Sarah Alsandi og Sofie Lilja Hasager i festligt lag. Pigerne blev bedsteveninder på 7. årgang på Skovvangskolen, hvor de gik i parallelklasse. Privatfoto

Sarah Alsandi og Sofie Lilja Hasager i festligt lag. Pigerne blev bedsteveninder på 7. årgang på Skovvangskolen, hvor de gik i parallelklasse. Privatfoto

Veninden til bortførte Sarah:

 "Forfærdeligt at høre hendes skrig"

Efter halvandet år sidder den bortførte Sarah Alsandi stadig langt fra Danmark. Hjemme i Hammel venter bedsteveninden Sofie Lilja Hasager. Hun har sørget for at holde kontakten med Sarah under opholdet i Irak

Af
Christina S. Johansen

Hammel "Jeg brød fuldstændig sammen," siger Sofie Lilja Hasager fra Hammel om den udgave af Station 2, som netop er løbet over skærmen.

Programmet omhandler 17-årige Sarah Alsandi, der blev bortført til Irak af sin far for halvandet år siden. Han mente nemlig, at hun var blevet for dansk, og derfor skulle hun genopdrages. I tv-programmet følger man blandt andet den dramatisk aktion for at få Sarah befriet fra familiens hus i byen Zakho i det nordlige Irak.

"Det var forfærdeligt at se optagelserne og høre hendes skrig. Og så se hende bagefter. Jeg kunne næsten ikke genkende hende. Hun så så træt og smadret ud. Hun er blevet tynd, og man kunne se, at hun var helt færdig," siger Sofie Lilja Hasager, som blev bedsteveninder med Sarah Alsandi, da de begge gik på syvende årgang på Skovvangskolen i Hammel.

"Jamen vi klikkede bare. Vi gik i parallelklasse og begyndte først rigtigt at hænge ud efter et ryste-sammen-arrangement for hele årgangen. Her endte vi med at tale hele natten. Sarah er en pige med gang i, og hun er mega-sjov, så vi griner altid meget sammen. Hun griner og smiler også altid og er bare pisse-sød og skønt selskab," siger Sofie Lilja Hasager.

Viste mærkerne på sin krop

De to veninder har holdt telefonisk kontakt under hele Sarah Alsandis ophold i Irak - lige indtil Sarah før jul blev bragt til et såkaldt safe house for truede kvinder i Kurdistan. Her sidder hun stadig og kan ikke komme hjem, da de kurdiske myndigheder ikke vil lade hende rejse uden familiens samtykke, før hun bliver 18 år.

"Det har betydet meget, at vi har kunnet tale sammen. Det har givet ro i maven. Ellers tror jeg bare, at jeg ville tænke, at de havde slået hende ihjel eller giftet hende bort. Det er også hårdt ikke at have kontakt med hende nu, men jeg ved jo godt, at det er for hendes eget bedste," siger en tydeligt berørt Sofie Lilja Hasager.

"Normalt, når vi talte sammen, så sad hun gerne på taget af huset i Irak med en kop kaffe og en smøg i munden. Selvom vi godt kunne tale om alle de dårlige ting, som skete for hende, så endte det ofte med, at vi skraldgrinte. For sådan er vi. Hun var også stadig meget interesseret i os herhjemme, og nogle gange føltes det, som om hun også var hjemme og bare snakkede med mig om alt muligt. Det har givet hende muligheden for at få tankerne lidt væk og en følelse af ikke at være så langt herfra," fortsætter 17-årige Sofie Lilja Hasager, som desuden fortæller, hvordan moderen til Sarah Alsandi nogle gange har kunnet høres hysterisk i baggrunden.

Sarah siger, at hun frygter for sit liv. Er der nogen grund til at frygte, tror du?

"Det er jeg helt sikker på. Det siger hun ikke for sjov, og hun pynter ikke på sandheden. Der skal rigtig meget til, før hun bliver bange," siger veninden.

Havde du set det komme, at familien kunne finde på at bortføre hende til Irak?

"Nej! Og så alligevel kom det ikke bag på mig. Jeg vidste jo udemærket, hvordan forholdet til hendes forældre er," siger Sofie Lilja Hasager, som desuden fortæller, at Sarah Alsandi tidligt i venskabet betroede sig til hende.

"Vi sad nede i hallen, og hendes far skulle hente hende. Så panikkede hun pludselig, og jeg undrede mig. Hvad foregår der lige? Så fortalte hun, at hun fik tæsk derhjemme, og hun viste mig mærkerne på sin krop. Altså jeg vidste jo godt, at bølgerne gik lidt højt hjemme hos hende, men jeg vidste slet ikke, at hun fik tæsk."

Påstanden om vold har faderen nægtet til flere medier.

Sarah Alsandi blev bragt til familiens hus her i Zakho i Irak. Før jul blev hun befriet fra familien og befinder sig nu i et sikkert hus for kvinder i Kurdistan. Foto: Adobe Stock Photo Caroline - stock.adobe.com

Ville gerne passe ind

Sammen med en anden veninde gik Sofie Lilja Hasager til skolens kontor og fortalte om volden.

"Det var vi simpelthen nødt til," siger Sofia Lilja Hasager.

I december 2018 blev Sarah Alsandi anbragt i Åhuset i Hadsten, som er en døgninstitution for unge.

"Når hun var på Åhuset, ringede hun også ofte til mig, og i den periode var hun også her hos mig meget. Mine forældre har altid gjort det klart, at hun var velkommen her. De har været der meget for hende og betyder også meget for Sarah," siger Sofie Lilja Hasager, som beskriver Sarah Alsandi som en meget kærlig, loyal og beskyttende veninde - og så var hun "meget dansk":

"Hun er ligesom os andre. Hun vil bare gerne passe ind og leve som os. Hun røg og drak også tidligt. Ved at have overskud til det hele kunne hun måske skjule, at hun havde det skidt. Hun er også enormt stædig. Så når familien siger, at hun er blevet for dansk, så trigger det hende bare til at sige: 'Jamen så bliver jeg bare endnu mere dansk'," forklarer veninden i Hammel.

"Vi har en helt speciel connection. Så selvom vi måske har været væk fra hinanden lidt, så føles det ikke sådan, når vi igen er sammen. Nu håber jeg bare, at hun kommer hjem hurtigst muligt, og at hun får et godt sted at bo og en hel masse hjælp. For det får hun brug for. Ligesom hun får brug for sine veninder."

Fakta

Indsamling

På hjemmesiden www.samlind.dk er en indsamling igangsat for at få Sarah tilbage til Danmark. Pengene går blandt andet til lokal advokatbistand, psykologhjælp, kost og logi, uforudsete udgifter samt andre fornødenheder. Det er foreningen Ny Identitet, som hjælper unge ud af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter, der står bag. Det var også denne forening, som hjalp med at få Sarah befriet fra familiens hus i Irak. Find indsamlingen under overskriften 'Ung kidnappet pige udsat for torturlignende forhold i Irak'.

Publiceret 13 January 2021 11:42