."

Det perfekte foto

Fugleinteressen opstod altså først, og dernæst kom kameraet ind i billedet, og interessen for også at få et foto af de observerede dyr voksede hurtigt.

"Det er da fedest at have et foto at kunne dokumentere sit fund med, så man lige kan drille de andre lidt. Men hvor mange andre bare vil have billedet for at kunne dokumentere, så vil jeg gerne have det perfekte foto. Det er da nederen at have set en sjælden fugl uden at have fået et godt foto," forklarer Lærke Haffgaard, som for et år siden opraderede med et ordentligt monstrum af et objektiv til kameraet.

Fotograferingen med det gode udstyr har lagt et helt nyt lag på dyre-interessen.

"Eksempelvis kan jeg ikke længere finde nye fuglearter her i Favrskov, men jeg kan jo altid forfine mine billeder."

De ugentlige ture i Favrskovs natur og til Årslev- eller Egå Engsø foregår ofte alene, men længere udflugter foregår gerne sammen med de rigtig gode veninder, som den unge kvinde har fået gennem sin interesse for fugle. 

Vil være biolog

Når den ikke lige står på natur, natur og mere natur, så arbejder Lærke i to forskellige børnehaver i dels Selling, dels Hadbjerg og desuden på plejehjem hver tredje weekend. Fra 10. januar står den så på højskole i Odder - på fotolinjen naturligvis.

Desuden har den 19-årige Voldby-boer netop været i praktik hos Favrskov Kommunes naturvejleder, Vibe Søndergaard Jensen.

Fremtidsplanerne er, måske ikke så overraskende, at uddanne sig til biolog og måske netop ende som naturvejleder eller måske naturforvalter.

"Men jeg vil ikke være ked af det, hvis jeg ender ud som fotograf," smiler Lærke Haffgaard.

 

Publiceret 12 January 2021 16:00