Mark Frøsig (tv) og Daniel Lassen er i den grad klar til at hjælpe nødstedte computerbrugere. Det er blot et opkald, så dukker de frem på skærmen. Foto: Wulff

Mark Frøsig (tv) og Daniel Lassen er i den grad klar til at hjælpe nødstedte computerbrugere. Det er blot et opkald, så dukker de frem på skærmen. Foto: Wulff

Teenage-iværksættere:

 Giver dig hjælp, når computeren bøvler

Mark Frøsig og Daniel Lassen har begge altid interesseret sig for it-problemer. Det kan andre nu få glæde af 

Af
Michael Wulff

HADSTEN De mødtes til spejder for ni år siden. Nu har de to Hadsten-gutter Mark og Daniel med efternavnene Frøsig og Lassen sat deres første fælles virksomhed i søen - eller rettere cyberspace: dm-it.dk er navnet.

Og selvfølgelig mødes Lokalavisen Favrskovs seniorreporter på skærmen med de to – efter lidt vejledning.

"Har du prøvet Google Meet," spørger Mark i den anden ende af mobilen.

Det har han så nu.

Hjælp til ældre især

Den snart 19-årige Daniel Lassen og 18-årige Mark Frøsig har sat sig for at hjælpe os andre – især den lidt ældre generation.

"For de fleste på vores egen alder, er meget godt kendt med tingene," mener de to, som for alvor blev inspireret til at skabe noget sammen, da landet lukkede ned i i den første coronabølge i marts 2020.

"Vi havde gennem nogle år, siden vi gik i Hadsten Fritidsklub, fundet ud af, at vi begge interesserede os for computere og det at fikse problemer med dem," fortæller Daniel, der i det daglige følger undervisningen på Tradium i Randers, hvor han læser til it-supporter.

Hjalp læreren i 1. klasse

Mark går i 2. g på Favrskov Gymnasium. 

"Da vi så blev hjemsendt i marts og begyndte at kede os, snakkede vi om at lave denne virksomhed, som kan hjælpe andre it-brugere," siger Mark.

Han er ikke uvant med at hjælpe, for det har han praktiseret siden 1.-2. klassetrin.

"Når lærerne havde problemer med computeren, så spurgte de mig. Jeg har altid kunnet lide at afprøve nogen ting for at se, hvordan det virker."

Derfor er Mark Frøsig også underviser i skydning på V.B.F.s Skyttelaug i Hinnerup og hjælpetræner i Favrskov Taekwondoklub.

"Det har givet mig et stort kendskab til andre mennesker."

Daniel Lassen og Mark Frøsig brugte december på at få styr på deres virksomhed.

"Vi skulle lære meget om skat, moms og juridiske grænser. Jeg havde ikke tid, men Mark skulle have været på iværksætterkursus i Favrskov Erhvervsråd, men det blev aflyst under nedlukningen," siger Daniel, der nu i stedet vil sidde klar ved skærmen i slutningen af januar, hvor erhvervsrådet har et onlinekursus for folk som ham og Mark. 

Hold fokus

Daniel har for alvor fået lyst til iværksætterlivet:

"Til andre med de lyster vil jeg bare sige: Hold fokus og spring ud i det. Sørg for at holde omkostningerne nede – hvilket ikke er så svært for os, der bor hjemme – og håndtering af et regnskab er jo blot, at producerer du for én krone og sælger for tre, så går det ikke helt galt."

Mark og Daniels hjemmeside dm-it.dk gik i luften 4. januar 2021. Her kan du læse, hvad de kan hjælpe dig med, og de har også mulighed for at hjælpe online.

FAKTA

Daniel og Mark

 

  • Indehavere af virksomheden dm-it.dk
  • Bor i Hadsten

Publiceret 20 January 2021 10:30